Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V nedeľu si myslela, že neodštartuje. Bojovníčka Vlhová útočila na prvý triumf

Semmering 27. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v utorňajšom obrovskom slalome Svetového pohára 2. miesto. V rakúskom Semmeringu triumfovala s náskokom 13 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová. Na tretej pozícii skončila líderka v hodnotení disciplíny Marta Bassinová z Talianska (+0,31).

27.12.2022 14:00 , aktualizované: 14:56
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na stupni víťazov na druhom mieste v obrovskom slalome v Semmeringu.
debata (4)

Fenomenálna Američanka mala po prvom kole sľubný náskok 72 stotín a hoci v druhom kole predviedla piatu najrýchlejšiu jazdu, stačilo jej to na 78. víťazstvo v prestížnom seriáli.

Vlhová, ktorá bola v druhom kole najrýchlejšia, si práve v rakúskom stredisku pripísala prvý triumf v „obráku“ v SP.

Pred štyrmi rokmi v Semmeringu zvíťazila pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou a Tessou Worleyovou z Francúzska. Dvadsaťsedemročná slovenská reprezentantka dosiahla 62. pódiové umiestenie v kariére a piate v tejto sezóne.

V novembri skončila dvakrát tretia v slalome vo fínskom Levi a v talianskom Sestriere bola tiež dvakrát na bronzovom stupienku, raz v slalome a raz v „obráku“.

Utorková druhá pozícia je pre Vlhovú najlepšie umiestnenie v tejto sezóne. Pódium je pre ňu mimoriadne cenné, keďže v ostatných dňoch mala zdravotné problémy.

"Do Vianoc som sa cítila dobre, potom sa to zhoršilo. Ostatné tri dni boli ťažké, pretože od soboty rána ma veľmi bolelo brucho, chytila som horúčky a bola som skoro stále na záchode, šlo to z úst aj druhej strany.

Veľa som bola v posteli a nič som nejedla, prvé jedlo som mala až včera a už sa cítim lepšie. Stále si musím dávať pozor na jedlo, moje brucho je také hore-dole.

Urobíme maximum, aby som bola tej najlepšej forme. V nedeľu som si myslela, že nebudem štartovať, ale nechala som tomu čas a vyradila by ma asi len horúčka," opísala Vlhová svoje problémy do mikrofónu RTVS.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhovej paráda pred priateľom, Shiffrinovej úľava. Pozrite si emócie v Semmeringu

„Som šťastná, že sa mi podarilo dať moju jazdu, lebo v prvom kole nebola moja najlepšia. Vedela som, ze podmienky sú pre mňa dobré. Som rada, že mi druhé kolo vyšlo. V prvom kole som si už po desiatej sekunde necítila nohy, chcela som len zísť a prekvapila ma druha priečka,“ doplnila elitná slovenská lyžiarka.

„Bolo to trochu napäté, pretože Petra sa necítila dobre, ale zvládla to. Klobúk dole pre jej výkonom,“ zhodnotil v prenose RTVS Matej Gemza, ktorý je členom trénerského tímu Petry Vlhovej.

Mikaela Shiffrinová v utorok dosiahla už 78. víťazstvo v seriáli Svetového pohára a už len štyri prvé priečky ju delia od líderky tohto poradia krajanky Lindsey Vonnovej. Absolútnym rekordérom oboch pohlaví je Švéd Ingemar Stenmark s 86 víťazstvami, na neho stráca Shiffrinová osem triumfov.

Shiffrinovej na triumf stačil aj piaty najlepší čas v druhej jazde, Bassinová sa udržala na čele hodnotenia obrovského slalomu, pred Vlhovou vedie o 50 bodov. Shiffrinová je piata s mankom 80 bodov za Bassinovou.

odkaz
vlhova-program

„Lepší začiatok trojdňového bloku pretekov v Semmeringu som si ani nemohla želať. V náročných podmienkach to bolo divoké, no zvládla som obe jazdy, išli mi dobre lyže,“ povedala v cieli Shiffrinová.

V celkovom poradí SP si post líderky upevnila Američanka, ktorá vedie pre Taliankou Sofiou Goggiovou o 205 bodov. Tretia je Vlhová s odstupom 50 bodov na Goggiovú.

Semmering je pre Petru Vlhovú špeciálne miesto. Pred desiatimi rokmi tam debutovala v SP jedenástym miestom v slalome, keď triumfovala Veronika Velez Zuzulová. Odvtedy v tomto stredisku v decembri 2018 zvíťazila v obrovskom slalome a pridala druhú priečku v slalome.

Obrovský slalom v Semmeringu bol náhrada za zrušené preteky v rakúskom Söldene. Premiérové podujatie tejto sezóny SP 24. októbra organizátori museli zrušiť pre nepriaznivé počasie.

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,18 min., 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,13 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +0,31, 4. Tessa Worleyová (Fr.) +0,48, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +1,25, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,38, 7. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +1,43, 8. Sara Hectorová (Švéd.) +1,52, 9. Alice Robinsonová (N. Zél.) +1,73, 10. Paula Moltzanová (USA) +1,81

Celkové poradie SP (po 13 súťažiach): 1. Shiffrinová 675, 2. Goggiová 475, 3. VLHOVÁ 420, 4. Wendy Holdenerová (Švajč.) 384, 5. Corinne Suterová (Švajč.) 334, 6. Elena Curtoniová (Tal.) 306

Obrovský slalom (3): 1. Bassinová 240 bodov, 2. VLHOVÁ 190, 3. Gutová-Behramiová a Hectorová po 172, 5. Shiffrinová 160, 6. Worleyová 131

Obrovský slalom v Semmeringu s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia počas obrovského slalomu...

Aktualizujeme…

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní