Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sú Slováci zhýčkaní? Krivdia Vlhovej? Keby dnes skončila, oslavovali by sme jej úspechy

Vyskúšal si rolu televízneho experta a dostal skvelé referencie. Zranený slovenský reprezentant Andreas Žampa (29) v nej bude pokračovať aj počas majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní.

05.02.2023 06:18
11 Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová so slovenskými fanúšikmi.
debata (46)

Tie štartujú vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel v pondelok ženskou alpskou kombináciou. Bojovať o medailu v nej mala aj Petra Vlhová.

Slovenská hviezda sa však kvôli zdravotným ťažkostiam rozhodla sústrediť iba na budúcotýždňový obrovský slalom (16. februára) a slalom (18. februára).

Ako ste prijali správu, že Vlhová neabsolvuje kombináciu ani stredajší superobrovský slalom?

Priznám sa, že to počujem od vás prvýkrát. Petra a jej tím sú profesionáli. Ak sa tak rozhodli, určite vedia prečo. Beriem to ako maximalizovanie potenciálu na zisk cenného kovu na šampionáte.

Tajomstvá Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová. Čo o americkej hviezde...

Bude sa môcť lepšie sústrediť na technické disciplíny?

Myslím, že áno. Vo Flachau zdolala všetky konkurentky. V ďalších pretekoch v slalome či obrovskom slalome bola viackrát na pódiu. Určite s ňou treba počítať.

Ako ste na tom zdravotne?

Lepší sa to, ale o majstrovstvá sveta som prišiel. Škoda, mohli sme byť s bratmi Adamom a Teom prví traja súrodenci na štarte jednej disciplíny na svetovom šampionáte.

Dúfam, že sa nám to v budúcnosti podarí nielen tam, ale aj vo Svetovom pohári či na olympiáde. Teším sa, že budem pri MS aspoň ako televízny spolukomentátor JOJ Športu.

Ohlasy na vašu prácu boli výborné. Užívali ste si to?

Bavilo ma to. Zranenie mi prinieslo novú možnosť. Nepripravoval som sa na to. Snažil som sa byť prirodzený, ako keby som to nerozprával divákom, ale napríklad niekomu z tímu. Kamery som nevnímal. Je to skvelá skúsenosť.

Petra Vlhová. Čítajte viac Zlé správy pred MS. Vlhovú trápi zdravie, vynechá tieto disciplíny

Zjazdové lyžovanie na Slovensku prežíva najkrajšie obdobie. Mám radosť, že môžem byť pri tom ako pretekár a teraz aj v tejto forme. Verím, že som divákom priniesol aj niečo zaujímavé. Podľa reakcií, ktoré som dostal, sa mi to podarilo.

Absolvovali ste rozhovory so Zrinkou Lutičovou a Mikaelou Shiffrinovou. Mali ste rešpekt?

Vôbec. Poznám sa s obomi osobne. So Zrinkou sme v minulosti veľa trénovali. Hovorím aj po chorvátsky, takže sa môžeme hocikedy porozprávať. Keď som išiel do Špindlerovho Mlyna, dohodli sme sa, že spravíme rozhovor. Teší ma, že sa v druhom slalome premiérovo dostala na pódium. Môže jej patriť budúcnosť.

Má taký potenciál?

Aj Mikaela s Petrou boli už ako tínedžerky schopné vyhrať či byť medzi elitou. Teraz vidíme Lutičovú či Lauru Colturiovú z Albánska. V Chorvátsku to Ivica Kostelič vedie správnym smerom. Má skúseností na rozdávanie.

Andreas Žampa. Foto: TASR, Martin Baumann
Andreas Žampa Andreas Žampa.

Kariéra je presun z bodu A do bodu B po neznámej ceste bez navigácie. Ak máte takého trénera či mentora, ten vám povie, na ktorej križovatke máte ísť doľava a na ktorej doprava. Na druhej strane je to u neho aj o rešpekte. Žiadne direktívy, ale rešpekt.

Albánka Colturiová je čerstvou juniorskou majsterkou sveta v super G. Priznala, že jej radili aj Vlhová so Shiffrinovou…

Vidím istú podobnosť, že všetky tri sú rodinnými produktmi. Colturiovej mama Daniela je olympijskou víťazkou zo super G v Salt Lake City 2002. Lara má ohromný potenciál.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Andreas Žampa #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023 #MS v alpskom lyžovaní 2023