Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obavy o život nezvestného biatlonistu rastú. Možno už nie je medzi živými, tuší expert

Už dlhých 75 dní nórska polícia bez úspechu pátra po talentovanom biatlonistovi Elvindovi Sporalandovi, ktorý je nezvestný od 19. marca.

02.06.2023 19:01
eivindsporaland 1552852720 Foto:
Eivind Sporaland počas biatlonových pretekov.
debata

V priebehu necelých troch mesiacov vyšetrovatelia nezaregistrovali žiadnu aktivitu na bankových účtoch nezvestného, ani na jeho mobilnom telefóne, ktorý našli počas Veľkej noci.

Podľa expertov sa každým dňom zvyšuje riziko, že je už 22-ročný biatlonista po smrti. Viac svetla do prípadu zatiaľ nepriniesli ani stopy, ktoré polícia zaistila v apríli. Okrem nájdenia Sporalandovho smartfónu to bola aj vykradnutá horská chata v Gausdale.

Szilárd Suhajda Čítajte viac Popredný maďarský horolezec zahynul pri sólo výstupe na Everest. Smútia za ním aj na Slovensku

Ako informoval denník Gudbrandsdolen Dagningen z chaty zmizli iba veci malej hodnoty, potrebné k prežitiu v prírode. Vyšetrovatelia tak pripustili spojitosť tohto činu z biatlonistovým zmiznutím. Polícia naďalej prijíma aj tipy od občanov.

„Nezostáva nám nič iné, iba čakať. Pokiaľ nebudeme vedieť, čo sa stalo, budeme žiť v nádeji, že je stále nažive. Možno prešiel dlhú cestu, ale má vynikajúcu schopnosť prežitia,“ cituje zúfalých rodičov spomínaný denník.

Rodičia pred pár týždňami v rozhovore pre dánsku TV2 pripustili, že ich syn v poslednom období bojoval s psychickými problémami. A ešte deň pred zmiznutím navštívil v nemocnici špecialistu.

Marco Büchel Čítajte viac Depresívne priznanie. Legendárny zjazdár bojuje so zákernou chorobou

Biatlonista sa pochádzajúci z mestečka Sandnes sa kvôli športovej kariére presťahoval do Lillehammeru. Jeho doteraz najväčším úspechom je zisk striebornej medaily na juniorských MS v roku 2021.

Podľa experta, ktorý v Nórsku vyšetroval mnoho podobných prípadov nezvestných ľudí, je postupovanie v takomto prípade náročné. Dôvodom je, že ľudia s duševnými poruchami sa len zriedka riadia logikou.

„Z čisto policajného hľadiska je pravdepodobné, že Eivind mal nehodu, a už očakávajú, že ho nájdu skôr mŕtveho ako živého. Jeho duševný stav môže byť dôvod, prečo nikomu nepovedal, kde sa bude nachádzať,“ skonštatoval Jörn Lier Hols.

S medveďom v pätách. Ako reagovala biatlonistka? Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Erika Jänkäová má za sebou nepríjemnú...
debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #nezvestná osoba #Elvind Sporaland