Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupcia utlmila snahy. Japonci sa sťahujú z boja o olympijské hry

Starosta japonského mesta Sapporo Kacuhiro Akimoto a Japonský olympijský výbor v spoločnom stanovisku vyhlásili, že nateraz prerušujú kandidatúru Sappora na organizáciu zimných olympijských hier v roku 2030.

21.12.2022 16:15
739047865 Foto:
Skokanský mostík pred olympijským múzeom v Sappore.
debata (1)

Dôvodom je korupčný škandál, ktorý poznačil minuloročné OH v Tokiu. Guvernér japonskej prefektúry Hokkaido Naomiči Suzuki pritom už počas minulého týždňa uviedol, že uvedený škandál bol ranou pre šance Sappora uspieť v boji o ZOH 2030.

„Pochopili sme, že nemôžeme pokračovať, kým neprehodnotíme našu kandidatúru pre rok 2030 a až potom ukážeme naše plány svetu. V prvom rade musíme vziať do úvahy prípady údajnej korupcie. Na nejaký čas prerušíme naše snahy v tejto veci. Prehodnotíme našu kandidatúru, aby sme skutočne porozumeli občanom mesta,“ uviedol Akimoto.

Kamila Valijevová počas ZOH v Pekingu. Čítajte viac Doplatí na dopingový škandál? Ruske Valijevovej hrozí, že príde o ZOH

Kandidatúra Sappora má dosť podporovateľov aj odporcov, predstavitelia mesta však opakovane odmietajú organizovať referendum medzi občanmi.

Sapporo bolo pritom doteraz považované za favorita na organizáciu ZOH 2030 a americké Salt Lake City, ktoré sa zatiaľ uchádza aj o hry v roku 2030, by dostalo rovnaké podujatie v roku 2034.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) plánoval informovať o pridelení ZOH 2030 už v roku 2023, no v úvode decembra informoval o možnom odklade na rok 2024. Je možné, že MOV dejiská ZOH pre roky 2030 a 2034 oznámi naraz.

Petra Vlhová, Peking 2022 Čítajte viac Najvýnimočnejší rok. Športovcom opäť vládne Vlhová

Ak by Sapporo vypadlo z hry o organizáciu ZOH 2030, jediným kandidátom by zostalo Salt Lake City. Pôvodne sa o hry mal uchádzať aj kanadský Vancouver, no provincia Britská Kolumbia v októbri nedala prípadnej kandidatúre finančné záruky.

Sapporo, Salt Lake City aj Vancouver už v minulosti hostili ZOH. Zástupcovia americkej kandidatúry uviedli, že preferujú organizáciu ZOH v roku 2034 aj preto, pretože nechcú súperiť o sponzorov s OH 2028 v Los Angeles.

MOV má čoraz ťažšiu úlohu s výberom organizátorov ZOH, pretože je stále menej lokalít, ktoré dokážu vyhovieť z klimatického hľadiska, tzn. aby dokázali zaistiť dostatok snehu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #zimné olympijské hry #Saporro 2030