Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kilde získal malý glóbus v deň celkového triumfu Shiffrinovej. Venoval jej emotívne slová

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde vyhral sobotňajší zjazd Svetového pohára v Aspene a v predstihu si zabezpečil malý glóbus.

04.03.2023 21:47
Aleksander Aamodt Kilde Foto: ,
Aleksander Aamodt Kilde sa teší z triumfu v Aspene a zo zisku malého glóbusu.
debata

V americkom stredisku triumfoval s náskokom 61 stotín pred Kanaďanom Jamesom Crawfordom, tretí skončil líder celkového poradia seriálu Švajčiar Marco Odermatt (+0,63).

Rakúšan Vincent Kriechmayr obsadil štvrtú priečku a pred finálovým zjazdom stráca na Kildeho v hodnotení disciplíny nedostihnuteľných 206 bodov. Tridsaťročný Nór predviedol dravú, čistú jazdu a vyhral šiesty z deviatich zjazdov v tejto sezóne.

Nór tak obhájil malý glóbus z minulej sezóny.

„Je to úžasné. Teší ma, že môžem bojovať s tými najlepšími pretekármi na svete. Stále hľadám spôsoby, ako sa zlepšiť, to ma priviedlo aj tam, kde som teraz,“ povedal Kilde pre televíziu NBC.

Nórsko Šport Lyžovanie Alpské SP Zjazd Ženy Čítajte aj Súperky stratili aj teoretickú nádej, Shiffrinová má veľký glóbus. Malý krištáľ za zjazd pre topfavoritku

Nór oslávil úspech v rovnaký deň ako si jeho priateľka Mikaela Shiffrinová po piaty raz zabezpečila veľký krištáľový glóbus.

„Obaja sa každý deň navzájom podporujeme. Práve to nám pomáha k výsledkom, ktoré máme a to nás napĺňa hrdosťou,“ skonštatoval Kilde.

Piatkový zjazd organizátori zrušili pre nepriaznivé počasie a neregulárne podmienky. Dovtedy stihlo odštartovať 24 lyžiarov. Poradie viedol v čase ukončenia pretekov Nór Adrian Smiseth Sejersted, ktorý vyrazil na trať s jednotkou.

Čo (možno) neviete o páre Kilde - Shiffrinová Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom...

V sobotu predviedol opäť vydarenú jazdu a na štvrtom medzičase strácal na Kildeho len 21 stotín sekundy, no tesne pred cieľom minul bránku. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Záverečné preteky v kariére absolvoval Američan Steven Nyman. Štyridsaťjedenročný zjazdár nastúpil v špeciálnom drese s číslom 214, ktoré odkazovalo na počet jeho štartov v SP. Trojnásobný víťaz zjazdu v talianskej Val Gardene sa počas jazdy rozlúčil so všetkými trenérmi na trati a v cieli aj s pretekármi.

V nedeľu je na v Aspene na programe super-G mužov.

Aspen, zjazd Čítajte viac Po zranení usporiadateľa nastal chaos. „Vtipné“ preteky v Aspene zrušili

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky zjazdu SP mužov v Aspene: 1. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 1:31,60 min., 2. James Crawford (Kan.) +0,61 s, 3. Marco Odermatt (Švaj.) +0,63, 4. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,70, 5. Johan Clarey (Fr.) +0,82, 6. Niels Hintermann (Švaj.) +0,85, 7. Dominik Paris a Florian Schieder (obaja Tal.) +0,97, 9. Andreas Sander (Nem.) +1,01, 10. Bryce Bennett (USA) +1,04

celkové poradie SP (po 31 z 38 súťaží): 1. Odermatt 1526 b., 2. Kilde 1180, 3. Henrik Kristoffersen (Švaj.) 874, 4. Kriechmayr 817, 5. Lucas Braathen (Nór.) 747, 6. Loic Meillard (Švaj.) 726, …, 119. Adam ŽAMPA (SR) 20

poradie v zjazde (9 z 10): 1. Kilde 720, 2. Kriechmayr 514, 3. Odermatt 446, 4. Clarey 321, 5. Crawford 306, 6. Mattia Casse (Tal.) 248

Legendy ženského lyžovania po 20 rokoch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Lindsey Vonnová (USA) na začiatku kariéry.
debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Aleksander Aamodt Kilde