Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsledky viac ako zdravie. Slávni nórski bratia nastúpili na preteky aj s koronavírusom. Tvrdia, že na súperov dávali pozor

Bratia Böovci ovládli individuálne preteky Svetového pohára v biatlone v Novom Meste na Morave napriek nákaze koronavírusom. Aj keď obaja nórski súrodenci mali pozitívny test na covid-19, nastúpili do sobotných stíhacích pretekov. Rovnako ako vo štvrtkovom šprinte v ňom triumfoval Johannes Thingnes Bö pred starším bratom Tarjeiom.

06.03.2023 08:00
Johannes Thingnes Bö Foto: ,
Johannes Thingnes Bö.
debata (8)

„Počas rozcvičky a pretekov sme sa necítili veľmi dobre. Nemyslím si ale, že sme niekoho nakazili. Boli sme stále sami,“ citovala agentúra DPA Tarjeia Böa.

Na stupňoch víťazov po sobotňajších pretekoch mali obaja bratia respirátory. Tretí Švéd Martin Ponsiluoma, ktorý s nimi pózoval na spoločnej fotografii, bol bez ochrany úst. „Štartovať bolo ich rozhodnutie. Náš lekár im povedal, že keď nemajú symptómy ani horúčku, tak je to na nich,“ povedal nórsky tréner Siegfried Mazet.

Hovorca medzinárodnej únie IBU Christian Winkler DPA povedal, že v súčasnosti v biatlone neplatia žiadne špecifické pravidlá týkajúce sa koronavirusu. „Ale je tu jasné odporúčanie dbať na zdravie športovcov,“ uviedol.

Bratia Böovci sa podľa všetkého nakazili od reprezentačného kolegu Sturlu Holma Laegreida, ktorý kvôli pozitívnemu testu odcestoval z Nového Mesta ešte pred štartom SP.

Jakub Borguľa Čítajte viac Medzi mladíkmi patrí medzi biatlonovú špičku. Borguľa je opäť majstrom sveta

Francúz Quentin Fillon Maillet zase kvôli koronavírusu nenastúpil do stíhačky. Na rozdiel od nórskych súrodencov. „Pri nástrele a rozcvičke dávali pozor na ostatných športovcov a videli, že je všetko v poriadku,“ povedal ich tréner Mazet.

Böovci štartovali v stíhačke aj kvôli tomu, že nechceli prísť o body do Svetového pohára. Po zmene pravidiel sa už na rozdiel od minulých rokov neškrtajú najhoršie výsledky. „Toto sa deje, keď človek nemá priestor na chybu,“ povedal Johannes Thingnes Bö, ktorý vyhral 16 pretekov SP v sezóne.

Rozhodnutie nórskych rivalov chápal Švéd Sebastian Samuelsson. „Rozumiem tomu, že človek chce štartovať, keď vedie Svetový pohár. Veľa z nás pred tým pri predstavení zmien pravidiel IBU varovalo. Je tu riziko, že mnohí pôjdu, aj keď nebudú úplne zdraví,“ povedal majster sveta v pretekoch s hromadným štartom.

Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková Čítajte viac Po diskvalifikácii Rusiek majú Češky bronz zo Soči. Došlo na moje slová, tvrdí Soukalová, ktorá medailu predá

Svojich krajanov naopak kritizovala biatlonová legenda Ole Einar Björndalen. „Robia mi starosť následky, ak skutočne majú koronavírus. To, čo urobili, je riskantné,“ doplnil expert televíznej stanice TV2.

Do nedeľňajších štafetových pretekov už slávni nórski bratia nenastúpili.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Johannes Thingnes Bö #Tarjei Bö