Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodnutie dozrelo po znížení financií. Multimedailistka Farkašová končí

Paralympionička Henrieta Farkašová už nepridá do svojej bohatej zbierky ani jednu medailu. Úspešná lyžiarka, ktorá získala na zimných paralympijských hrách (ZPH) v Pekingu dve zlaté medaily, sa rozhodla ukončiť aktívnu kariéru.

19.12.2022 20:56 , aktualizované: 23:22
SR Šport Športovec roka Vlhová víťazka BAX Foto: ,
Henrieta Farkašová skončila v ankete Športovec roka deviata a získala aj cenu Paralympionik roka.
debata (5)

Svoje rozhodnutie prezradila počas galavečera Športovec roka 2022, v ankete skončila na 9. mieste. V ankete o najlepšieho paralympijského športovca roka triumfovala.

Slovenský paralympijský výbor (SPV) aj Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) tento rok dostal informáciu, že od štátu dostane na svoj chod celkovo o 405-tisíc eur menej. Aj táto situácia Farkašovú donútila k nečakanému rozhodnutiu.

Henrieta Farkašová na zimných paralympijských... Foto: TASR, Roman Benický
Čína ZPH2022 Lyžovanie slalom Farkašová Henrieta Farkašová na zimných paralympijských hrách v Pekingu.

"Ja som premýšľala v priebehu celej sezóny, ako ďalej. Mala som problémy s kolenami a aj roky pribúdajú. Zvažovala som, či ešte potiahnuť, boli aj varianty, že vypustím nejaké disciplíny a zostanem len pri rýchlostných.

Ale napokon to urýchlila aj situácia s financiami a podpora, ktorú som dostala od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Veľmi ma to zasiahlo a sklamalo. S takými výsledkami, ktoré mám, som si to nezaslúžila. Ale sklamaná som z celého postoja z MŠVVaŠ, nedostali sme ani jedno ďakujem. K tomu ani nie je čo povedať."

Petra Vlhová, Peking 2022 Čítajte aj Najvýnimočnejší rok. Športovcom opäť vládne Vlhová

Rozhodnutie skončiť konzultovala z viacerými ľuďmi zo svojho okolia, odozvy boli rôzne:

„Niektorí chceli, aby som skončila, napríklad moja rodina, ale niektorí ešte vidia potenciál. Tí ma presviedčali, aby som to ešte skúsila. Ale konečné rozhodnutie zostalo na mne a dlhšie vo mne zrelo a napokon aj dozrelo. Je najvyšší čas vybrať sa inou cestou.“

Farkašová si na galavečere prevzala cenu pre najlepšiu paralympijskú športovkyňu, v hlavnej ankete obsadila 9. miesto.

„Veľmi sa z tejto priečky teším, predo mnou sú inšpiratívni ľudia. Ale verím, že aj ja som inšpiráciou pre iných. Teší ma, že som v tejto spoločnosti. Obdivujem ich v tom, čo robia a že sú v tom najlepší. Je to skvelý pocit.“

Henrieta Farkašová a Martin Motyka oslavujú... Foto: Jiang Han / Xinhua News / Profimedia
Henrieta Farkašová Henrieta Farkašová a Martin Motyka oslavujú zlato v Pekingu.

Tridsaťšesťročná športovkyňa má na konte 11 zlatých medailí zo ZPH, 20 medailí zo svetových šampionátov, z toho 16 zlatých. V Pjongčangu 2018 sa ako prvá športovkyňa zo Slovenska stala najúspešnejšou účastníčkou hier.

V nasledujúcom roku získala „športového Oscara“ – Laureus World Sports Award a IPC ju vyhlásilo za najlepšiu paralympioničku sveta v roku 2019. Aj na domácej scéne získala množstvo ocenení.

„Nikdy som ich nepočítala. Ale ostatní ľudia mi pripomínajú, koľkokrát som zvíťazila. Ale viem, že mám 11 medailí zo ZPH, na to sa nedá zabudnúť,“ dodala úspešná športovkyňa.

Henrieta Farkašová (vľavo) s navádzačkou... Foto: SITA, Brano Bibel
Henrieta Farkašová Henrieta Farkašová (vľavo) s navádzačkou Natáliou Šubrtovou.

V sezóne 2021/2022, ktorá napokon bola jej posledná, sa jej viacero vecí nedarilo tak, ako si predstavovala.

"Veľa z toho nevyšlo podľa predstáv. Život pripraví aj neočakávané výzvy. Nepočítala som s tým, že krátko pred začiatkom ZPH sa zraní môj navádzač. Maťo Motyka zastúpil Michala Červeňa a zohrali sme sa rýchlo.

Napokon sa na jedny preteky na ZPH dal dokopy aj Miško Červeň, ani lekári nevedeli, že to dá. Takže som rada, že to takto dopadlo.

Bola to jedna z najväčších výziev. V konečnom dôsledku som veľmi šťastná, ako sme to zvládli," uzavrela Farkašová.

Galavečer ankety Športovec roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Paralyžiarka Alexandra Rexová (vľavo) ocenená v...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Henrieta Farkašová #Športovec roka