Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórka vyfúkla zlato Holdenerovej, obhajkyňa vypadla už v kvalifikácii

Nemecký lyžiar Alexander Schmid a Nórka Maria Therese Tvibergová sa stali majstrami sveta v paralelných pretekoch.

15.02.2023 13:57
Maria Therese Tvibergová Foto: ,
Maria Therese Tvibergová počas paralelných pretekov.
debata

Na šampionáte vo francúzskom stredisku Courchevel/Meribel zdolal Schmid vo finále Rakúšana Dominika Raschnera. Bronz si vybojoval Nór Timon Haugan, ktorý v súboji o 3. miesto predstihol Adriana Pertla z Rakúska.

Vo finále paralelného obrovského slalomu žien Tvibergová uspela pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Bronzovú medailu získala ďalšia nórska reprezentantka Thea Louise Stjernesundová, jej súperka v „malom finále“ Marie Lamureová z Francúzska nedokončila druhú jazdu.

Schmid v osemfinále vyradil Taliana Filippa Della Vitteho, vo štvrťfinále Slovinca Žana Kranjeca a následne v semifinále zdolal Haugana. Vo finále si počínal suverénne.

Paralelný obrovský slalom, ilustračná Čítajte viac Paralelné preteky na MS sme sledovali ONLINE

V prvej jazde si vytvoril maximálny možný 50-stotinový náskok pred Raschnerom, v druhej ho ešte zveľadil na 0,90 s. Dvadsaťročný pretekár ukoristil druhú medailu na MS a prvú individuálnu, v Cortine 2021 získal s nemeckým družstvom bronz v tímovej súťaži.

Na prebiehajúcom šampionáte vybojoval prvý cenný kov pre svoju krajinu a hneď toho najjagavejšieho lesku. Naposledy malo Nemecko majstra sveta v mužskej súťaži ešte v roku 1989 vo Vaile, keď v zjazde triumfoval Hansjörg Tauscher.

„Som nesmierne hrdý a šťastný. V týchto pretekoch musíte zostať stále koncentrovaný a sústrediť sa vždy iba na najbližšiu jazdu. Keď každú dokážete zajazdiť konštantne, môžete sa dostať ďaleko,“ povedal Schmid, ktorému pred dvomi rokmi v paralelke tesne ušiel cenný kov, keď skončil štvrtý.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Šok, Shiffrinová prepustila trénera. Prečo teraz a tak nemilosrdne, nechápu Američania

Haugan má druhú medailu z Courchevelu/Me­ribelu, aspoň čiastočne si napravil chuť po spackanom finále tímovej súťaže, keď skôr odštartoval a zachytil dvierka.

Prvá jazda v ženskom finále sa skončila nerozhodne, Tvibergová aj Holdenerová dosiahli navlas rovnaký čas. Druhú jazdu rozhodla 28-ročná Nórka jasne vo svoj prospech, keď zvíťazila o 67 stotín. K striebru z tímovej súťaže tak pridala zlato z individuálnej.

Tvibergová nenastúpila vo finále tímovej paralelky pre zranenie zo semifinále. O deň neskôr bola suverénna, v osemfinále zdolala Francúzku Claru Direzovú, vo štvrťfinále Lenu Dürrovú z Nemecka a v semifinále aj krajanku Stjernesundovú.

Matej Tóth Čítajte rozhovor Jubilant Tóth: Viem, čo Vlhová prežíva. Mňa by po zlate v Riu zdolali aj dorastenci

„Splnil sa mi sen. Dnes som nečelila takému silnému tlaku ako včera, keďže som jazdila iba sama za seba,“ citovala Tvibergovú agentúra APA. Dvadsaťdeväťročná Holdenerová získala na MS už šiestu medailu, z toho piatu individuálnu.

V súboji o bronz uspela Stjernesundová po tom, ako jej súperke 21-ročnej Lamureovej vypla v polovici trate lyža. Nóri vybojovali v mužskej a ženskej paralelnej súťaži dokopy tri z možných šiestich medailí.

V hlavnej súťaži paralelného obrovského slalomu sa predstavilo 16 mužov a 16 žien, ktorých vyžrebovali do ôsmich osemfinálových dvojíc.

Hinzenbach Čítajte aj Panika na doskočisku. Z mostíka SP sa odtrhla poltonová fréza, z videa mrazí

Ďalej sa pokračovalo klasickým vyraďovacím systémom. V rámci jedného duelu sa uskutočnili dve jazdy, po prvej si pretekári vymenili dráhy. Ak jeden z lyžiarov nedokončil prvú jazdu, do druhej vyštartoval s mankom 0,50 s. Postupoval pretekár s lepším súčtom časov z oboch jázd.

Slovensko nemalo zastúpenie v hlavnej súťaži, v utorkovej kvalifikácii neuspeli Rebeka Jančová v kategórii žien a ani Adam Žampa medzi mužmi. V kvalifikácii vypadli aj obhajcovia titulu spred dvoch rokov Mathieu Faivre a Katharina Liensbergerová, ktorá v Cortine získala zlato spoločne s Martou Bassinovou. Talianka sa so súťažou rozlúčila v osemfinále, keď prekvapujúco nestačila na Lamureovú.

Paralelný obrovský slalom mužov a žien

muži – finále:
Alexander Schmid (Nem.) – Dominik Raschner (Rak.) +0,90
o 3. miesto:
Timon Haugan (Nór.) – Adrian Pertl (Rak.) +0,19

ženy – finále:
Maria Therese Tvibergová (Nór.) – Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,67
o 3. miesto:
Thea Louise Stjernesundová (Nór.) – Marie Lamureová (Fr.) nedokončila

Spoznajte top favoritky obrovského slalomu na MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Predposledná šanca na medailu z MS 2023. O...

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v lyžovaní 2023 #Maria Therese Tvibergová #Alexander Schmid