Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Déja vu z Jasnej, talianske double. Drobná Bassinová pozlátila svoj sen

Premiérovo sa začal jazdiť v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Na začiatku osemdesiatych vošiel do Svetového pohára. Neboli z neho nadšení zjazdári ani špecialisti na obrovský slalom. Vyzeralo to na nedomyslený projekt. Príkro povedané - mačkopes. Ani rýchlostná, ani technická disciplína.

08.02.2023 15:04 , aktualizované: 16:21
Marta Bassinová Foto:
Talianska Marta Bassinová, nová majsterka sveta v super G.
debata (6)

Odvtedy však superobrovský slalom napísal množstvo krásnych príbehov. Za riekou Morava zažili azda najväčší, keď Ester Ledecká na zamŕzajúcej trati získala olympijskú medailu na Hrách v Pjongčangu 2018. A na Apeninskom polostrove zasa najnovší. V hlavnej úlohe s Martou Bassinovou.

Štyri na pódiu

Sympatická Talianka patrí vzrastom k najmenším pretekárkam vo Svetovom pohári. Meria iba 167 centimetrov. Včera však prevýšila výkonom všetky konkurentky. Stala sa majsterkou sveta v superobrovskom slalome.

Bassinová zdolala na náročnej trati v Méribeli o jedenásť stotín sekundy striebornú Mikaelu Shiffrinovú. Američanka si napravila chuť po vypadnutí v alpskej kombinácii.

"Je to neuveriteľné! Som veľmi šťastná a plná emócií. Je to silnejšie, ako keď som získala zlato pred dvomi rokmi v Cortine v paralelnom obrovskom slalome.

Neoslavovala som dopredu, chcela som si počkať až do úplného záveru. Urobila som si radosť, korunovala som drinu a moju lyžiarsku konzistenciu," radovala sa Bassinová.

Marta Bassinová Čítajte viac Shiffrinovej chýbal kúsok. Zo zlata sa tešila ďalšia Talianka

Opäť sa potvrdilo, že vrcholové podujatie prináša silnú mágiu jediného momentu. Bez možnosti opravy musíte predviesť dobrý výkon.

Kde favoritky zlyhávajú pod tiažou tlaku, tam sa vytvára priestor pre prekvapenia. Bassinová ho vyplnila skvelou jazdou. Priniesla jej premiérový triumf v super G medzi elitou. Doterajším maximom boli dve druhé miesta vo Svetovom pohári.

„Ani vo sne som si nepredstavovala, že prvé preteky v superobrovskom slalome vyhrám práve na majstrovstvách sveta. Mala som výborné lyže, užila som si to a veľmi ma to bavilo. V hornej časti to nebolo ideálne. Rozhodla záverečná časť, ktorá mi vyšla,“ tešila sa prekvapujúca víťazka.

Silný tím

Špecialistka na obrovský slalom si dala pekný darček k blížiacim sa 27. narodeninám, ktoré oslávi 27. februára. Raz už niečo podobné zažila. Na juniorských majstrovstvách sveta 2014 v Jasnej ovládla obrovský slalom presne v deň 18. narodenín.

„Išla vynikajúco. V zjazdárskej časti hore nestratila veľa a dole v zatočenejšej využila svoju rýchlosť,“ chválila Bassinovú expertka Eurosportu Tina Mazeová. „Mám ohromnú radosť. Viem, koľko práce ju to stálo. Toto je najkrajšia odmena,“ pridala sa ďalšia – Francesca Marsagliová.

Sport Park International Galanta 2 Čítajte viac Lyžovanie ako v Dubaji. Na Slovensku vyrastie megalomanský projekt za stovky miliónov

Niekdajšia talianska reprezentantka sa tradične usmievala. Možno aj preto, že Talianky vstúpili do 47. majstrovstiev sveta v Méribeli a Courcheveli ako z partesu. Dve disciplíny – dve zlaté medaily.

Bassinová nadviazala na ďalší prekvapivý triumf. Federica Brignoneová v pondelok uspela v alpskej kombinácii. V nasledujúcich dvoch dňoch čakajú pretekárky tréningy zjazdu. Ten súťažný je na programe v sobotu o 11.00.

„Ukazuje to, aký silný máme tím. Gratulujem Marte. Išla vynikajúco, mne chýbal správny pocit. Ďalší triumf ukazuje, že sme ako tím vo výbornej forme a pohode,“ povedala jedenásta Sofia Goggiová, jedna zo spolufavoritiek sobotňajšieho zjazdu.

„Všetky sme si veľmi blízke. Pomáhame si, hecujeme sa. Verím, že sa dočkám úspechu aj ja,“ doplnila sklamaná Elena Curtoniová po pätnástej priečke.

Bude z talianskeho double aj zlatý hetrik?

Najkrajšie pretekárky lyžiarskej histórie Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia rozhodli. Pozrite si v galérii...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marta Bassinová