Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štúdia tvrdí, že výkony Nórov vylepšujú lieky na astmu. Rusi si na nich zgustli

Nórski lyžiari boli suverénmi nedávnych majstrovstiev sveta v Planici. Získali 27 medailí z toho dvanásť zlatých. Už počas MS sa diskutovalo o užívaní liekov proti astme, ktorá je u nórskych bežcov veľmi rozšírená.

07.03.2023 14:00
Simen Hegstad Krüger Foto:
Nórski bežci na lyžiach, na snímke Simen Hegstad Krüger, získali na nedávnych MS v Planici 27 medailí z toho 12 zlatých.
debata (64)

Nórsky denník Verdens Gang teraz upozornil na novú štúdiu, podľa ktorej majú tieto lieky preukázateľne zvyšovať výkonnosť športovcov. „Na základe našich znalostí z predchádzajúcich štúdií si nie som istý, či to je pravda,“ neveril novým zisteniam šéf lekárskeho tímu nórskych lyžiarov Ove Ferangen.

O existencii štúdie, ktorá vznikla aj vďaka finančnej podpore svetovej antidopingovej agentúry WADA vedel. Šéf výskumného tímu Jürgen Steinacker z univerzitnej nemocnice v nemeckom Ulme uviedol, že vplyv liekov proti astme na výkonnosť v pretekoch, ktoré trvajú 60 až 90 minút, je podľa štúdie zrejmý a vcelku zásadný. Nárast výkonností má byť okolo troch percent.

Nórsko, Rusko Čítajte viac Hnusné šváby topiace sa v dopingu. Ruské legendy sa brutálne pustili do Nórov

„Pre vrcholový šport je ten rozdiel gigantický. Môže rozhodovať o víťazoch a porazených,“ skonštatoval Steinacker pre Sportschau.

Nórsky lekár je ale voči týmto záverom skeptický. „Týmto už sa zaoberali predchádzajúce štúdie, ktoré preukázali že lieky proti problémom s dýchaním nemajú žiadny vplyv na zvýšenie výkonnosti,“ povedal s tým, že ak by to bola pravda, musela by sa tým WADA zaoberať. Podľa Ferangena sa skúmala výkonnosť len dvanástich športovcov, čo je veľmi malá vzorka.

V súčasnej nórskej reprezentácii užíva lieky proti astme 50 až 70 percent pretekárov. Podľa platných pravidiel WADA ale žiadne pravidlá neporušujú. Povolená hladina lieku Salbutamol je 1 600 mikrogramov na jeden deň.

Natalia Anťuchová Čítajte viac Je rozhodnuté. Ruske vzali olympijské zlato, šampiónka z USA reagovala jasne

Najväčší rival Nórska na klasických lyžiach, reprezentácia Švédska, počet astmatikov v národnom tímu nezverejňuje. Podľa televízie SVT však dosiahli na polovicu švédskych olympijských medailí od roku 1992 astmatici. U Nórov to má byť podľa rovnakého zdroja až 70 percent.

Nórskych astmatikov dlhodobo kritizujú v Rusku, ktoré je momentálne vylúčené z účasti na medzinárodných pretekoch. „Každý, kto má terapeutickú výnimku, je dopujúci podvodník, vrátane astmatikov. Problémom je antidopingová agentúra, ktorá to umožňuje,“ uviedol pre RIA Novosti ruský reprezentačný tréner Jurij Borodavko.

Najznámejší dopingoví hriešnici Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jaroslav Jeřábek - dráhová cyklistika
V roku...
64 debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #klasické lyžovanie #nórska lyžiarska reprezentácia #lieky na astmu