Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová a Kilde sa postavili proti FIS. Chcú zmeny v lyžiarskom kalendári

Párik snov svetového lyžovania, Mikaela Shiffrinová a Aleksander Aamodt Kilde, má jasné požiadavky ohľadom budúcnosti Svetového pohára. Dvojica podpísala otvorený list od environmentálnej organizácie Greenpeace.

04.05.2023 20:20
Mikaela Shiffrinová a jej partner Aleksander... Foto: ,
Lyžiarka Mikaela Shiffrinová a jej partner Aleksander Aamodt Kilde na podujatí Time100 Gala.
debata

Shiffrinová aj Kilde patrili medzi najvýraznejšie postavy Svetového pohára v minulej sezóne. Američanka ovládla celkové hodnotenie žien, Nór získal malý glóbus za zjazd. Pre budúcu sezónu majú partneri jasné požiadavky na Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) ohľadom klímy.

Obaja podpísali otvorený list environmentálnej organizácie Greenpeace adresovaný prezidentovi FIS Johanovi Eliaschovi. Požadujú v ňom zníženie emisií CO2 a väčšie investície do ochrany klímy.

8. Vlhová Čítajte viac Pohľad súperky: Shiffrinovej trvalo roky, kým dokázala prejaviť radosť. Môžu za to rodičia

V liste je spomenutá napríklad skutočnosť, že celá komunita profesionálnych lyžiarov vrátane tímov a športovcov prelietava cez Atlantický oceán dvakrát za sezónu.

„Je najvyšší čas zaoberať sa veľmi dôležitými otázkami a uvažovať o nich,“ povedal Kilde pre tlačovú agentúru AP. „Vidíme, že svet sa mení a čo táto zmena znamená aj pre šport. Chcem, aby budúce generácie zažili zimu a urobili to, čo ja.“

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Rozišli ste sa? Shiffrinová bola na oslave jubilea bez Kildeho, priama otázka ju nevykoľajila

Shiffrinnová, Kilde a ďalší športovci teraz požadujú od FIS konkrétne zmeny. Sezóna by sa teda mala začať neskôr a s harmonogramom, ktorý znamená menej cestovania.

Cieľom by malo byť, aby FIS v priebehu niekoľkých rokov dosiahla klimatickú rovnováhu. Svetová asociácia bude o problémoch rokovať tento týždeň na stretnutí v chorvátskom Dubrovníku.

Šarmantná Shiffrinová žiarila v rodnom Colorade Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Zástupy fanúšikov, živá koza a dobrá nálada....
debata chyba
Viac na túto tému: #FIS #Mikaela Shiffrinová #Aleksander Aamodt Kilde