Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iná liga. Shiffrinová opäť nedala šancu Vlhovej a spol.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila v stredajšom obrovskom slalome Svetového pohára na štvrtom mieste. V talianskom Kronplatzi zopakovala umiestnenie z utorkového obráku, za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 1,37 sekundy.

25.01.2023 14:30 , aktualizované: 16:23
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu v Kronplatzi.
debata (27)

Američanka nadviazala na prvenstvo z utorka, dosiahla 84. triumf v prestížnom seriáli a zveľadila ženský rekord.

Od vyrovnania absolútneho rekordu Švéda Ingemara Stenmarka (86) ju delia už len dve víťazstvá. Druhé miesto obsadila Nórka Ragnhild Mowinckelová (+0,82), pódium doplnila tretia Švédka Sara Hectorová (+1,19).

Petra Vlhová Čítajte aj Aj 2. kolo obrovského slalomu v Kronplatzi sme sledovali ONLINE

Shiffrinová, ktorá viedla už po 1. kole, slávila desiaty triumf v sezóne, z toho piaty v obrovskom slalome. Upevnila si vedúce postavenie v celkovom poradí SP, na čele má už 611-bodový náskok pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou, Vlhová je naďalej tretia.

Dvadsaťsedemročná Američanka zvýšila náskok aj na čele priebežného hodnotenia disciplíny, druhá Gutová-Behramiová zaostáva o 118 bodov.

"Išla som nadoraz, iba som dúfala, že skončím na správnej strane bránok. Momentálne som ‚mŕtva‘. Som taká vyčerpaná, mentálne unavená, počas uplynulého obdobia som čelila obrovskému tlaku.

Keď však takýmto spôsobom lyžujete, držíte si energiu. Je to neuveriteľný pocit," povedala Shiffrinová v rozhovore pre FIS.

kolaz Čítajte aj Bude z nej pani Žampová. Táto poľská kráska povedala Adamovi áno!

Po 1. kole figurovala Vlhová na siedmom mieste. So štartovým číslom 5 predvádzala od úvodu plynulú jazdu, postrážila si aj kritickú červenú bránku v strmine, kde zvolila vyšší nájazd a na treťom medzičase bola priebežne tretia so stratou 0,48 s na Shiffrinovú.

V záverečnom sektore však urobila veľkú chybu a v cieli mala na líderku stratu 1,22 sekundy.

Líderka SP i klasifikácie disciplíny išla až na menšie zaváhanie v strmine čisto, dravo a na konkurentky si vybudovala vyše polsekundový náskok. Druhá Hectorová strácala 51 stotín, tretia pozícia patrila domácej Marte Bassinovej (+0,65).

V 2. kole išla slovenská reprezentantka razantnejšie, v strednej zatvorenej časti našla výbornú líniu a dolu viac pustila lyže. Záverečné metre zvládla aj s veľkou dávkou rizika a o jednu stotinu prekonala dovtedajšiu líderku Gutovú-Behramiovú.

6. Shiffrinová Čítajte aj Elitná spoločnosť. Sagan, Messi či Djokovič prijali Shiffrinovú s otvorenou náručou

Vo vedení zostala aj po jazdách Tessy Worleyovej a Federicy Brignoneovej, z čelnej pozície ju zosadila až Mowinckelová. Keďže Maria Therese Tvibergová i domáca Bassinová vypadli, získala Vlhová ešte ďalšie dve priečky. Shiffrinová nenechala nič na náhodu a ďalšou suverénnou jazdou si došla po víťazstvo.

"Vyhla som sa chybe z 1. kola, ktorá ma stála dosť veľa času, a doviezla som si do cieľa tesný náskok. Pred 2. kolom sme si s trénermi povedali, že netreba nič riešiť, iba ísť naplno a čo bude, to bude.

Snažila som sa ísť druhé kolo trochu lepšie, ale, bohužiaľ, nemôžem byť spokojná, lebo včera aj dnes som pokazila prvé kolo. V ňom sa veľmi veľa rozhoduje. Je z toho štvrté miesto, neteší ma to, ale je to tak," uviedla Vlhová pre JOJ Šport.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Vlhovej proroctvo sa naplnilo. Shiffrinová je najlepšia v histórii

Druhý obrák v Kronplatzi bol náhradou za preteky v Šindlerovom Mlyne, ktoré zrušili, aby vznikol v českom stredisku priestor pre dva slalomy. Pôjdu sa najbližší víkend, v sobotu o 9.30/12.30 a v nedeľu o 9.15/12.15 h.

"Konkurencia je silná, Mikaela si ide svoje a tie ostatné sa ju snažia dohnať. Momentálne je ju veľmi ťažké zdolať. Je rozbehnutá a ide jej to. Pozrieme sa, kde sme urobili chyby a čo sa dá zlepšiť.

Ja osobne sa to snažím brať neutrálne. Verím, že ďalšie preteky budú lepšie. Zostávame tu do zajtra, vo štvrtok budeme v Kronplatzi trénovať slalom a potom odlietame do Špindlerovho Mlyna," načrtla 27-ročná Slovenka najbližší program.

Som ‚mŕtva‘, vravela víťazka. Emócie v Kronplatzi Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nádherná scenéria v Kronplatzi. Na snímke...

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky stredajšieho obrovského slalomu SP žien v Kronplatzi: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:03,28 min., 2. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,82 s, 3. Sara Hectorová (Švéd.) +1,19, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +1,37, 5. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +1,38, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,65, 7. Paula Moltzanová (USA) +1,97, 8. Federica Brignoneová (Tal.) +2,03, 9. Alice Robinsonová (N.Zél.) +2,13, 10. Nina O'Brienová (USA) +2,20
Celkové poradie SP (po 26 z 39 súťaží): 1. Shiffrinová 1517 b., 2. Gutová-Behramiová (Švaj.) 906, 3. VLHOVÁ 896, 4. Brignoneová 688, 5. Mowinckelová 675, 6. Marta Bassinová (Tal.) 638
Poradie v obrovskom slalome (8 z 10): 1. Shiffrinová 600, 2. Gutová-Behramiová 482, 3. Bassinová 451, 4. VLHOVÁ 436, 5. Brignoneová 396, 6. Hectorová 333

odkaz
vlhova-program
Najlepšie zarábajúce lyžiarky v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Mirjam Puchnerová (Rak.) - 36 775...
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní