Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Popredný maďarský horolezec zahynul pri sólo výstupe na Everest. Smútia za ním aj na Slovensku

Nielen Maďarsko smúti za Szilárdom Suhajdom, popredným horolezcom, ktorý neprežil výstup na Mount Everest. Patril medzi hŕstku, ktorá pri himalájskych expedíciách nepoužívala kyslíkové bomby.

30.05.2023 23:20
debata (3)

Suhajda sa v Himalájach pripravoval na to, že ako prvý Maďar vystúpi na najvyššiu horu sveta (8848,86 m n. m.) bez pomoci kyslíkových fliaš či šerpov.

Podľa portálu origo.hu sa naposledy ozval minulú stredu dopoludnia z výšky približne 8700 m n. m. prostredníctvom satelitného telefónu.

Oznámil, že o tri-štyri hodiny môže bezpečne dosiahnuť vrchol a vrátiť sa do tábora 4. Posledný signál prišiel z výšky 8795 metrov. Následne sa už nepodarilo nadviazať kontakt so 40-ročným horolezcom. Záchranná akcia, ktorú tvorili šerpovia, sa skončila neúspešne.

Kami Rita Čítajte aj Pár dní pred jubileom. Nepálsky šerpa má za sebou rekordný výstup na Everest, krajan s ním drží krok

„Suhajdu v horolezeckých kruhov považovali za mimoriadne pripraveného a otužilého horolezca, no 72 hodín v zóne smrti bez kyslíka neprežijete. Uvedomili si to aj horolezci a záchranný tím, a preto bolo ďalšie pátranie ukončené,“ napísal uvedený web v nedeľu ráno.

Portál heol.hu citoval horolezca Lajosa Kollára, ktorý tušil, že už v deň zmiznutia Suhajdu sa treba pripraviť na zlé správy.

everest Čítajte aj Nepál si koleduje o problémy. Vydal rekordný počet povolení na výstup na Everest

„Podstatné je, že Szilárd sa mal vrátiť v stredu na poludnie nepálskeho času. Zároveň ho chápem, pretože na návrat, keď máte na dosah ruky cieľ, je potrebná veľká mentálna sila.

Szilárd to neurobil a nasledovali preteky s časom. V zóne smrti nie je v ľudských silách prežiť tak dlho. Nebol som fanúšikom myšlienky, aby vyrazil na Everest sám bez kyslíka.

Povedal som mu to v októbri s tým, že hoci bol výborne pripraveným a odolným horolezcom, extrémna výška Everestu či množstvo horolezcov a pomalosť človeka ,zožerie'. V zóne smrti nemôžete ísť trošičku vpred. Ak je na to čas, musíte sa otočiť,“ uviedol Kollár.

„Počasie na Evereste bolo tento rok mimoriadne chladné, boli tam veľké výstupy, ale aj desiatky mŕtvych. Szilárda chápem, pretože vynaložil úžasné množstvo práce, aby dosiahol svoj cieľ. Čo sa dá teraz povedať? Nič,“ dodal smutne Kollár.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest #Szilárd Suhajda