Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Rusi sú v šoku, mnohí nechceli na ľad. Pľuščenko im sľuboval šou, ale...

Boli vylúčení z medzinárodných akcií. Ruským krasokorčuliarom sa preto rozhodla podať pomocnú ruku ikona estetickej disciplíny - Jevgenij Pľuščenko.

13.04.2022 09:12
Jevgenij Pľuščenko Foto:
Jevgenij Pľuščenko a Vladimir Putin.
debata (28)

Naplánoval sériu podujatí, pri ktorých ich budú môcť diváci v Rusku obdivovať. Pre mnohých to však bolo sklamaním. Prvá zastávka v Tule sa premenila na propagandu.

Útok Ruska na Ukrajinu sa nezaobišiel bez dôsledkov ani v športovom svete. Sankcie dopadli na väčšinu reprezentantov krajiny Vladimira Putina – nemôžu súťažiť na medzinárodných podujatiach.

„Keď to nechce vidieť svet, tak si to najlepšie z ruského krasokorčuľovania užijeme doma.“ Zhruba s takými myšlienkami Pljuščenko – dvojnásobný olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta – navrhol, že by sa v Rusku mala konať séria veľkolepých šou. Ale ako Putinov dlhoročný podporovateľ nezostal len pri športe.

Prvá akcia bola naplánovaná v Tule, účasť prisľúbilo mnoho hviezd, sám Pljuščenko mal tiež vystúpiť na ľade. A aj tiež vystúpil – na rozdiel od pár avizovaných pretekárov. Viacerí sa vzbúrili, a to v momente, keď sa dotyční dozvedeli, že večer v meste na západe Ruska zďaleka nebude len o krasokorčuľovaní.

Alina Kabajevová Čítajte viac Najohybnejšia Ruska má nálepku Evy Braunovej. Kvôli Putinovi

Ilúziu o nepolitickosti „zničili“ napríklad vstupenky do tulského Ľadového paláca, na ktorých dominoval ruský vojnový symbol Z. K tomu boli pripojené heslá „Za mier! Za Rusko! Za budúcnosť!“.

Podľa blogu na webe sports.ru boli v hale aj stánky, v ktorých mohli diváci poslať odkaz ruským vojakom bojujúcim na Ukrajine.

Akcia začala zhruba s polhodinovým oneskorením, a to práve kvôli tomu, že niektorí vystupujúci vnímali, že politika bude hrať prím a odmietali vyjsť na klzisko.

Medzi absentujúcich, ktorí pôvodne mali byť tvárami šou, sa zaradil Michail Kolada, olympijský vicemajster z Pjongčangu. Jeho neprítomnosť nemá žiadne oficiálne odôvodnenie.

To majsterka Európy z roku 2020 Alena Kostornajová sa predstavila, ale neskôr ľutovala. „Svojím vystúpením sme nechceli nikoho napádať, ani vyjadrovať svoj politický postoj. Chcela by som sa úprimne ospravedlniť všetkým, ktorí boli urazení tým, čo sa stalo,“ napísala podľa sports.ru na sociálne siete, aby neskôr svoj príspevok zmazala.

Legia Varšava Čítajte viac Rivalita bokom. Odkaz Putinovi obletel svet, tlieskal mu aj sektor súpera

Jelizaveta Sergejevna Tuktamyševová – niekdajšia svetová aj európska šampiónka – tiež poznamenala, že nepríjemne vytriezvela. „Naozaj som chcela veriť, že šport bude stáť mimo politiky, ale nebolo to tak. Nechcem, aby športový výkon bol nástrojom manipulácie a presviedčania. Som úplne zmätená,“ čudovala sa.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Jevgenij Pľuščenko