Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kilde v Kitzbüheli zachránil nemožné, no veľa stratil. Jeho krajan sa dolámal v cieli

Rakúšan Vincent Kriechmayr prvýkrát v kariére vyhral slávny zjazd v Kitzbüheli. Domáci lyžiar predstihol v piatok na obávanom Streife o 23 stotín sekundy senzačne druhého Taliana Floriana Schiedera a tešil sa z celkovo 15. prvenstva v pretekoch Svetového pohára, z toho ôsmeho v zjazde. Tretie miesto obsadil Švajčiar Niels Hintermann (+0,31).

20.01.2023 13:40 , aktualizované: 14:57
Aleksander Aamodt Kilde Foto: ,
Aleksander Aamodt Kilde bol na Streife blízko k pádu. Aj takúto situáciu však ustál.
debata

Kriechmayr si pripísal tretí triumf v sezóne po tom, ako v decembri vyhral zjazdy vo Val Gardene a Bormiu.

„Skutočne tvrdo som bojoval. Ak sa pozriete na výsledky z predchádzajúcich rokov, nebol som favorit. Chcel som tu dnes zajazdiť lepšie ako v minulosti. Veľa som riskoval a riziko sa vyplatilo,“ vyhlásil pre ORF Kriechmayr, ktorý sa posunul na druhé miesto priebežného hodnotenia disciplíny.

Na vedúceho Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho, ktorý skončil v piatok až na 16. mieste, stráca momentálne 101 bodov.

Beat Feuz Čítajte viac Zjazd na legendárnom Streife sme sledovali ONLINE

Organizátori tento rok popracovali na bezpečnosti trate, skrátili skok Mausefalle a odstránili mnohé nerovnosti, aj preto ho viacerí zjazdári hodnotili ako najľahší Streif v histórii.

Napriek tomu bol pre pretekárov opäť výzvou. Na Steilhangu (Strmine) zaváhal líder SP Marco Odermatt, na naklonenom svahu v extrémnom esíčku si síce udržal vysokú stopu, no v kľúčovom výjazde urobil veľkú chybu. Vyhodilo ho z postoja a mal čo robiť, aby neskončil v ochrannej sieti.

V následnej kĺzavej časti chýbala Švajčiarovi potrebná rýchlosť a v cieli mal výraznú stratu 3,20 sekundy, čo znamenalo nebodované 54. miesto.

3 Vlhová Čítajte aj Vlhovej rýchlostná skúška sa odkladá. Dôvod absencie v Cortine je známy

Víťaz štyroch zjazdov v sezóne a líder klasifikácie disciplíny Kilde predviedol v rovinatých pasážach výborný sklz, zmazal v nich priebežnú polsekundovú stratu na Kriechmayra a útočil na víťazstvo. V Traverse sa však ocitol príliš nízko, skorigoval líniu a stihol bránku pred výjazdom do cieľovej roviny, ale len tesne sa vyhol sieti. Chyba ho stála veľa, za víťazom zaostal o 97 stotín.

„Je to Kitzbühel. Keď sa snažíte ísť nadoraz, niekedy idete až príliš rýchlo. Takmer som skončil v sieti, som rád, že som došiel do cieľa celý a zdravý,“ povedal Kilde pre RTVS.

Kriechmayr prešiel Karusell i Steilhang čisto a výbornú líniu našiel aj v Hausbergkannte. Výjazd z traverzy nemal optimálny, no stačilo mu to na triumf.

Corinne Suterová Čítajte aj Goggiová skrývala tvár v dlaniach. Hviezdu katapultovalo do vzduchu a hrozivo spadla

„Nebolo to úplne bez chýb. V Traverse som naplno riskoval, chýbalo možno pol metra a bolo by po oslavách. Tam som trochu stratil. Ani hore v plochých pasážach som nemal úplne najlepší pocit. No riskoval som a vyšlo to,“ dodal 31-ročný Kriechmayr.

Vďaka nemu Rakúsko zažilo po troch rokoch triumf v zjazde v Kitzbüheli, naposledy ho z domácich pretekárov vyhral v januári 2020 Matthias Mayer, ktorý nedávno ukončil kariéru. Kriechmayr bol vtedy druhý, čo bolo jeho doteraz najlepšie umiestenie v zjazde na Streife.

Pred dvomi rokmi vyhral v „Kitzi“ super-G.

kolaz Čítajte aj Bude z nej pani Žampová. Táto poľská kráska povedala Adamovi áno!

Zjazdovka s pribúdajúcim času zrýchľovala a pretekári s vysokými štartovými číslami dosahovali výborné časy. Najviac z toho vyťažil Talian Schieder, ktorý s číslom 43 skončil senzačne druhý a vo veku 27 rokov dosiahol prvé pódiové umiestenie v kariére.

Doteraz boli jeho najlepšími výsledkami v SP dve trináste miesta, dosiahol ich v tohtosezónnych zjazdoch vo Val Gardene a Bormiu. Preteky museli na niekoľko minút prerušiť po páde Nóra Henrika Roeau (č. 48) v cieľovom priestore, odkiaľ ho previezol do nemocnice vrtuľník.

Podľa prvých záberov a následne aj nórskych médií utrpel zlomeninu nohy.

Trojnásobný víťaz z Kitzbühelu Beat Feuz zo Švajčiarska, ktorý po sezóne ukončí kariéru, sa vo svojom poslednom zjazde na Streife umiestnil až na 28. priečke (+1,42).

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu pokračuje v sobotu druhým zjazdom, v nedeľu sa pôjde tradičný slalom na Ganslernhangu.

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky piatkového zjazdu SP mužov v Kitzbüheli: 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 1:56,16 min., 2. Florian Schieder (Tal.) +0,23 s, 3. Niels Hintermann (Švaj.) +0,31, 4. Jared Goldberg (USA) +0,35, 5. Dominik Paris (Tal.) a Adrian Smiseth Sejersted (Nór.) obaja +0,39, 7. Travis Ganong (USA) a Miha Hrobat (Slovin.) +0,46, 9. Broderick Thompson (Kan.) +0,67, 10. Cyprien Sarrazin (Fr.) +0,74

Celkové poradie SP (po 21 z 39 súťaží): 1. Marco Odermatt (Švaj.) 1186 b., 2. Aleksander Aamodt Kilde 861, 3. Henrik Kristoffersen (obaja Nór.) 665, 4. Kriechmayr 632, 5. Lucas Braathen (Nór.) 525, 6. Loic Meillard (Fr.) 507, …, 110. Adam ŽAMPA (SR) 16

Poradie v zjazde (7 z 11): 1. Kilde 520, 2. Kriechmayr 419, 3. Odermatt 386, 4. James Crawford (Kan.) 223, 5. Johan Clarey (Fr.) 196, 6. Mattia Casse (Tal.) 183

Čo (možno) neviete o páre Kilde - Shiffrinová Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom...

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksander Aamodt Kilde #Vincent Kriechmayr