Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová odtajnila posledné prianie v sezóne, Stenmarkov rekord to nie je. Bude Švéd v Aare?

Druhá polovica aktuálne týždňa môže priniesť vyrovnania aj prekonanie absolútneho svetového maxima v počte víťazstiev v pretekoch Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

08.03.2023 22:30
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová v zasneženom Kvitfjelli.
debata

Američanka Mikaela Shiffrinová sa o to pokúsi vo švédskom Aare, kde na ňu v piatok 10. marca čaká obrovský slalom a o deň neskôr aj slalom.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Vailu v americkom Colorade zatiaľ nazbierala 85 triumfov a o jeden zaostáva za legendárnym Švédom Ingemarom Stenmarkom.

odkaz
vlhova-program

Na méte 85 víťazstiev je Shiffrinová od 28. januára a šancu na uvedený rekord mala už počas minulého týždňa v nórskom Kvitfjelli. Tam sa však konal jeden zjazd a dva superobrovské slalomy, na ktoré sa Američanka príliš nešpecializuje. Vo Švédsku to už bude o inom.

Väčšinu z 85 triumfov dosiahla v slalome (52) a ďalších 19 pridala v obrovskom slalome. V oboch týchto technických disciplínach už bola olympijskou aj svetovou šampiónkou.

Ingemar Stenmark v časoch najväčšej slávy. Foto: Profimedia
3 Stenmark Ingemar Stenmark v časoch najväčšej slávy.

Ingemar Stenmark možno už tento týždeň príde o rekord a dokonca sa to môže stať v jeho vlasti, no do Aare sa osobne nechystá.

Vybral si radšej pohodlie domova a sledovanie pretekov v televízii. Na ceste za svetovým maximom však podporil americkú reprezentantku aspoň na diaľku.

„Je omnoho lepšia ako som bol ja. To sa nedá porovnávať,“ poznamenal Stenmark, ktorý sa špecializoval na slalom a obrovský slalom. Shiffrinová jazdí aj kĺzavé disciplíny a v Kvitfjelli sa počas minulého týždňa pohybovala na 4. až 7. priečke.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Čo to mám s pamäťou? Shiffrinová mala problémy ako vojnový veterán

To jej stačilo na predčasné spečatenie zisku veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf v SP 2022/2023. Sezóny Svetového pohára ovládla už piatykrát, za Rakúšankou Annemarie Moserovou-Pröllovou zaostáva už len o jeden veľký glóbus.

„Teraz môžem zo svojich ramien sňať nejakú záťaž, celkový triumf v SP bol totiž jedným z hlavných cieľov tejto sezóny,“ hovorila Shiffrinová v Kvitfjelli.

Skutočnosť, že v Aare sa môže dostať pre Stenmarka, je nanajvýš symbolická, keďže práve tam ešte v decembri 2012 dosiahla svoje vôbec prvé víťazstvo v pretekoch SP ako sedemnásťročná. Zaujímavý je pohľad na inú štatistiku.

V celej kariére dosiahla Američanka pri 244 štartoch v SP až 85 triumfov, na víťazstvo teda premenila viac ako tretinu štartov (35 percent, pozn).

Nórsko Šport Lyžovanie Alpské SP Zjazd Ženy Čítajte aj Súperky stratili aj teoretickú nádej, Shiffrinová má veľký glóbus. Malý krištáľ za zjazd pre topfavoritku

V Aare má Shiffrinová šancu prekonať Stenmarka ešte ako 27-ročná, v pondelok totiž oslávi 28. narodeniny a finále SP v andorrskom Soldeu (15.-19.3.) tak absolvuje už o rok staršia.

„Myslím si, že v kariére môže pokoriť aj stovku víťazstiev vo Svetovom pohári. Záležať bude na tom, koľko rokov ešte zostane na súťažných zjazdovkách. Na stovku určite má,“ myslí si Stenmark.

Spomenutá stovka v podaní Shiffrinovej ozaj nie je nereálna, ak sa pokúsi prekonať Moserovú-Pröllovú v počte veľkých krištáľových glóbusov. Ak by si stanovila taký cieľ, znamenalo by to, že v kolotoči SP strávi ešte minimálne dve sezóny.

Kajsa Vickhoffonová Lieová Čítajte aj Jej muky vyhnali Vlhu spred televízora, teraz slávi historický triumf. Vau, napísala uslzenej hrdinke Shiffrinová

Prianie? Malý glóbus z obrovského slalomu

Shiffrinová pre CBS News prezradila, že jej posledným želaním do konca sezóny je zisk malého glóbusu za obrovský slalom.

V jeho hodnotení má 600 bodov, zatiaľ čo druhá Lara Gutová-Behramiová získala 482. Petra Vlhová je štvrtá so 436 bodmi. V tejto disciplíne sú na programe ešte dve podujatia.

„Možno si želám príliš veľa, ale po malom glóbuse za obrovský slalom by som mohla byť so sezónou celkom spokojná,“ uviedla pre stanicu, ktorá zdôraznila, že Shiffrinová v rámci plánov Stenmarkov rekord nespomenula.

Tajomstvá Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová. Čo o americkej hviezde...
debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Ingemar Stenmark