Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dovezie Vlhovú hojdačka až k medaile? Štartová listina jej prvých pretekov na MS je známa

Bolo po všetkom a ona žiarila šťastím. Spokojnosť z nej doslova sršala. Nie div - najhodnotnejšiu sezónu v kariére ukončila s malým glóbusom v ruke a zaslúžene ako olympijská šampiónka. S úsmevom na tvári a so zlatom odloženým doma na poličke bilancovala životný ročník.

15.02.2023 16:07 , aktualizované: 18:30
Petra Vlhová Foto:
Gesto zmaru Petry Vlhovej po slalome v Špindlerovom Mlyne.
debata

Keď bola Petra Vlhová naposledy vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel, všetko išlo ako po masle. Slovenke sa vrátil na tvár úsmev a rýchlosť najmä v najkratších slalomových oblúkoch bola nevídaná aj na jej pomery.

„Splnila som si všetky sny. Teraz potrebujem nabrať novú motiváciu. Môžem však už teraz povedať, že sa chcem zamerať na obrovský slalom. Je to ďalšia moja méta. Viem v ňom byť silná, len nemám vyrovnané výkony,“ vyhlásila Vlhová pre Pravdu 20. marca 2022.

Odvtedy uplynulo 333 dní. Drvivú väčšinu z nich strávila hľadaním. Motivácie, rýchlosti, ideálnej formy, vlastnej lyžiarskej tváre.

0 kolaz Čítajte viac Vlhová so Shiffrinovou? Ani náhodou. Najlepšie zjazdárky ohurujú nielen rýchlosťou

Vo štvrtok by ho rada ukončila medailovým zábleskom na majstrovstvách sveta 2023. Obrovský slalom sa začne prvým kolom o 9.45, druhé je na programe o 13.30, prenos vysiela JOJ Šport.

Ticho pred búrkou?

Vlhová má v disciplíne s najväčšou konkurenciou konštantnú formu. Hoci ani raz v ôsmich pretekoch Svetového pohára nedokázala obrovský slalom vyhrať, jej najhorším výsledkom je siedme miesto (28. decembra v Semmeringu).

Na pódium sa postavila tri razy – dvakrát bola tretia (Kranjska Gora a Sestriere) a raz druhá (Semmering).

Naposledy si koncom januára v Kronplatzi pripísala dve „zemiakové“ miesta. Po štvrtých priečkach a následných slalomoch v Špindlerovom Mlyne sa Vlhová vytratila z očí. Dopriala si voľno v Liptovskom Mikuláši a triedila myšlienky.

„Mám pocit, že táto sezóna je taká hore-dole – a tak sa aj cítim. Súkromne či osobne… Snažím sa hlavne ísť svoje jazdy, ale jednoducho som sa necítila dobre. Beriem to tak, ako to je. Teraz si chcem primárne vyriešiť svoje osobné veci,“ priznala Vlhová.

Matej Tóth Čítajte viac Jubilant Tóth: Viem, čo Vlhová prežíva. Mňa by po zlate v Riu zdolali aj dorastenci

Následne ruch okolo jej tímu úplne ustal. Tím sa ukryl do Švajčiarska, kde má hlavný tréner Mauro Pini vynikajúce zázemie na tréning obrovského i klasického slalomu. Ako sa kemp, ktorého cieľom bolo dohnať kondičné i tréningové resty po črevnej viróze na prelome rokov, vyvinul, jasné nie je.

Jediná oficiálna správa z tímu prišla ešte pred štartom šampionátu. Stálo v nej, že Vlhová vynechá alpskú kombináciu i superobrovský slalom a sústredí sa iba na obrovský a klasický slalom.

„Budem to brať ako každé iné preteky a tak aj do toho pôjdem. Ako to dopadne, tak bude. V športe je možné všetko. Viem, že dokážem zvíťaziť,“ vyhlásila ešte v Špindlerovom Mly­ne.

Zlatý let v Aare

Štrnásty február 2019 je ideálnym dôkazom, že Vlhová nemláti prázdnu slamu. V druhom kole obrovského slalomu na MS 2019 vo švédskom Aare urobila viacero chýb, ale jej rýchlosť bola neudržateľná.

O štrnásť stotín sekundy šokovala striebornú Viktoriu Rebensburgovú, o 38 zdolala bronzovú Mikaelu Shiffrinovú. Mimochodom, Američanka v stredu po siedmich rokoch prepustila hlavného trénera Mika Daya.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Šok, Shiffrinová prepustila trénera. Prečo teraz a tak nemilosrdne, nechápu Američania

„Mala som skvele pripravené lyže. Doslova som letela a našla správny deň, v ktorom som preniesla výkony z tréningu do pretekov. Toto zlato je pre našu úžasnú krajinu,“ odkázala po pretekoch Vlhová na Slovensko.

Pred dvoma rokmi nezvládla úlohu obhajkyne titulu majsterky sveta. Ani v jednej jazde nepatrila k najlepším a v Cortine d'Ampezzo skončila dvanásta. Bol to jej najhorší výsledok na MS od debutu v roku 2015 v americkom Beaver Creeku (30. pozícia).

Vo štvrtok otvorí svoj šiesty svetový šampionát, debutovala v roku 2013 vypadnutím v prvom kole slalomu v Schladmingu. Na štart obrovského slalomu v Méribeli pôjde s vedomím, že dve vydarené kolá môžu vrhnúť úplne iné svetlo na doterajšiu sezónu i jej zvyšok.

Vlhová má číslo štyri

Vlhová odštartuje v 1. kole obrovského slalomu ako štvrtá v poradí. Trojku má Mikaela Shiffrinová. Preteky začne Tessa Worleyová. Čo sa týka ostatných Sloveniek, Rebeka Jančová má č. 49, Petra Hromcová 52.

zväčšiť Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na... Foto: fis-ski.com
MS, štartová Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na MS vo Francúzsku.
zväčšiť Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na... Foto: fis-ski.com
štartová 2 Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na MS vo Francúzsku.
zväčšiť Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na... Foto: fis-ski.com
štartová 2 Štartová listina 1. kola obrovského slalomu na MS vo Francúzsku.
Spoznajte top favoritky obrovského slalomu na MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Predposledná šanca na medailu z MS 2023. O...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová