Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej proroctvo sa naplnilo. Shiffrinová je najlepšia v histórii

Tiesnili sa v spoločnej izbe na sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši. Boris a Petra Vlhovci. Snívali o veľkých triumfoch - na lyžiach či motorkách. Obaja si vylepili v izbe plagáty s idolmi. Nechýbala ani Veronika Zuzulová. Keď ukončila kariéru, prišla zmena.

24.01.2023 16:30
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová po rekordnom víťazstve v obrovskom slalome v Kronplatzi.
debata (12)

Zuzulovej mladá nasledovníčka už mala v hľadáčiku iný hnací motor – Mikaelu Shiffrinovú. „Ak chcete byť najlepší, musíte sa s nimi rovnať. Raz bude najlepšou lyžiarkou v histórii. Je fenomenálna. Chcem ísť vlastnou cestou a koncentrovať sa na seba, ale jej výkony mi pomáhajú naštartovať sa do ďalšej práce. Motivuje ma s ňou súťažiť," povedala Vlhová v rozhovore pre Pravdu pred tromi rokmi.

Proroctvo olympijskej víťazky v slalome zo ZOH 2022 sa naplnilo. Shiffrinová ovládla obrovský slalom v Kronplatzi. Dosiahla 83. víťazstvo vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. Osamostatnila sa tak na prvej priečke od Lindsey Vonnovej (82). Vlhová v utorok obsadila štvrtú priečku s mankom 1,65 sekundy.

Ohlasy médií na historický rekord Shiffrinovej Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
iDnes.cz (Česko): Shiffrinová vybojovala...

„Ráno som videla, že tieto preteky budú dobré. Vydarilo sa mi prvé kolo, čo bolo rozhodujúce. Ťažko sa mi to hodnotí, musím spracovať emócie," vyhlásila Shiffrinová po pretekoch.

Stratila chránič, získala pódium

Obe sa poznajú už viac ako dekádu. Už ako deti pravidelne súperili v prestížnej mládežníckej súťaži Trofeo Topolino. Ich životné príbehy však azda ani nemôžu byť rozdielnejšie. Predsa sa však nájde jeden jasný spoločný znak. Silná podpora rodičov.

Eileen a Jeff Shiffrinovci boli rekreační lyžiari. Postupne poskladali súkromný tím, ktorý vytvoril nepriepustnú bublinu okolo supertalentu z Vailu v Colorade. Už v štrnástich mala výkonnosť na druhú ligu – preteky FIS. Lenže pravidlá ju na štart nepustili. Vekový limit bol stanovený od 15 rokov. Takže si usmievavá Mikaela musela rok počkať. Nezaháľala.

10. Shiffrinová Čítajte viac Ohlasy na Shiffrinovú: Je to tu, píše sa história. Stačilo len 16 dní

Nielenže sa v nasledujúcom ročníku vrhla do FIS pretekov, ale v šestnástich vhupla aj do Svetového pohára. Znie to neuveriteľne, ale už 29. decembra 2011 zaknihovala prvé pódium. So štartovným číslom 40 stratila počas prvého kola chránič na nohu, ale minimum času. Dosiahla 12. najrýchlejší čas. Veľká chvíľa prišla v druhom kole. Vyhrala ho a skončila tretia.

„Chýry sa potvrdili. Čaká ju svetlá budúcnosť," vravela Marlies Schildová, víťazka pretekov a rakúska legenda. Odvtedy začali úspechy pribúdať raketovým tempom. Do zranenia v sezóne 2015/16 neprelomila v jednej sezóne desiatku pódiových umiestnení. Po návrate sa jej to podarilo zakaždým. V sezóne 2018/19 bola na neudržanie – 21-krát na pódiu a z toho 17 víťazstiev. „Milujem momenty, keď stojím na lyžiach. Chcem len jazdiť a nič neriešiť," vravela suverénka ostatných rokov.

Môže dorovnať Stenmarka

V motivačných knihách nájdete množstvo viet o tom, že keď sa človek cíti šťastný, je to predzvesť zlej správy. Vo februári 2020 prišla rana, z ktorej sa Shiffrinová nespamätala dodnes. Jej otec Jeff spadol zo strechy domu v mestečku Edwards. Podľahol zraneniam hlavy. Posledné hodiny pri jeho lôžku s ním strávili Mikaela, syn Taylor a manželka Eileen.

Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová. Čítajte viac Vlhová opäť siahala na pódium. Shiffrinová sa zapísala do histórie

„Naša hora, náš oceán, náš východ slnka, naše srdce, naša duša, naše všetko. Sme otrasení nečakaným odchodom môjho dobrosrdečného, milujúceho, starostlivého, trpezlivého a skvelého otca. Bude nám nesmierne chýbať," napísala Shiffrinová.

Návrat do kolotoča Svetového pohára bol bolestivou spomienkou i potrebnou terapiou. Shiffrinová hojí svoju ranu najlepšími výkonmi v kariére. Za viac ako dekádu jej v elitnom seriáli vyrástli mnohé skvelé súperky. Vrátane Vlhovej.

Corinne Suterová. Čítajte viac Veľa toho nevidím! Vlhovej súperka ukázala tvár po hororovom páde

„Miki je pravá šampiónka. Núti ma ísť za hranicu možností. Netušila som, že ich mám a dokážem sa ešte posúvať. Stále sa ťaháme a je to skvelé," pochválila najväčšiu konkurentku. „Obdivujem Petrinu pracovitosť. Je to vlastnosť, ktorú zdieľajú len tie najlepšie. Sú dni, kedy tvrdo makám. Niekedy sa mi nechce a tím ma motivuje pripomienkou, že Petra je v závese,“ priznala Shiffrinová.

Vzájomné súboje Vlhovej so Shiffrinovou sú ozdobou Svetového pohára, tvrdí Ingemar Stenmark. Ak 27-ročná Američanka zvíťazí ešte trikrát, dotiahne sa na Švédov absolútny rekord (86 výhier). Podariť sa jej to môže už tento týždeň. Ak ovládne dnešný obrovský slalom v Kronplatzi (10.30 a 13.30) a tiež víkendové slalomy v Špindlerovom Mlý­ne.

Lyžiarky s najviac víťazstvami vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
19. Pernilla Wibergová - Švédsko, 24 víťazstiev...

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Ingemar Stenmark