Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bátovská Fialková bráni šampiónku: Ak niekto povie, že Vlhovej sa nedarí, vôbec sa v športe nevyzná

Ako peklo a nebo. Kým minulý rok podávala striedavé výkony a figurovala na priečkach, ktoré nesvedčali pretekárke jej kalibru, v tejto sezóne ohuruje vyrovnanosťou.

07.02.2023 18:11
Bátovská Fialková Foto: ,
Paulína Bátovská Fialková.
debata (1)

Paulína Bátovská Fialková (30) priznáva, že k tomu prispeli predovšetkým dva faktory.

„Konštantné výkony súvisia s vydarenou prípravou, ktorú som si režírovala sama a tiež s mentálnym prenastavením, ktoré sa mi udialo v hlave samé od seba,“ vraví slovenská biatlonová jednotka.

Účinkovanie na svetovom šampionáte v Oberhofe odštartuje v stredajšej zmiešanej štafete.

V akom nastavení a s akými ambíciami ste prišli do Oberhofu?

V pozitívnom, pretože som zostala zdravá. Mojou ambíciou je rýchlo bežať a presne strieľať.

Vo Svetovom pohári ste stáli na pódiu už deväťkrát, ale ani raz to nebolo na MS či OH. Je kvalitný výsledok zo svetového šampionátu niečo, čo by malo vysoké miesto vo vašej zbierke úspechov?

Určite áno, preto som sa o to vždy pokúšala a pokúšam. Ale treba dodať aj to, že MS sú rovnaké preteky ako Svetový pohár. Minimálne z hľadiska konkurencie a podaného výkonu nevidím rozdiel, jedine v názve.

Sestry Paulína a Ivona Fialkové. Čítajte viac Nové meno, rovnaký cieľ. Fialková chce späť medzi elitu

Vyhovuje vám trať v nemeckom stredisku? Je niečo, čo na nej nemáte rada?

Oberhof ani zďaleka nepatrí medzi moje obľúbené strediská. Profil trate mi nevyhovuje, ale budem s tým bojovať najlepšie, ako budem môcť. Myslím, že trate v Oberhofe sú najťažšie zo všetkých dejísk Svetového pohára. Tamojšia strelnica vie byť rovnako náročná pre nevyspytateľný vietor.

Mikaela Shiffrinová vraví, že perfektný deň je ten, ktorý sa vyvíja tak, ako si ho naplánuje. Máte to podobné? Aký je pre vás perfektný deň a perfektné preteky?

Súhlasím s Mikaelou, bolo by skvelé, keby sa všetko vyvíjalo podľa plánu. Väčšinou to tak však nie je a skutočné umenie je z toho vykorčuľovať najlepšie ako sa dá. Ale určite by bol perfektný deň, keby som dobre bežala a strieľala čisto – presne podľa plánu. (úsmev)

Ako prebieha komunikácia medzi vami a servismanmi, keď niekedy verejne kritizujete kvalitu voskovania? Nedochádza potom ku konfliktom?

Naša komunikácia je veľmi dobrá, na profesionálnej úrovni. Zároveň platí, že s chalanmi zo servisu máme kamarátsky vzťah. Základ je úprimnosť. Keď sa im nepodarí dobre pripraviť lyže, čo sa nestáva často, tak si to na rovinu povieme. Je to pre nich spätná väzba, na ktorej naozaj veľmi záleží.

Nikto sa na nikoho neuráža tak, ako to bolo v minulosti. Ako môžem preteky pokaziť ja, môže sa to stať aj servisu. Veď nikto nie je neomylný. Na druhej strane, nemôžem brať chybu zlých lyží na seba. Sme jeden tím a všetci nesieme určitú mieru zodpovednosti za výsledok. Rozhodne ich ale nekritizujem za mazanie vo všeobecnosti. Robia dobrú robotu, vážim si ju.

Konštantné výkony súvisia aj s vydarenou... Foto: instagram.com/paja.fialkova
30 Paula Konštantné výkony súvisia aj s vydarenou prípravou, ktorú som si režírovala sama, pochvaľuje si slovenská biatlonová jednotka.

V čom spočíva mystika posledného výstrelu, ktorý aj vám niekedy ujde? Na čo pri ňom myslíte?

Možno je tomu ťažké veriť, ale vtedy nemyslím na nič. Keď ujde posledný alebo predposledný výstrel, je to väčšinou pre kyslíkový dlh, ktorý nás núti robiť chyby. Žiadnu mystiku v tom nevidím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Petra Vlhová #MS 2023 #Paulína Bátovská Fialková