Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uctila si mamu, rútila sa vyše 100 km/h. Vonnová ako prvá žena pokorila bájny Streif

Aj keď úspešnú lyžiarsku kariéru ukončila v roku 2019, pred veľkým sviatkom v rakúskom Kitzbüheli ukázala, že nestratila ani štipku zo svojho majstrovstva.

22.01.2023 07:36
Lindsey Vonnová Foto:
Lindsey Vonnová počas jazdy na obávanom Streife.
debata (8)

Lindsey Vonnová ako prvá žena absolvovala zjazd na obávanom Streife, dejisku tohtotýždňových pretekov Svetového pohára alpských lyžiarov. Americká hviezda sa postarala o ďalšie prvenstvo – nikto predtým sa s takouto výzvou nepopasoval v noci.

Vonnová je držiteľkou 82 triumfov medzi elitou, čo je rekord v ženskej kategórii. Tento výsledok začiatkom tohto roka vyrovnala jej krajanka Mikaela Shiffrinová slalomovým víťazstvom v Kranjskej Gore.

Vonnová priznala, že pokoriť bájny Streif bolo jej dlhoročným snom. Atmosféru akcie umocňovalo umelé osvetlenie.

VIDEO: Pozrite si jazdu Lindsey Vonnovej na Streife

"Len keď ho zlyžujete, ste skutočným zjazdárom. Streif je vrchol všetkých zjazdov, najťažšia trať na svete. Nik neveril, že to dokážem. Po všetkých mojich zraneniach by som neverila, že je to možné.

Dostať túto šancu a splniť si sen je niečo neskutočné," rozplývala sa 38-ročná Vonnová, cituje ju aj portál Inthesnow.com.

"Vždy som cítila rešpekt k mužom, ktorí sa spustili dolu Streifom, no teraz je ten obdiv ešte väčší. Jedna vec je zísť túto zjazdovku, ďalšia vyhrať – a teraz rozumiem, čo to znamená.

Otvorilo mi to nový pohľad na to, akí úžasní sú títo pretekári," doplnila Vonnová, ktorá nechýbala ani na sobotňajšom zjazde, ktorý ovládol Nór Aleksander Aamodt Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde Čítajte aj Obávaný Streif si podmanil zranený Kilde. Schwarzenegger rozosmieval Vonnovú

Vonnovej poskytol lyže, na ktorých dosahovala rýchlosť vyše 100 km/h, jej krajan, zjazdár Ryan Cochran-Siegle. Výstroj dala pripraviť svojmu bývalému servismanovi Heinzovi Hämmerlemu.

„Cítila som sa, akoby som skákala z kraja sveta (narážala na úsek Mausefalle so sklonom zjazdovky 85 %, pozn.). Nemyslím si, že som bola niekedy takáto nervózna. Som priam vyhľadávačom vzrušenia, adrenalínovým narkomanom. Rada sa posúvam na absolútnu hranicu, pokraj strachu. Žijem pre takéto výzvy,“ pokračovala.

Výzvu prijala aj kvôli svojej mame Linde, ktorá v auguste zomrela po ťažkej chorobe. „Vedela som, že ma sleduje a bola tam ako môj anjel strážny, ktorý mi pomohol splniť si tento sen. Viem, že je na mňa hrdá. Ako vždy,“ uzavrela.

Vonnová ako prvá žena zlyžovala slávny Kitzbühel Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Lindsey Vonnová pred svojou jazdou na...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová