Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiarske double v obrovskom slalome. Zlato berie fenomén Odermatt

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa stal novým majstrom sveta v obrovskom slalome.

17.02.2023 11:07 , aktualizované: 15:20
Marco Odermatt Foto:
Majster sveta v obrovskom slalome Marco Odermatt.
debata (7)

V piatkovej súťaži zvíťazil s náskokom 32 stotín sekundy pred krajanom Loicom Meillardom a po triumfe v zjazde získal na svetovom šampionáte vo francúzskom Courchevel/Meribel druhé zlato. Bronz vybojoval Rakúšan Marco Schwarz (+0,40), ktorý neudržal vedenie po 1. kole.

Dvadsaťpäťročný Odermatt sa po vlaňajšom olympijskom prvenstve dočkal titulu v „obráku“ aj na MS. "Je to úžasné. Prišlo sem množstvo švajčiarskych fanúšikov, moja rodina, blízki, ktorí ma hnali do cieľa.

Cítil som ich podporu, za čo im ďakujem. Podarilo sa mi vybojovať druhú medailu v Courcheveli. Dnes som však nečakal víťazstvo, lebo Marco išiel prvé kolo skvele," povedal Odermatt v cieli v rozhovore pre FIS.

V 1. kole si ako jediný poradil s nástrahami Schwarz. Čerstvý vicemajster sveta v kombinácii naznačil, že aj vo štvrtej súťaži na šampionáte má na atak pódiových priečok. Bez zaváhaní a v udržanom tempe zvládol celú 80-sekundovú trať.

0 kolazz Čítajte viac Shiffrinová vs. zvyšok sveta. Skalp Američanky chce aj deviatka spolufavoritiek vrátane Vlhovej

Tréner jeho tímu postavil na dlhom a ľadovom svahu náročný kurz, ktorý robil problémy aj superfavoritovi Odermattovi. Švajčiar napokon zaostal 58 stotín, tretí Slovinec Žan Kranjec si do 2. kola zobral manko 0,76 s.

Adamovi Žampovi prvá jazda nevyšla, so štartovým číslom 25 sa zaradil na predbežnú 23. priečku (+5,65 s), keď v druhej polovici stratil kontakt s líniou a viacero oblúkov robil hlboko pod bránami.

Napokon klesol na 36. pozíciu, teda mimo výhody nízkeho štartového čísla v 2. kole. V ňom sa napokon rozhodol aj pre pretrvávajúcu chorobu neštartovať.

Jeho mladší brat Teo s číslom 49 zaostal za Schwarzom na 42. mieste o 7,75 s. V prvom kole štartoval s číslom 61 aj ďalší Slovák Martin Hyška, ktorý figuroval priebežne o priečku vyššie ako T. Žampa (+7,37).

V 2. kole zaútočil zo štvrtej priečky Meillard a najlepšou druhou jazdou si napokon vybojoval pódium. Kranjec sa dopustil viacerých zaváhaní a prepadol sa až na šieste miesto (+1,34).

Líder SP i disciplíny Odermatt si dal pozor na kritické pasáže, výborne zvládol strminu, dostal sa do čela a hodil rukavicu Schwarzovi. Ten v strednej časti urobil niekoľko chýb, jednu výraznú a vo finiši stratil dve priečky.

výsledky obrovského slalomu mužov na MS v Courchevel:
1. Marco Odermatt 2:34,08 min., 2. Loic Meillard (obaja Švaj.) +0,32 s, 3. Marco Schwarz +0,40, 4. Stefan Brennsteiner (obaja Rak.) +0,76, 5. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,96, 6. Žan Kranjec (Slovin.) +1,34, 7. Alexis Pinturault (Fr.) +1,68, 8. Filip Zubčič (Chor.) +2,20, 9. Gino Caviezel (Švaj.) +2,24, 10. Filippo della Vite (Tal.) +2,34, …, 33. Martin HYŠKA (SR) +12,02, 36. Teo ŽAMPA (SR) +13,88, Adam ŽAMPA (SR) neštartoval v 2. kole

Najväčšie favoritky sobotného slalomu na MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Posledná šanca na medailu z MS 2023. O titul...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Teo Žampa #Martin Hyška