Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórsky Midas frustruje súperov. Rusov nechce ani vidieť

Ako legendárny kráľ z Frýgie - všetko, čoho sa dotkne, sa premení na zlato.

14.02.2023 15:42
Johannes Thingnes Bö Foto:
Johannes Thingnes Bö získal na MS v Oberhofe už štyri zlaté medaily. Ďalšie tri ešte môže pridať.
debata (8)

Johannes Thingnes Bö rýchlo behá, presne strieľa a v kombinácii s ostatnými faktormi predvádza výkony, ktoré nemajú vo svetovom biatlone obdobu.

Jeho bilancia vo Svetovom pohári hovorí sama za seba, keď z trinástich pretekov aktuálnej sezóny vyhral jedenásť.

Nórsky suverén žiari aj na svetovom šampionáte v Oberhofe. Dnes aj napriek dvom chybám na strelnici triumfoval vo vytrvalostných pretekoch na 20 kilometrov a v Nemecku vybojoval už štvrté zlato.

Teoreticky ich môže mať sedem, čím by sa stal historicky prvým biatlonistom, ktorému by sa to podarilo.

Stane sa tak vtedy, ak nastúpi a uspeje v dvojčlennej mix štafete, klasickej štafete a v pretekoch s hromadným štartom, ktoré sú na programe v posledný deň šampionátu (nedeľa 19. februára).

„Vo forme, akú teraz predvádza, to nie je nemožné. Súperi vedia, že Johannes musí mať slabší deň, aby vôbec mali nejakú šancu. Jeho dominancia nemá obdobu,“ vraví bývalý francúzsky reprezentant Raphaël Poirée.

Vyzretý šampión

V krajine, kde je biatlon náboženstvom, to nemal malý Johannes jednoduché. Konkurencia je veľká už v mládežníckych kategóriách a do národného tímu sa dostanú len najlepší. Pomohol mu pretekár, ktorého si idolizoval už od detstva – starší brat Tarjei.

„Keď som išiel na tréning, zakaždým chcel ísť so mnou. Rodičia videli, že je neodbytný a vždy ho pustili. Pre mladíka nie je lepšia motivácia, ako keď sa chce vyrovnať skôr narodenému bratovi,“ tvrdí Tarjei, ktorý je o päť rokov starší.

Prvé úspechy nenechali na seba dlho čakať. Ako trojnásobný juniorský šampión sa talentovaný Johannes presunul do seniorskej reprezentácie, kde pokračoval v zbieraní trofejí.

Tá najcennejšia – veľký krištáľový glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári – mu však dlho unikala. Jednak súťažil v ére francúzskej hviezdy Martina Fourcada, ale podstatnejšie pre neho bolo, že v kľúčových momentoch sa nevyhol niekedy až nepochopiteľným zlyhaniam.

Ako na MS 2019 v Östersunde. Už tam sa mohol stať prvým biatlonistom histórie, ktorý získa šesť zlatých medailí na jednom šampionáte. Rekord drží jeho krajanka Marte Olsbuová Röiselandová, ktorá na MS 2020 v Anterselve brala päť prvých miest.

Top sledované biatlonistky podľa počtu fanúšikov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rýchle nohy, presná muška. Najobletovanejšie...

V stíhačke mal vtedy pred súpermi obrovský náskok, ale na tretej položke zlyhal. Minul tri terče, nechal sa predbehnúť Ukrajincom Dmytrom Pidručným a zvyšok pretekov už len rezignovane dojazdil.

„Totálny kolaps! Šampiónovi chýba mentálna sila,“ hlásali titulky nórskych médií. Böa sa kritika veľmi dotkla a na chvíľu dal biatlonu zbohom.

Venoval sa predovšetkým najdôležitejšiemu človeku vo svojom živote, ako označuje manželku Heddu. Spoločne strávený čas využili najlepším spôsobom a krátko na to oznámili, že čakajú potomka.

„Narodenie syna bola najsilnejšia emócia v mojom živote. Všetky športové úspechy išli bokom. Vtedy som si uvedomil, na čom v živote skutočne záleží,“ spomína najlepší biatlonista sveta.

Jedným dychom dodáva, že potomok z neho urobil komplexného športovca. Našiel vnútorný pokoj, ktorý mu pomáha aj v pretekoch. Na vlaňajšej olympiáde v Pekingu bral štyri zlaté medaily a v aktuálnej sezóne svoje výkony ešte vyšperkoval.

„Po dvoch sezónach, ktoré mu príliš nevyšli, sa vrátil na predošlú úroveň. Som ohromený tým, v akej forme jazdí. Takýto sólový koncert sme už dlho nevideli,“ chváli bývalého súpera legendárny Fourcade.

Opačný názor

Medzi Francúzom a jeho nórskym nasledovníkom vždy vládla rivalita. Vedeli si športovo pogratulovať, ale žiadne veľké priateľstvo z toho nikdy nebolo. Naposledy si „skočili do vlasov“ minulý týždeň pri téme, ktorá aktuálne rozdeľuje športový svet.

Fourcade sa po ukončení aktívnej kariéry vrhol na funkcionárčenie, v súčasnosti pôsobí ako člen Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Martin Fourcade Čítajte viac Legendárny Fourcade: Budem sa hanbiť, ak Francúzsko zakáže Rusom OH

Razantne vyhlásil, že ruskí a bieloruskí športovci by mali štartovať na budúcoročnej olympiáde v Paríži – aj napriek tomu, že politické režimy v ich krajinách rozpútali krvavú vojenskú agresiu na Ukrajine.

„Zvolili ma do MOV, aby som bránil športovcov. Nemám pocit, že svoju prácu som doteraz robil poriadne. Predmetom diskusie sú Rusi a Bielorusi, ale oni sú tiež športovci,“ vysvetľuje Fourcade.

Bö je kategoricky proti.

„Martin bol vždy mojím vzorom čo sa týkalo antidopingových názorov. Na Rusov, ktorí podvádzali, sme mali rovnaký názor. Ale teraz s ním nesúhlasím. Politika a šport sa úzko prepojené, špeciálne to platí v momentálnej situácii,“ tvrdí Nór.

Jeho pozornosť sa však momentálne viac sústredí na pokus o rekordný zápis. Piate zlato v Oberhofe môže získať, ak ho tréneri nominujú do zajtrajšej mix štafety.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Johannes Thingnes Bö #Oberhof 2023