Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová je ako pretekársky kôň. Pre súperky bude tvrdším orieškom

Na začiatku spolupráce reptala. Nepáčila sa jej príprava na suchu. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová sa však zmenila. Jej prístup k cvičeniam, ktoré športovci nemajú v láske, je iný.

02.08.2022 18:59
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová so svojím tímom, Marco Porta úplne vpravo.
debata (8)

„Najväčší pokrok spravila v hlave a tu sa to presne ukázalo. Má správnu mentalitu, je dobre nastavená a tvrdo maká. Ak má tréner takého zverenca, robí prácu snov,“ vraví Marco Porta (39), kondičný tréner olympijskej víťazky v slalome z Pekingu 2022.

Na instagrame ste sa pochválili videami, v ktorých ste na parkovisku v Saas-Fee cvičeniami zničili Petru aj jej fyzioterapeutku Ivanu Gašpárek. Tešíte sa, keď vidíte, že zverenka odovzdala všetko?

Samozrejme, ale nemyslite si, že cítim potešenie z ich utrpenia. Športovci musia pochopiť, že sme parťáci a chceme to isté. Petra s Ivanou sú ako jedna duša. Spomínam si, že na začiatku nechcela v tíme ženu. Teraz zrejme zisťuje, o čo prichádzala. Sú parádna dvojka.

Športovci nemajú radi prípravu na suchu. Platí to aj o Vlhovej?

Keď sme začínali, nemala ju rada. Chápem to. Mám v portfóliu aj futbalistov a tí by radšej hrali futbal (smiech). Teraz sa nájdu aj cvičenia, ktoré si Petra pochvaľuje. Podstatné je, že časom pochopila dôležitosť tejto prípravy.

Slovenskí športovci vo farbách iných krajín Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ján Svorada (cyklistika): pochádza z Trenčína a...

Okrem tréningov na suchu ste boli aj na lyžiach. Aký bol plán?

Na ostatnom kempe v Saas-Fee sme boli päť dní, ráno lyžovanie, poobede tréning na suchu. Cieľom bolo získať cit na svahu, otestovať nový materiál i servismana a nabrať kondíciu. Mali sme šťastie a treba povedať, že hlavný tréner Mauro Pini bol o krok vpredu.

Naplánoval kempy v Stelviu či Saas-Fee tak, aby nás horúčavy ovplyvnili čo najmenej. Mnoho lyžiarok malo problémy s tým, že boli zjazdovky kvôli zlým podmienkam zatvorené. My pokračujeme bez komplikácií.

Ako zapadol do tímu nový servisman Brice Bottollier z Francúzska?

Je veľmi slušný aj tichý. Keď sme sa bavili o lyžiach, hneď prišiel s vecami, ktoré by mohli Petre pomôcť. Aj oni dvaja si sadli.

Po zisku olympijskej medaily Vlhová priznala, že musí hľadať novú motiváciu. Našla ju?

Určite. Ani tak nejde o motiváciu, ale skôr o pocity. Splnila si sen. Je prirodzené, že sa emočne vyčerpáte. Lenže Petra je čistokrvný pretekársky kôň.

Vždy chce vyhrávať. Keď hráme futbal, hokej, stolný tenis alebo je na lyžiach. To sa nedá naučiť. Preto sa nebojím o nedostatok motivácie do nasledujúcej sezóny. Bude pripravená byť medzi najlepšími.

Potrebovala si Vlhová po olympiáde oddýchnuť o trochu dlhšie?

Určite. Mala zranenie, ale viac to potrebovala po emočnej stránke. Boom po olympiáde bol obrovský, Petra musela počkať, kým tlak ustane. Užili sme si s celým tímom miesto v žiare reflektorov, ale už sme znova v tieni.

Nemyslíme na minulú slávu, chceme novú. Petra bola výborne nastavená už mesiac po olympiáde. Zážitok z Lenzerheide to len potvrdzuje.

Vlhová vlha otec Čítajte viac Vlhovej otec prezrádza: Skúsime ešte štyri roky, potom končíme

Aký?

Nedokončila prvé kolo obrovského slalomu. Z trate išla so vztýčenou hlavou a ešte sa aj podpisovala priaznivcom či robila selfie. Toto nedokáže každý. Obdivujem ju, ja by som poriadne čertil (smiech).

Bude v nasledujúcej sezóne vďaka olympijskému zlatu viac uvoľnená alebo pod tlakom?

To prvé. Už vyhrala všetko, čo sa dalo, ale stále má víťaznú mentalitu. Bude pre súperky ešte tvrdším orieškom.

Otec a šéf tímu Igor Vlha povedal, že Petra potiahne ešte štyri roky do ďalšej olympiády 2026 a skončí. Je pre športovca dobré mať takýto presný harmonogram?

Momentálne to nezohráva žiadnu rolu, možno neskôr. Petra má 27 rokov, je na vrchole formy. V Pjongčangu sme videli viacero lyžiarok starších ako tridsať rokov a išli vynikajúco. Čakajú nás pekné štyri sezóny.

Petra Vlhová s malým glóbusom po finálovom slalome Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
2. Petra Vlhová (Slovensko) - 3,2/1.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Marco Porta #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023