Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gutová-Behramiová je bližšie k veľkému glóbusu. Shiffrinová už prišla o druhé miesto

Talianska lyžiarka Federica Brignoneová triumfovala v nedeľnom super-G v nórskom Kvitfjelli a slávila 25. prvenstvo v pretekoch SP.

03.03.2024 14:07 , aktualizované: 14:53
Federica Brignoneová Foto:
Víťazkou super G v nórskom Kvitfjelli sa stala Talianka Federica Brignoneová.
debata

V súťaži, ktorú výrazne poznačila hmla a znížená viditeľnosť, vyhrala s náskokom 61 stotín sekundy pred líderkou celkového poradia i disciplíny Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou. Pódium doplnila tretia Češka Ester Ledecká (+0,79). Tá dosiahla prvé pódiové umiestenie od februára 2022.

Gutová-Behramiová, ktorá vyhrala sobotný prvý super-G v Kvitfjelli, si tak odniesla z nórskeho strediska dokopy 180 bodov a je blízko k zisku malého krištáľového glóbusu. Pred finálovými pretekmi v Saalbachu má na čele priebežného poradia disciplíny 69-bodový náskok pred Corneliou Hütterovou.

Rakúšanka skončila v nedeľu až na siedmom mieste (+1,27). V hre o malú guľu je aj Brignoneová, ktorá zaostáva za Švajčiarkou o 74 bodov. Gutová-Behramiová využíva absenciu obhajkyne veľkého glóbusu Američanky Mikaely Shiffrinovej, ktorý sa zotavuje po zranení kolena, a približuje sa aj k celkovému sezónnemu prvenstvu.

Breezy Johnsonová Čítajte viac Zmizla zo svahov. Americká top lyžiarka čelí obvineniam z dopingu. Hrozí jej dlhý dištanc

Pred pretekmi v Are (9.-10. marca) a finálovým podujatím v Saalbachu (16.-23. marca) má na čele poradia 326 bodov k dobru na druhú Brignoneovú.

V Kvitfjelli sa mal ísť pôvodne aj zjazd, ale organizátori ho museli zrušiť po tom, čo pre zlú viditeľnosť nemohli pretekárky absolvovať ani jeden tréning. Do programu tak zaradili namiesto neho druhý super-G, ktorý bol náhradou za zrušenú súťaž v talianskom stredisku Val di Fassa.

Nedeľné preteky sa však uskutočnili vo veľmi náročných podmienkach na hranici regulárnosti. Jury ich musela viackrát prerušiť, keďže najmä v spodnej polovici trate sa držala hmla. Tá striedavo hustla a slabla a každá zjazdárka tak mala iné podmienky.

Adam Hagara Čítajte viac Senzačný úspech Slováka: Mladý krasokorčuliar Hagara získal na MS juniorov bronz

Hmla zapríčinila aj posun štartu. Po tom, ako dostala súťaž zelenú, spadla krátko pred cieľom Laura Gaucheová. Francúzka vyviazla bez zranenia. Po troch pretekárkach hmla zhustla, jury stopla súťaž a nasledovala trištvrtehodi­nová pauza.

Po nej sa preteky opäť rozbehli a s menšími prestávkami ďalej pokračovali. Brignoneová našla v strednej najtechnickejšej pasáži optimálnu líniu a v dolnej rovinatej časti si držala vysokú rýchlosť aj vďaka tomu, že práve počas jej jazdy sa zlepšila viditeľnosť.

výsledky nedeľného super-G SP žien v Kvitfjelli: 1. Federica Brignoneová (Tal.) 1:37,30 min., 2. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,61 s, 3. Ester Ledecká (ČR) +0,79, 4. Kajsa Vickhoffová Lieová (Nór.) +0,85, 5. Lauren Macugová (USA) +0,90, 6. Stephanie Venierová +1,26, 7. Cornelia Hütterová +1,27, 8. Ariane Rädlerová (všetky Rak.) +1,33, 9. Alice Robinsonová (N.Zél.) +1,34, 10. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,56
celkové poradie SP (po 33 z 39 súťaží): 1. Gutová-Behramiová 1594 b., 2. Brignoneová 1268, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 1209, 4. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 792, 6. Sara Hectorová (Švéd.) 780
poradie v super-G (8 z 9): 1. Gutová-Behramiová 540, 2. Hütterová 471, 3. Brignoneová 466, 4. Venierová 330, 5. Vickhoffová Lieová 277, 6. Mirjam Puchnerová (Rak.) 262

Krásna švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Bola veľkým talentom, zranenia a popularita ju...
debata chyba
Viac na túto tému: #Federica Brignoneová #Lara Gutová-Behramiová