Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Lomnické sedlo je nebezpečné, ale dovolí vám ísť aj dvesto. Má to však jeden háčik, smeje sa Tatranec. Sníva o dvestopäťdesiatke

Aké máte ďalšie plány?

Priblížiť sa k rýchlosti 250 kilometrov za hodinu. Od 15. do 25. marca sa konajú majstrovstvá sveta vo Francúzsku a pokúsime sa prekonať svetový rekord. Je to klasická vyraďovačka, až napokon zostane desať lyžiarov, ktorí budú útočiť na rekord. Môj doterajší „osobák“ je 223 km/h, nikdy som však vo Francúzsku nešiel z maximálneho nájazdu.

Naposledy sme sa zhovárali presne pred dvomi rokmi. Ste dnes rýchlejší pretekár?

Určite. Mám viac skúseností. Rýchlostných lyžiarov je málo a preto nikto nechce len tak odovzdávať svoje know-how. Sú medzi nami jazdci, ktorí majú k dispozícii najmodernejšie materiály. Nejde však len o lyže, ale aj o spojlery, paličky či prilbu a kombinézu. Prvé roky som sa veľa učil a hľadal odpovede na rôzne otázky.

Vlani som sa dohodol na spolupráci so Strojníckou fakultou na košickej Technickej univerzite, robíme výskum a optimalizujeme aerodynamiku. Aby som mal čo najmenší odpor vzduchu. Máme pripravené nové spojlery, už sa teším, keď ich vyskúšam. Potom sa vrhneme na prilbu.

Michal Bekeš v plnej zbroji v pretekoch... Foto: Facebook
Michal Bekeš Michal Bekeš v plnej zbroji v pretekoch Svetového pohára v rýchlostnom lyžovaní.

Tenisová legenda Ivan Lendl vo svojom životopise píše, že ak by mu podstrčili o dva milimetre dlhšiu raketu, určite by to zistil. Boli by ste na tom rovnako, keby vám dali o dva centimetre dlhšie lyže?

Určite nie. V Lomnickom sedle jazdím na 2,18 metra dlhých lyžiach, dva centimetre na tom nič nezmenia. Je to kategória S2, v S1 však používam až 2,38. V Tatrách sú zbytočné. V sedle je totiž dole 90-stupňová zákruta a na takých dlhých lyžiach by som to jednoducho nevytočil. To je problém Lomnického sedla, nemôžem tam príliš využívať aerodynamické prvky, lebo by som prekročil aj rýchlosť 200 km/h, ale nemám kde zabrzdiť.

Máte z 250-ky rešpekt?

Mám ho pri každej rýchlosti nad dvesto. A veľký. Vzniká tam obrovský odpor, jedno malé zaváhanie a končí sa to pádom. A to nie je sranda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Bekeš #Lomnické sedlo