Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jazda ako z inej planéty. Kilde sa musel skloniť pred Odermattom, Švajčiarsko má ďalšie zlato

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa v nedeľu vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel stal novým majstrom sveta v zjazde.

12.02.2023 13:11
Marco Odermatt Foto: ,
Marco Odermatt.
debata (2)

Dvadsaťpäťročný pretekár zdolal o takmer pol sekundy Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho, tretí skončil so stratou 0,89 s Kanaďan Cameron Alexander.

„Jazda ako z inej planéty,“ rozplýval sa švajčiarsky denník Blick po Odermattom zjazde.

Pre Odermatta to je premiérová medaila z majstrovstiev sveta, no v minulosti získal až šesť titulov na svetových šampionátoch juniorov a vlani aj zlato na zimných olympijských hrách v Pekingu v obrovskom slalome. Vo Svetovom pohári ešte nikdy nevyhral zjazd, ale bol sedemkrát druhý.

James Crawford Čítajte aj Favoritom vypálil rybník. Zlato v super G pre Kanaďana, rozhodla stotina

Priebežný líder celkového poradia tejto sezóny SP mal oproti súperom pomalší štart, no výborne zvládol strednú pasáž s viacerými technickými nerovnosťami a do spodnej časti si priniesol veľkú rýchlosť, ktorá mu nakoniec stačila na triumf.

Kilde išiel na zjazdovke L'Eclipse podobne a na záverečnom medzičase mal dokonca o stotinu lepší čas, v cieli však zaostal až o 0,48 s.

Pre Kildeho je to druhé striebro zo šampionátu, druhý bol aj v super-G. V prebiehajúcej sezóne vyhral až päť zjazdov v sezóne, no v nedeľu sa musel uspokojiť s druhým miestom.

Jasmine Fluryová Čítajte aj Kamikadze topfavoritky znamenalo diskvalifikáciu, útok Američanky zmaril pád. Nečakaná víťazka plakala

"Bola to perfektná jazda. Je to neskutočné. Na týchto majstrovstvách som chcel veľmi vyhrať zlato a najväčšiu šancu som videl v super-G. Po ňom som nebol taký sklamaný, ako si niektorí mysleli, ale toto víťazstvo je ešte o to špeciálnejšie.

Kilde bol favorit a ja nie. Potreboval som perfektnú jazdu," povedal Odermatt pre ZDF. „Išiel som najlepšie, ako som vedel, ale bolo ťažké zdolať Odermatta. Spravil som pár chýb a preto som bol o polsekundy pomalší. Nebolo to dosť dobré na zlato,“ uviedol Kilde.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Slzy v tvári Shiffrinovej. Smútok, hnev či radosť? Američanka vysvetľovala

Nedeľňajšie preteky na dlhšiu dobu prerušili po páde Kanaďana Brodieho Segera, ktorého museli zo svahu odniesť na saniach. Obhajca titulu Vincent Kriechmayr skončil až na jedenástom mieste.

MS vo francúzskom Courcheveli

Zjazd mužov: 1. Marco Odermatt (Švaj.) 1:47,05 min, 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,48 s, 3. Cameron Alexander (Kan.) +0,89, 4. Marco Schwarz (Rak.) +0,93, 5. James Crawford (Kan.) +1,01, 6. Maxence Muzaton (Fr.) +1,08, 7. Florian Schieder (Tal.) +1,09, 8. Dominik Paris (Tal.) a Miha Hrobat (Slovin.) obaja +1,13, 10. Thomas Dressen (Nem.) +1,15

Od ťažkých chvíľ po titul. Kto je Jasmine Fluryová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Jasmine Fluryová dosiahla v 29 rokoch svoj...

Aktualizujeme…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v lyžovaní #Marco Odermatt