Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magoni je osobnosť, ale aj risk. Nemôže so mnou trénovať ako s dvadsaťročnou

Zo zákulisných šumov je realita. Aprílová cesta Livia Magoniho po sezóne 2022/23 do Jasnej nebola náhodná. Začal prípravu i rokovania s Martinou Dubovskou (31).

03.06.2023 08:00
Martina Dubovská Livio Magoni Foto:
Martina Dubovská s trénerom Liviom Magonim (vľavo) a ich tímom.
debata (9)

Rodáčka z Liptovského Mikuláša, ktorá reprezentuje Česko, nakoniec tento týždeň oznámila začiatok spolupráce. "Mám pred tým rešpekt. Nebude to nič ľahké, uvedomujem si to.

Má precízne metódy, som na to pripravená," vraví elitná slalomárka Svetového pohára alpských lyžiarok.

Ako vznikla vaša spolupráca s Liviom Magonim?

Za všetko môže môj otec. On to všetko vymyslel a zrealizoval. Patrí mu veľká vďaka. Keď som skončila po sezóne s bývalým koučom, bol Livio jednou z možností. Mám radosť, že sme to dotiahli do úspešného konca a dohodli sa.

Čo zavážilo v prospech Magoniho v porovnaní s ostatnými kandidátmi?

Je to jeden z najlepších trénerov na svete. Jeho úspechy hovoria samy za seba. Je to pre mňa aj pocta. Pracovať pod takým koučom sa neodmieta. Poznáme sa už poriadne dlho, v minulosti sme občas trénovali v jednej skupine. Poznám jeho metódy.

Neobávate sa ich?

Mám pred tým rešpekt. Nebude to nič ľahké, uvedomujem si to. Som na to pripravená.

Tina Mazeová či Petra Vlhová viackrát otvorene hovorili o tom, že sú v niektorých ohľadoch brutálne…

Otec to bude trochu kontrolovať, čo je dobré. Livio vie, čo robí. Je to o komunikácii. Určite si uvedomuje, že so mnou nemôže trénovať ako s dvadsaťročnou. Komunikuje aj so Šimonom Klimčíkom, ktorý zostáva mojim kondičným trénerom. Nejdeme do úplne neznámeho, poznáme sa. To nám v začiatkoch určite pomôže.

Martina Dubovská ä Čítajte viac Dubovská hlási zaujímavú novinu, povedie ju Magoni: Teším sa a som pripravená

Tešíte sa na spoluprácu s trénerom, ktorý má na konte veľké i malé glóbusy?

Jednoznačne. Vnímam to skôr ako výzvu. Teším sa na to, ale viem, že to bude drina. Je tam radosť i rešpekt. Nesmie chýbať ani jedno. Magoni je veľká osobnosť.

Pri odchode od Vlhovej sa naplno prejavilo jeho veľké ego. Nezneistilo vás to pri rozhodovaní?

Nie. Snažím sa pozerať na seba a neriešiť, čo sa píše. Občas niečo poviete, ale v médiách to vyznie úplne inak. Mám úzky okruh ľudí, s ktorými som toto rozhodnutie rozoberala. Takto som sa rozhodla a stojím si za tým. Neobzerám sa dozadu, ale hľadím dopredu.

Aké bude zloženie tímu?

Livio je hlavný kouč. Otec bude akoby manažér i pomocný tréner. Najlepšie ma pozná, koučoval ma celý život. Navyše sú s Liviom dobrí kamaráti. Mám poľského servismana Dominika Bialobrzyckeho.

Fyzioterapeutky – Vendula Nováková absolvuje zhruba 80 percent pretekov a Judita Smrčková zvyšok – sa budú striedať. Šimon Klimčík zostáva kondičným trénerom.

V tíme skončili Mislav Samaržij aj Veronika Zuzulová?

Bývalý kouč bude viesť Američanku Lilu Lapanjovú. S Veronikou komunikujem, ale bude na pretekoch menej, ako vlani. Aj s ňou som diskutovala o tejto zmene.

A čo vám radila?

Bavili sme sa o tom už dlho. Zhodli sme sa, že Livio je risk, ale aj najlepšia voľba, akú som mala. Po sezóne bol Magoni v Jasnej, teraz máme za sebou ďalší blok spoločnej prípravy na Hintertuxe.

Katharina Liensbergerová Čítajte viac Degradácia šampiónky. Pár mesiacov po odchode Magoniho vyradili Liensbergerovú z národného kádra

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Dubovská #Livio Magoni #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24