Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéfa MOV na zjazde obkľúčili médiá. História ukáže, kto robí viac pre mier, vravel

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach odmietol tvrdenia, že by sa MOV ocitol na nesprávnej strane dejín, keď dáva ruským a bieloruským športovcom šancu kvalifikovať sa na OH 2024 v Paríži.

12.02.2023 14:54
Thomas Bach Foto: ,
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach odpovedá na otázky novinárov počas zjazdu mužov na MS v alpskom lyžovaní.
debata (9)

"História ukáže, kto robí viac pre mier. Tí, ktorí sa snažia udržať otvorené hranice, komunikovať, alebo tí, ktorí chcú izolovať alebo rozdeľovať.

V minulosti sme to s veľkým úspechom ukázali v olympijskom hnutí. Naším poslaním je ľudí spájať," uviedol v nedeľu Bach a poukázal na príklady Kórejskej republiky a KĽDR, Izraela, Palestíny a Kosova.

Bach sa v dejisku MS v alpskom lyžovaní vo francúzskom Courchevel/Meribel vyjadril aj k podpore ukrajinského ľudu sužovaného vojnou.

Oleg Matycin Čítajte aj Diktovanie podmienok? Absolútne neprijateľné! Rusi reagujú na výzvu Ukrajiny

"Z ľudského hľadiska dokážeme pochopiť reakcie ukrajinských športovcov. Zdieľame ich utrpenie.

Každý z nich si môže byť istý, že sme s ním plne solidárni, a že všetky pripomienky berieme veľmi vážne do úvahy," citovala šéfa MOV agentúra AP.

MOV sa odvolal aj na vyjadrenia expertov pre oblasť ľudských práv z Organizácie Spojených národov (OSN), podľa ktorých je udelenie zákazu štartu športovcom na základe ich národnosti diskriminácia.

Jiří Prskavec, Jakub Grigar Čítajte aj Toľkokrát šli cez čiaru a prešlo im to. Olympijský šampión z Česka má na Rusov v Paríži jasný názor

MOV v januári oznámil, že hľadá spôsob, ktorý by ruským a bieloruským športovcom umožnil účasť na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou.

Ukrajina a niekoľko ďalších krajín tento postup kritizovali. Zákaz štartu ruských a bieloruských športovcov v Paríži bude požadovať skupina 35 krajín, informovala v piatok litovská ministerka športu Jurgita Šiugždiniené.

Bach predtým vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024 v prípade, že na podujatí budú štartovať Rusi a Bielorusi. Šéf MOV poslal Ukrajinskému olympijskému výboru list, v ktorom upozornil, že by išlo o porušenie olympijskej charty.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #vojna na Ukrajine #ruskí športovci