Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat so všetkým, zrada sa netoleruje. Slávna ruská lyžiarka vraví, že Ukrajinu nikto nenapadol a všetci musia stáť za Putinom

Po majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní v slovinskej Planici sa znovu začali ozývať hlasy o povolení návratu ruských reprezentantov na medzinárodnú scénu.

22.03.2023 17:00
Jelena Välbeová Foto:
Jelena Välbeová.
debata (13)

Rovnaké úvahy naznačil aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV), hoci iba za určitých podmienok. Šéfka ruského lyžovania Jelena Välbeová však akékoľvek podmienky rázne odmieta a trvá na návrate bez podmienok.

Tak ako to urobili boxeri, či šermiari…

V lyžovaní, kde majú pomerne silnú pozíciu škandinávskej krajiny, ktoré striktne odmietajú akékoľvek úvahy o návrate oboch krajín na scénu, sa však zatiaľ žiadne konkrétne kroky na návrat nepodnikajú.

V súvislosti s touto témou sa tiež spomína možnosť štartu Rusov a Bielorusov, ak podpíšu vyhlásenie, že sú proti vojne. V rozhovore pre štátom kontrolovaný kanál RIA Novosti šéfka ruského lyžovania Välbeová tento variant rázne odmietla.

„Myslím, že by sme sa mali všetci postaviť za prezidenta Putina a celú našu krajinu,“ nabádala svojich krajanov. „My nie sme vo vojne s Ukrajinou. Nenapadli sme ju,“ pokračovala.

Vladislav Treťjak. Čítajte viac Legendárny Tretiak blúzni: Prečo sankcie? Čo máte proti nám? My sme sa žiadneho Ukrajinca nedotkli

„Bohužiaľ nie som politik, ale ako každý sledujem televíziu a internet, naši chlapci za nás prelievajú krv, možno aj strácajú svoje životy. Takže za tejto situácie by podpis nebol len proti slušnosti, ale aj o zrade,“ doplnila.

V podobnom duchu potom pokračovala aj v reakcii na poznámku, že kariéra vrcholového športovca je krátka a keď zostane v medzinárodnej izolácii, stráca tak cenné roky.

„Tomu samozrejme rozumiem. Je veľmi zlé, že nemôžu pretekať alebo, nedaj boh, nemohli by ísť na olympiádu. Ale tí chlapci na Ukrajine riskujú svoje životy za nás, aby sme mohli žiť v mieri a v normálne sa vyvíjajúcej krajine. Nie, ja nebudem nikomu ponúkať možnosť, aby podpísal ten papier. Celkovo si myslím, že by nás nemala uspokojiť ani účasť pod neutrálnym statusom,“ odmieta.

Rovnako sa postavila proti žiadostiam niektorých ruských lyžiarov reprezentovať inú krajinu. „Pre mňa je to zrada vlasti,“ povedala.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Välbeová