Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obávaný Streif si podmanil zranený Kilde. Schwarzenegger rozosmieval Vonnovú

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde triumfoval v druhom z dvojice zjazdov Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli.

21.01.2023 13:08 , aktualizované: 14:49
Aleksander Aamodt Kilde Foto: ,
Aleksander Aamodt Kilde na obávanom Streife.
debata

Na obávanom Streife zvíťazil v sobotu s náskokom 67 stotín sekundy pred francúzskym veteránom Johanom Clareym a upevnil si vedúcu pozíciu v priebežnom poradí disciplíny. Na pódiu ich doplnil tretí Travis Ganong z USA (+0,95).

Víťaz piatkového zjazdu Rakúšan Vincent Kriechmayr skončil na piatom mieste (+1,30).

Kilde dosiahol druhý triumf na slávnej zjazdovke, prvýkrát zvíťazil na Streife presne pred rokom. Tridsaťročný Nór slávil jubilejné 20. víťazstvo v prestížnom seriáli, z toho jedenáste v kráľovskej alpskej disciplíne.

Otmar Striedinger Čítajte viac Druhý zjazd v Kitzbüheli sme sledovali ONLINE

„Dnes som mal dobrý pocit, necítil som žiadnu bolesť v zranenej ruke. Jazda sa mi vydarila, dal som si pozor na dolnú časť, prešiel som ju nielen telom, ale aj s hlavou. Som s mojím výkonom spokojný. Vydal som zo seba všetko,“ povedal pre ORF Kilde, ktorý v tejto sezóne ovládol už piaty zjazd. Okrem toho dvakrát vyhral aj super-G.

Po hustom nočnom snežení mali organizátori plné ruky práce, no dokázali pripraviť trať tak, že sa mohlo opäť štartovať úplne hore z riadnej búdky. V porovnaní s prvým zjazdom však pretekárom sťažovala jazdu znížená viditeľnosť, spojená s ľahkým snežením.

Na štart sa nepostavil Švajčiar Marco Odermatt, lídra SP vyradilo zranenie ľavého kolena z piatkových pretekov. Prvý pád prišiel pri štartovom čísle 5, po chybe na Traverse skončil v ochranných sieťach Jared Goldberg, Američan sa našťastie vyhol zraneniu, rovnako ako Nemec Thomas Dressen (č. 20).

Sofia Goggiová Čítajte aj Goggiovej sa risk nevyplatil, Rakúšanka skončila v sieťach. Shiffrinová opäť v desiatke

Kriechmayr musel po páde Goldberga dlho čakať na štarte, na rovinatej pasáži veľa stratil a skončil mimo pódia, rovnako ako aj ďalší rakúski pretekári.

„Dlhé prerušenie určite nebolo ideálne. Na trať stihol napadať nový sneh a spomalila sa. To patrí k lyžovaniu. Aleks zajazdil veľkolepo,“ uviedol Kriechmayr.

Kilde predviedol dominantnú jazdu, Karusell i Steilhang prešiel čisto, výbornú líniu našiel aj na Hausbergu a narozdiel od prvého zjazdu sa vyhol zaváhaniu pri výjazde z traverzy.

Na kľúčovej bránke si udržal vysokú líniu a do cieľovej roviny sa vyrútil v zjazdárskom postoji, z čoho rezultovala vysoká rýchlosť a fantastický čas v cieli. Odniesol si tak víťaznú prémiu 100.000 eur. Kilde obral o triumf Clareyho, 42-ročný Francúz sa nedočkal prvého víťazstva v kariére. Pripísal si 11. pódiové umiestenie v SP.

3 Vlhová Čítajte viac Vlhovej rýchlostná skúška sa odkladá. Dôvod absencie v Cortine je známy

Záverečné preteky v kariére absolvoval švajčiarsky veterán Beat Feuz. Tridsaťpäťročný zjazdár nastúpil v špeciálnom drese s číslom 217, ktoré odkazovalo na počet jeho štartov v SP.

Trojnásobný víťaz z Kitzbühelu sa rozlúčil solídnou jazdou, za Kildem zaostal o 2,01 s. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu vyvrcholí v nedeľu tradičným slalomom na Ganslernhangu.

Záverečné preteky v kariére absolvoval švajčiarsky veterán Beat Feuz. Tridsaťpäťročný zjazdár nastúpil v špeciálnom drese s číslom 217, ktoré odkazovalo na počet jeho štartov v SP.

Trojnásobný víťaz z Kitzbühelu sa rozlúčil solídnou jazdou, obsadil 16. miesto, keď za Kildem zaostal o 2,01 s. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu vyvrcholí v nedeľu tradičným slalomom na Ganslernhangu.

Zjazd v Kitzbüheli so známymi tvárami v hľadisku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Adrian Smiseth Sejersted počas zjazdu v...

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky zjazdu mužov v Kitzbüheli: 1. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 1:56,90 min., 2. Johan Clarey (Fr.) +0,67 s, 3. Travis Ganong (USA) +0,95, 4. Mattia Casse (Tal.) +0,99, 5. Vincent Kriechmayr +1,30, 6. Otmar Striedinger (obaja Rak.) a Cameron Alexander (Kan.) obaja +1,50, 8. Romed Baumann (Rak.) a Daniel Hemetsberger (Rak.) +1,52, 10. Niels Hintermann (Švaj.) +1,53
Celkové poradie SP (po 22 z 39 súťaží): 1. Marco Odermatt (Švaj.) 1186 b., 2. Kilde 961, 3. Kriechmayr 677, 4. Henrik Kristoffersen 665, 5. Lucas Braathen (obaja Nór.) 525, 6. Loic Meillard (Švaj.) 507, …, 110. Adam ŽAMPA (SR) 16
Poradie v zjazde (8 z 11): 1. Kilde 620, 2. Kriechmayr 464, 3. Odermatt 386, 4. Clarey 276, 5. Casse 233, 6. James Crawford (Kan.) 226

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Aleksander Aamodt Kilde