Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šport znamená mier! Boľšunov je sklamaný, že nemôže reprezentovať

Ruský reprezentant v behu na lyžiach a trojnásobný olympijský šampión Alexander Boľšunov netají sklamanie z toho, že zmeškal začiatok novej sezóny Svetového pohára 2022/2023.

27.11.2022 15:30
Alexander Boľšunov Foto: ,
Alexander Boľšunov je trojnásobný olympijský víťaz.
debata (7)

Ako informuje web insidethegames.biz, v rozhovore pre dánsku televíziu TV2 sa posťažoval, že „ľudia na Západe obviňujú Rusov zo všetkého“.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) podobne ako svetové federácie v iných športových odvetviach vylúčila športovcov z Ruska a Bieloruska zo svojich súťaží. Dôvodom je stále trvajúca vojna na Ukrajine, ktorú Rusko vo februári rozpútalo s pomocou Bieloruska.

739873522 Čítajte viac Toto zástupcom FIFA nevadí? Futbalista mal na kopačkách ruskú vlajku

Sankcie FIS znamenajú, že Boľšunov nebude môcť súťažiť vo Svetovom pohári dovtedy, kým tieto opatrenia budú v platnosti. Hrozí mu taktiež, že nebude súčasťou majstrovstiev sveta v slovinskej Planici, ktoré sa uskutočnia od 21. februára do 5. marca 2023.

„Samozrejme, som sklamaný, že sa nebudem môcť zúčastniť na Svetovom pohári a majstrovstvách sveta v Planici," povedal 25-ročný Boľšunov a dodal, že „ľudia na západe musia prestať Rusov zo všetkého obviňovať".

627467275 Čítajte viac Bude nasledovať Rusko? Atletická veľmoc si nevie rady s dopingom

„Možno namiesto toho potrebujeme nejakú podporu… Šport znamená mier, šport musí spájať ľudí a nič viac. Skutočnosť, že nebudem súčasťou Svetového pohára a nedostanem sa do boja o medaily na majstrovstvách sveta, je niečo, na čo často myslím. Je ťažké prijať, že keď budú MS v Planici, my, Rusi, budeme v rovnakom čase súťažiť doma," doplnil.

Súper Boľšunova, nórsky reprezentant Johannes Hösflot Klaebo, si myslí, že tento Rus by nemal súťažiť dovtedy, kým sa neskončí vojna na Ukrajine.

„Nie je to zábavná situácia, v ktorej sa nachádza. Tiež sa chcem na všetkých pretekoch stretnúť s najlepšími, ale vojna sa musí skončiť skôr, ako sa najbližšie stretnem s Boľšunovom,“ skonštatoval Klaebo.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #vojna na Ukrajine #Alexander Boľšunov