Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Unesená je aj svokra Shiffrinová. Viking preniesol Mikaelu cez žiaľ až ku glóbusom

Na začiatku roka 2021 ich spojila veľká bolesť. Zármutok nad nespravodlivosťou osudu, ktorá sa s oboma kruto zahrala. Ona sa snažila pozbierať sa z tragickej smrti otca, on sa zasa učil chodiť o barlách po vážnom zranení.

20.01.2023 05:47
debata

Odvtedy sa Mikaela Shiffrinová a Aleksander Aamodt Kilde veľmi zblížili. A najmä – začali jazdiť tak rýchlo ako nikdy predtým.

Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom... Foto: Profimedia
1 Shiffrinová, Kilde Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom lyžovaní Mikaela Shiffrinová (27) a Aleksander Aamodt Kilde (30) tvoria pár od jari 2021.

„Vtedy som netúžila po ničom. Vlastne som jeho prvú žiadosť o rande aj odmietla. Postupne mi však pomohol dostať sa od najťažšej životnej etapy k najkrajšej,“ priznala Shiffrinová.

Ako ten druhý

Lyžiarsky svet sa 3. februára 2020 zobudil do ponurého rána. Svetové médiá zaplavila správa o tragickej smrti Jeffa Shiffrina. Uznávaný anestéziológ, vášnivý fotograf i domáci kutil spadol pri oprave strechy doma v Colorade. Na následky zranení hlavy zomrel v nemocnici v Denveri.

Mikaelu Shiffrinovú pohltil obrovský smútok. Dala si pauzu od súťaženia, uzatvorila sa do seba. Spoločne s mamou Eileen i bratom Taylorom prežívali obrovský smútok. Najťažšiu životnú skúšku doma v meste Edwards vstrebávali vzájomne – bez publicity.

V tom období sa Kilde postupne začal výraznejšie presadzovať medzi elitou. Z talentovaného mladíka, ktorý platil v rýchlostných disciplínach vysokú nováčikovskú daň, sa stal skúsenejší a sebavedomejší lyžiar. Milovník prírody a dát začal vynikajúco aj sezónu 2020/2021.

Ohlasy na triumf Petry Vlhovej vo Flachau Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Krone Zeintung (Rak.): Triumf vo Flachau...

Krátko pred Vianocami 2020 vyhral zjazd i superobrovský slalom vo Val Gardene. O mesiac skončil po tréningu v bolestiach. Roztrhol si krížne väzy v pravom kolene. Koniec sezóny, začiatok prvej rekonvalescencie po vážnom zranení. A tiež četovania a zbližovania sa so Shiffrinovou.

„Vždy budem v USA vedľa nej ako ten druhý v poradí, ale neprekáža mi to. Ak nehráte basketbal, máte smolu, nezaujímate ich,“ vtipkoval Kilde.

Drží ju v ústraní

Keď stál na štarte naposledy, vyhral zjazd aj superobrovský slalom vo Wengene. Víkend ako zo sna priniesol 18. a 19. víťazstvo v kariére. Všetky prišli v kĺzavých disciplínach.

Poltucet dosiahol pred vážnym zranením kolena, zvyšok po ňom. V aktuálnej sezóne, ktorá sa prelomila do druhej polovice, má rovnaký počet triumfov (7) ako v celej uplynulej. Tá má prívlastok najúspešnejšia.

Michaela Shiffrinová Čítajte viac Po výhre prišlo pokánie. Vlhová sa ospravedlnila za vulgárnu oslavu

„Mám viac skúseností aj znalostí. A po boku zasa niekoho, kto mi rozumie. Vrcholový šport môže byť osamelé miesto. Sme normálni ľudia. Nebojíme sa otvorene rozprávať o našom vzťahu,“ priznal Kilde.

Blahodarné účinky má vzťah nielen na 30-ročného Nóra, ale aj na o tri roky mladšiu Američanku. Cíti to aj Shiffrinovej mama Eileen. Možného zaťa charakterizovala ako vietor, ktorý Mikaelu osviežil.

„Jej život je plný stresu. Preto je skvelé, že v tom zhone nájde niekoho, u koho môže zvoľniť. Je to príjemný mladý muž. Nelieta v oblakoch, je priamy a zábavný. Jeho podpora Mikaele veľmi pomáha. Drží ju v ústraní. Sú pre seba ako stvorení,“ tvrdila Eileen Shiffrinová.

82 výhier mu hlava neberie

Čoskoro sa jej jediná dcéra stane aj oficiálne najlepšou lyžiarkou histórie. Na konte má dovedna 82 víťazstiev v rámci Svetového pohára. Ak tento víkend v Cortine d'Ampezzo Shiffrinová triumfuje opäť, osamostatní sa na vrchole rebríčka od krajanky Lindsey Vonnovej.

Kilde, Shiffrin Čítajte viac Shiffrinovej frajer na ňu prezradil zaujímavé veci. Prekvapí, čo nemá rada

„Úprimne? Hlava mi to neberie. Išla 230 pretekov a vyhrala 82-krát. Netuším, ako to vnímajú fanúšikovia. Pre mňa sú to šialené čísla a to tak isto lyžujem ako ona,“ doplnil Kilde.

Najmladšia olympijská víťazka v slalome a prvá žena, ktorá zvíťazila vo všetkých šiestich lyžiarskych disciplínach (slalom, obrovský slalom, super G, zjazd, alpská kombinácia, paralelné preteky) vo Svetovom pohári, mala v sezóne 2018/2019 výnimočnú formu.

Zvíťazila rekordných 19-krát. Po smrti otca Jeffa sa však dlhšie nedokázala vrátiť späť.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Vlhovej tréner: So Shiffrinovcami nie sme priatelia. Rešpektujeme sa

Až prvý vážnejší vzťah po rozchode s francúzskym reprezentantom Mathieuom Faivrom jej vrátil radosť do života i do športu, v ktorom drví konkurenciu. Preniesol ju cez najťažšie životné chvíle.

"Keď som sa po smrti otca vrátila na svah, všetkým nám v rodine prejavil podporu. Odvtedy sme si už neprestali písať.

Uvedomila som si, že s ním môžem spojiť profesionálny a osobný život do jedného balíčka. Zdieľam s ním útrapy aj radosť. Až teraz zisťujem, ako veľmi mi pomohol," uzavrela Shiffrinová.

Čo (možno) neviete o páre Kilde - Shiffrinová Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Aleksander Aamodt Kilde #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023