Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po hetriku Rakúšaniek zostala pachuť. Gutová prepadla, Švajčiari poukázali na neférovosť

Rakúska lyžiarka Nina Ortliebová sa stala víťazkou nedeľného super G Svetového pohára.

05.03.2023 12:33 , aktualizované: 12:53
Nórsko Šport Lyžovanie alpské SP Ženy Super G Foto: ,
Rakúske trio po super G v Kvitfjelli. Víťazka Nina Ortliebová (v strede), druhá Stephanie Venierová (vľavo) a tretia Franziska Gritschová.
debata (19)

V nórskom Kvitfjelli využila s vyšším štartovým číslom 31 meniace sa podmienky a slávila svoj druhý triumf v prestížnom seriáli. Úspech rakúskych farieb zvýraznila druhá Stephanie Venierová, ktorá zaostala o 12 stotín sekundy, tretia skončila ich krajanka Franziska Gritschová (+0,38).

Na čele priebežnej klasifikácie disciplíny zostala Talianka Elena Curtoniová, ktorá obsadila v nedeľu 12. miesto (+1,14).

Súťaž výrazne ovplyvnili meniace sa podmienky, najmä sneženie, a dve dlhšie prerušenia po pádoch pretekárok. Využili to lyžiarky so štartovými číslami na širšom pomedzí 30-ky, ktoré zaplnili pódium a prešpikoval prvú desiatku.

odkaz
vlhova-program

V hornej pasáži, kde bol polminúty číry zjazd, získavali na priebežne vedúcu favoritku Sofiu Goggiovú 1–1,5 sekundy a dole v náročných superobrovských zákrutách zase výrazne strácali, ale piatim pretekárkam to stačilo na výrazný prienik.

Najlepšie počas pauzy prevoskoval sklznice rakúsky tím. Goggiovú najprv predbehla Gritschová (č. 26), potom sa do čela dostala Venierová (29) a napokon najlepší čas zajazdila Ortliebová (31).

Rakúske lyžiarky pritom v aktuálnej sezóne dosiahli len druhé víťazstvo v SP. O prvé sa postarala Cornelia Hütterová v piatkovom super G.

petravlhova13 1631712765 1 Čítajte aj Extréner Magoni o Vlhovej: Ak nemá hlavu na správnom mieste, nefunguje ani telo

Ortliebová sa dostala na pódium štvrtýkrát v kariére v SP a druhýkrát na najvyšší stupienok. Nadviazala na svoj triumf zo super-G z La Thuile vo februári 2020.

"Bavila som sa svojou jazdou, aj keď som vedela, že podmienky mám lepšie ako iné pretekárky. Sneženie sa postupne zmiernilo. Je mi ľúto, že podmienky neboli pre všetky férové, mala som aj šťastie.

Napriek všetkému je to pre mňa dnes výrazný výkonnostný posun, za čo som veľmi šťastná. Cítim obrovskú radosť a úľavu," povedala pre ORF 26-ročná Rakúšanka, dcéra bývalého slávneho zjazdára Patricka Ortlieba.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Super G v Kvitfjelli sme sledovali ONLINE

Do prvej desiatky sa dostala ešte aj piata Nemka Emma Aicherová (33) a desiata Stephanie Jenalová zo Švajčiarska (39). Už istá víťazka veľkého glóbusu Mikaela Shiffrinová skončila na 7. mieste (+0,98).

Američanke tak stále chýba jeden triumf k vyrovnaniu absolútneho rekordu Švéda Ingemara Stenmarka (86 víťazstiev v SP).

„Po tom, čo Goggiová predstihla Fluryovú, postupne prestávalo snežiť a na svahoch sa vyjasnilo. Zrazu bol brutálne rýchly. Víťazmi týchto neférových pretekov sa stalo Rakúsko,“ komentoval dianie na trati švajčiarsky denník Blick.

AJ Ginnis Čítajte aj Bol som pre nich len zranený športovec. Grécka senzácia sa vrátila k vyradeniu z tímu USA

Hviezda Helvétov Lara Gutová-Behramiová, ktorá Petru Vlhovú v Kvitfjelli odsunula v celkovom poradí na tretiu priečku, skončila až dvadsiata so stratou 1,50 s na víťazku.

Aj stránka rakúskej televízie ORF priznáva, že pretekárky štartujúce v úvodnej časti s výrazne väčším množstvom snehu a pomalšou traťou mali hendikep:

„Rakúšanky sa chopili príležitosti a prvé tri priečky v super G oslávili prvýkrát od decembra 2005. Pri lepšej viditeľnosti a oveľa rýchlejšej trati sa výsledky predposledného obrovského slalomu sezóny úplne otočili.“

Manuel Feller Čítajte aj Bolí to. Rakúsko zažilo najhoršie MS za 85 rokov, legendu neznepokojuje len chýbajúce zlato

O držiteľke malej gule za super G stále nie je rozhodnuté. Curtoniová pred finálovou súťažou v Andorre vedie priebežné poradie o 19 bodov pred Gutovou-Behramiovou, šancu na sezónny titul za disciplínu stále majú aj Hütterová, Nórka Ragnhild Mowinckelová a Talianka Federica Brignoneová.

Slovensko nemalo v Kvitfjelli zastúpenie. Vlhová podujatie v Nórsku vynechala, koncentruje sa na technické disciplíny v Aare (10.-11. marca) a na následné finále SP v Soldeu (15.-19. marca).

Aleksander Aamodt Kilde Čítajte aj Kilde získal malý glóbus v deň celkového triumfu Shiffrinovej. Venoval jej emotívne slová

Fakty zo Svetového pohára

Super G SP žien v Kvitfjelli: 1. Nina Ortliebová 1:29,25 min., 2. Stephanie Venierová +0,12 s, 3. Franziska Gritschová (všetky Rak.) +0,38, 4. Sofia Goggiová (Tal.) +0,69, 5. Emma Aicherová (Nem.) +0,75, 6. Jasmine Fluryová (Švaj.) +0,88, 7. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,98, 8. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,06, 9. Kira Weidleová (Nem.) +1,07, 10. Stephanie Jenalová (Švaj.) +1,08

Celkové poradie SP (po 32 z 38 súťaží): 1. Shiffrinová 1828, 2. Lara Gutová-Behramiová 1007, 3. Petra VLHOVÁ (SR) 975, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 859, 5. Goggiová 800, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 772

Poradie v super G (7 z 8): 1. Curtoniová 332, 2. Gutová-Behramiová 313, 3. Cornelia Hütterová (Rak.) 307, 4. Mowinckelová 306, 5. Brignoneová 288, 6. Shiffrinová 222

Svetové lyžiarky bez kombinéz Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Corinne Suterová - Švajčiarsko
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nina Ortliebová #Lara Gutová-Behramiová