Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je len tieňom biatlonovej hviezdy. Otec tuší, čo stojí za jej náhlym prepadom

Sezónu začala veľmi solídne. Švédska biatlonová hviezda Elvira Öbergová vyhrala stíhačku v Kontiolahti, v Poklujke okrem nej ovládla aj šprint. Umiestnenie v top 5 bolo pre ňu pravidlom. No na konci sezóny prišiel rapídny pád.

31.03.2023 17:45
Elvira Öbergová Foto: ,
Elvira Öbergová sa na konci sezóny na trati trápila.
debata (4)

V Holmenkollene obsadila v šprinte až 72. miesto a o pár týždňov skôr v Novom Meste na Morave bola v rovnakej disciplíne 63. Jej rodina má teóriu, prečo prišlo k dramatickému prepadu výkonnosti.

Mladšia zo švédskych biatlonových sestier neuspela kvôli zdravotným problémom ani na majstrovstvách sveta v Oberhofe. Tam síce získala bronz v štafete, ale inak boli výsledky na MS sklamaním a nastúpila len v troch pretekoch.

„Máme za to, že je to postcovidový syndróm, ktorý zráža jej výkonnosť dole,“ vysvetlil Expressenu otec biatlonistky Tomas Öberg. „Na MS sa ani nepriblížila svojej obvyklej kapacite,“ dodal.

Johannes Thingnes Bö. Čítajte viac Ty prekliaty bastard! Nórsky suverén vyvolal svojimi gestami rozruch

V Oberhofe nebolo dlho jasné, či bude schopná nastúpiť do švédskej štafety. Napokon sa postavila na štart a bola z toho bronzová medaila. „Bežala tú štafetu… Áno, má z nej medailu. Ale myslím, že tam to na jej telo doľahlo,“ myslí si

Pri poslednom podujatí sezóny v Holmenkollene jej problémy vrcholili. Hneď v prvých pretekoch obsadila 72. miesto a potom sa radšej rozhodla sezónu ukončiť. Napriek tomu si napokon vybojovala cenu pre najlepšiu pretekárku do 25 rokov.

Johannes Thingnes Bö Čítajte viac Nórsky fenomén vyhral všetky šprinty sezóny: Osem z ôsmich, to je šialené!

„Keď sa to v Nórsku takto vyvinulo, bolo to už len o tom, ako ju dostať domov. Nezostáva nič iné len dúfať, že sa dá do poriadku a keď príde čas, bude opäť schopná naplno trénovať,“ dodal otec.

Varovaním pre Öbergovú môže byť prípad Nórky Tiril Eckhoffovej. Tá po vlaňajších olympijských hrách v Pekingu prekonala covid a z následných zdravotných problémov sa dostávala niekoľko mesiacov.

Nórska suverénka sa napokon do vrcholového biatlonu nevrátila a v Holmenkollene tento rok oficiálne ukončila úspešnú kariéru.

Svetové biatlonistky ako ich nepoznáte Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aita Gasparinová - Švajčiarsko.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Elvira Öbergová