Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zväz slovenského lyžovania má nového šéfa, v správnej rade aj Velez-Zuzulová

Novým prezidentom Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) sa stal Martin Paško. Na poste nahradil Jána Krajčíka.

08.09.2022 20:46 , aktualizované: 23:29
Lyžovanie, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Paško získal na štvrtkovom zasadnutí 4. volebnej konferencie ZSL v Banskej Bystrici v 2. kole 123 hlasov, jeho protikandidátka Jana Palovičová získala 26 hlasov a zostane vo funkcii viceprezidentky. Šesť hlasov sa zdržalo. Ani Krajčík zo zväzu neodchádza a bude pôsobiť ako člen Výkonného výboru ZSL.

Paško doteraz pôsobil ako člen výkonného výboru ZSL pre financie, investície a sponzoring, pre vzťahy s vlastníkmi športovej infraštruktúry a rozvoj športu.

"Zlatá olympijská medaila je takým zlatým klincom toho, čo sa nám podarilo dosiahnuť, ale zároveň aj začiatkom tvrdej práce. Aktuálne máme 4559 členov a 123 klubov, sme národný športový zväz.

Vízia na najbližších 15 rokov je zvýšiť členskú základňu na 12-tisíc členov, z ktorých by malo byť 4000 aktívnych športovcov. Chceme každé dieťa naučiť lyžovať. Lyžiarsky šport je vylúčený z Fondu na podporu športu, takže z hľadiska infraštruktúry bude potrebné vybudovanie tréningových centier pre naše jednotlivé športy.

Na 80 percent chceme zaistiť financovanie zväzu z vlastných zdrojov, kluby dofinancovať na základe výkonnostných ukazovateľov. Chceli by sme mať po štyri ženy i mužov v top 30 v rámci Svetového pohára v každom športe.

Naším zámerom je vybudovať zo ZSL úspešnú marketingovú značku. Ziskom štatútu národného športového zväzu sme naplnili úlohu, ktorou nás poverila 1. konferencia ZSL v júni 2020. ZSL je dnes riadnym partnerom štátu a partnerom medzinárodných športových inštitúcií.

Najbližším cieľom je doplniť štruktúry organizácie a zamerať aktivity smerom k získavaniu finančných zdrojov. Naším cieľom je podporovať účelové projekty, ktoré podporia rozvoj všetkých lyžiarskych odvetví," uviedol nový šéf ZSL.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová je ako pretekársky kôň. Pre súperky bude tvrdším orieškom

Na 4. konferencii ZSL bolo na programe celkovo 13 volieb. Na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici okrem nového prezidenta zvolili aj ďalších členov vedenia zväzu, keďže dvom členom výkonného výboru sa skončilo volebné obdobie.

Novým členom VV sa stal doterajší prezident Krajčík, Dušan Šimo a Vladimír Franko sa kandidatúry vzdali. Správnu radu doplnila bývalá reprezentantka v zjazdovom lyžovaní a štvornásobná účastníka zimných olympijských hier Veronika Velez-Zuzulová, ktorá bola jedinou kandidátkou a získala 128 hlasov. Ďalej sa volilo deväť členov odborných komisií.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová otvorene: Keby som bola z inej krajiny, asi zarábam úplne iné peniaze

„Táto konferencia zosúladila volené orgány s olympijským cyklom a zároveň reflektuje transformáciu ZSL na národný športový zväz,“ uviedol generálny sekretár ZSL Radovan Cagala.

Na konferencii si predstavitelia ZSL zároveň pripomenuli aj jedinečný úspech slovenského lyžovania, ktorým bol zisk zlatej medaily Petry Vlhovej v slalome na ZOH 2022 v Pekingu. Otec Igor Vlha v jej mene prebral ocenenie z rúk doterajšieho prezidenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Martin Paško