Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol som pre nich len zranený športovec. Grécka senzácia sa vrátila k vyradeniu z tímu USA

Grécky reprezentant v zjazdovom lyžovaní AJ Ginnis sa pred aj počas majstrovstiev sveta vo Francúzsku nezmazateľne zapísal do histórie, keď vybojoval pre svoju krajinu prvé pódiové umiestnenie v pretekoch Svetového pohára aj premiérovú medailu z vrcholného podujatia.

20.02.2023 15:15
AJ Ginnis Foto: ,
AJ Ginnis po slalome na MS v Courcheveli.
debata (1)

Dvadsaťosemročný rodák z Atén súťažil najskôr za USA, no pre zranenia z tamojšieho tímu vypadol a potom prijal ponuku lyžovať za Grécko.

Ginnis šokoval svet už v generálke na šampionát, v slalome mužov vo francúzskom Chamonix skončil druhý. Rovnako druhý bol po 1. kole slalomu na MS a v 2. kole si pozíciu udržal.

Henrik Kristoffersen Čítajte aj Slalom ovládol Nór Kristoffersen. Historický deň pre grécke lyžovanie

"Ostatné dva týždne sú ako sen, boli to historické momenty pre Grécko a najlepšie v mojej kariére. Nemôžem tomu uveriť, Neviem, čo sa stalo.

V 2. kole som si myslel, že to nebude stačiť, ale išiel som naplno až do cieľa. Lyžujem za Grécko a nie som pod tlakom. Pred pretekmi som sa modlil ku všetkým gréckym bohom," povedal bývalý americký reprezentant s dávkou humoru.

AJ Ginnis priznal, že k rozhodnutiu lyžovať za Grécko ho inšpirovali grécke tenisové hviezdy Stefanos Tsitsipas a Maria Sakkariová.

00 koláž Čítajte aj Obdivujú Shiffrinovú, na Vlhovú nemajú. Lyžiarske exotky na MS pútajú značnú pozornosť

„Otvorili dvere k novému športu. Či je to lyžovanie alebo iný šport, ktorý sa v Grécku uchytí, dúfam, že moja medaila bude inšpiráciou,“ skonštatoval syn lyžiarskeho inštruktora, ktorý sa s otcom ako 12-ročný presťahoval do Rakúska a neskôr do USA.

Práve v drese amerického národného tímu sa predstavil na MS 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi. Potom prišli zdravotné problémy, absolvoval šesť operácií kolien a o miesto v reprezentácii prišiel.

„Majú moje uznanie, lebo oni ma rozvíjali. Pre nich som bol len zranený športovec. Neviním ich z toho, že ma vyradili z tímu. Sťažili mi to, ale stále som tu, takže sa nesťažujem. Chcel som lyžovať za krajinu, v ktorej som sa narodil a kde som vyrastal,“ dodal Ginnis, zverenec trénerskej dvojice Sandy Vietzová, Gaby Coulet.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Takto ste Shiffrinovú ešte nevideli! S fľašou šampanského dostala après-ski bar do varu

„Po toľkých zraneniach išiel za svojím snom a nikdy sa ho nevzdal. Je vzorom vytrvalosti a športového ducha,“ povedal Coulet o Ginnisovi.

Prezident Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS) Johan Eliasch pri odovzdávaní striebornej medaily výstižne pomenoval to, čo AJ Ginnis na MS 2023 dosiahol: „Dostal si Grécko na mapu.“

Vlhovej slalom na MS v lyžovaní v obrazoch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa na trať majstrovstiev sveta...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v alpskom lyžovaní #AJ Ginnis