Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buď Rusko, alebo nič. V Moskve nikomu nepodpíšem zmenu občianstva

Prezidentka Ruskej lyžiarskej federácie Jelena Välbeová po prvýkrát verejne prezentovala postoj súvisiaci s možných prechodom športovcov do reprezentácii iných krajín.

07.03.2023 20:45
Jelena Välbeová Foto:
Prezidentka Ruskej lyžiarskej federácie Jelena Välbeová.
debata (4)

Odstavenie ruských národných tímov z medzinárodných súťaží prinútilo niektorých športovcov premýšľať o zmene občianstva.

Spravidla ich motivoval fakt, že kariéra v športe je krátka a nechceli strácať čas v izolácii. Minulý rok bolo takýchto odchodov veľa – napríklad cyklista Pavel Sivakov sa rozhodol reprezentovať Francúzsko, atlétka Sardana Trofimová bude reprezentovať Kirgizsko a odišlo aj niekoľko šachistov.

15. Patrik Rybár Čítajte viac Žiadny únik z Ruska. Brankár Rybár predĺžil zmluvu so Spartakom Moskva

V klasickom lyžovaní však Rusi s istotou o žiadneho športovca neprídu. Túto tému Välbeová rázne ukončila v programe Na lyžiach a jej slová citovali RIA Novosti.

„Ak sa teraz niekto z ruskej reprezentácie rozhodne, že chce odísť z krajiny, takýto papier určite nikomu nepodpíšem. Tento postup je každému známy," uviedla Välbeová. K zmene občianstva je potrebný súhlas oboch krajín, ktorý následne musí odsúhlasiť Medzinárodná lyžiarska federácia.

Simen Hegstad Krüger Čítajte viac Štúdia tvrdí, že výkony Nórov vylepšujú lieky na astmu. Rusi si na nich zgustli

„Čo sa týka detí, situácia je iná. Rodičia s nimi budú môcť odísť. Z mojej strany v týchto prípadoch nebude prekážka,“ vysvetlila.

Je to po prvý krát, čo sa takto ohľadom zmeny občianstva verejne vyjadril niektorí zo šéfov ruskej športovej federácie. „Nebuďte prekvapení, že je priekopníkom Välbeová. Má povesť vodkyne, ktorá má všetko pod prísnou kontrolou,“ dodávajú RIA Novosti.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Välbeová #ruská lyžiarska federácia