Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Paráda! Vlhová vyhrala finálový slalom: Keď som videla číslo jeden, bolo to neopísateľné

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala finálový slalom Svetového pohára v andorrskom Soldeu. Dosiahla tak druhé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne a 28. triumf v kariére. Druhá bola Chorvátka Leona Popovičová (+0,43 s), pre ktorú to bolo premiérové pódium v kariére. Tretia skončila víťazka veľkého glóbusu Mikaela Shiffrinová z USA so stratou 86 stotín sekundy.

18.03.2023 14:10 , aktualizované: 16:35
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s medailou za celkové tretie miesto v hodnotení slalomu SP.
debata (15)

Ani víťazstvo a zisk sto bodov nestačil Vlhovej na to, aby sa v tohtosezónnom hodnotení disciplíny dostala na druhú priečku.

Víťazkou a držiteľkou malého krištáľového glóbusu sa stala Shiffrinová o priepastných 290 bodov pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Slovenská lyžiarka za súperkou zo Švajčiarska zaostala o 25 bodov.

Petra Vlhová v tejto sezóne dosiahla druhý triumf, predtým zvíťazila aj v januári v slalome v rakúskom Flachau. V tomto ročníku má na svojom konte zatiaľ deväť pódiových umiestnení.

Petra Vlhová Čítajte aj Rozosmútila chorvátske prekvapenie, rozjasala tím. Pozrite si Vlhovej triumfálnu jazdu

V celej kariére už nazbierala 28 triumfov v SP, z toho 19 v slalome. Dovedna dosiahla 66 pódií, z nich 41 v slalome. V Soldeu si v sobotu pripísala premiérové víťazstvo.

"Víťazstvo chutí naozaj výborne. Som naozaj šťastná, že som vyhrala po takejto sezóne, ktorá bola ako na hojdačke. Prvé kolo bol naozaj boj, nemala som najlepší pocit a bola som prekvapená z prvého miesta.

Petra Vlhová Čítajte viac Soldeu v obrazoch: Vlhová zatínala päsť, Shiffrinová chlácholila smutnú hrdinku a žmurkala do objektívu

Chybu v druhej jazde som si na chvíľu uvedomila, ale hneď som pokračovala, pretože trať je dlhá. Miestami som strácala rovnováhu, ale bojovala som až do cieľa. Keď som videla číslo jeden, bolo to neopísateľné," neskrývala slovenská pretekárka radosť v rozhovore pre JOJ Šport.

Shiffrinová už je istou istý čas celkovou víťazkou SP, aktuálne vedie o 939 bodov pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou. Tretia je priebežne Vlhová, ktorú od líderky delí 981 bodov, no od druhej priečky iba 42 bodov.

odkaz
vlhova-program

„Táto sezóna znamenala veľa práce a priniesla mnoho skvelých pretekov. Aj zásluhou môjho tímu sa mi však podarilo dosiahnuť tento obrovský úspech, ktorým zisk malého glóbusu za slalom nepochybne je,“ zhodnotila po sobote Shiffrinová do mikrofónu organizátorov.

Preteky poznačili zhoršené podmienky – sneženie i rozbitá trať. Vypadli napríklad Rakúšanka Katharina Liensbergerová, tohtoročná majsterka sveta v slalome Laurence St-Germainová z Kanady a po chybe na druhej bránke mala tvrdý pád Rakúšanka Franziska Gritschová.

Jazda naopak vyšla šiestej Nemke Jessice Hilzingerovej (+2,41), ktorá bola po úvodnej jazde na poslednom 22. mieste, či siedmej Martine Dubovskej so stratou +2,49 s.

Marco Odermatt Čítajte aj Odermatt to dokázal. Deklasoval konkurentov a prekonal Maierov rekord

Ženskú časť sezóny SP ukončí nedeľňajší obrovský slalom, v ktorom na štarte nebude chýbať ani Vlhová. „Petra dosiahla dôležité víťazstvo, pretože ukončiť náročnú sezónou, akou bola táto, je mimoriadne potrebné. Gratulujem Petre k jej výkonu, teraz nás ešte čakajú jedny preteky,“ povedal po sobotňajšom triumfe Vlhovej tréner Mauro Pini.

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky finálového slalomu v Soldeu: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:51,38 m, 2. Leona Popovičová (Chor.) +0,43 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,86, 4. Sara Hectorová (Švéd.) +1,53, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,84, 6. Jessica Hilzingerová +2,41, 7. Martina Dubovská (ČR) +2,49, 8. Michelle Gisinová (Švaj.) +2,60, 9. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) +2,61, 10. Kathraina Truppeová (Rak.) +2,73

Celkové poradie (po 37 z 38 pretekov): 1. Shiffrinová 2106 b, 2. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 1167, 3. VLHOVÁ 1125, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 1069, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 916, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 874

Konečné poradie slalomu (11 z 11): 1. Shiffrinová (USA) 945 b, 2. Holdenerová (Švaj.) 655, 3. VLHOVÁ (SR) 630, 4. Lena Dürrová (Nem.) 493, 5. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) 470, 6. Leona Popovičová (Chor.) 349

Slalom v Soldeu s víťaznou Petrou Vlhovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s medailou za celkové tretie...
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár alpských lyžiarok