Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechceme vás tu! Boľšunov priznal strach z Nórov, jeho odkazy sú jasné

Trojnásobný olympijský šampión Alexander Boľšonov si myslí, že po vylúčení ruského tímu sa zo Svetového pohára v behu na lyžiach stane len nórsky šampionát.

01.04.2022 08:41
Alexander Boľšunov Foto:
Alexander Boľšunov.
debata (46)

Iba Nórsko získalo na ZOH v Pekingu dovedna viac medailí (37) ako ich rival z Ruska štartujúci pod hlavičkou národného olympijského výboru (32).

Nórsky lyžiarsky zväz odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu štyri dni po jej začatí.

„Náš odkaz Rusku a ruským športovcom je úplne jasný. Nechceme vašu účasť,“ uviedla koncom februára vo vyhlásení riadiaci orgán lyžovania v severskej krajine. Poukázal na to, že v zostávajúcom programe Svetového pohára na jeho pôde Rusi nie sú vítaní.

Alexander Boľšunov Čítajte aj Ja a doping? Príďte na môj tréning! Rusa vytáčajú reči o podvádzaní

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) o deň neskôr zakázala ruským a bieloruským športovcom štartovať na podujatiach pod jej hlavičkou.

Ako sme naznačili, záverečné preteky SP v behu na lyžiach sa konali práve v Nórsku. Boľšunov priznal, že v prípade štartu by Rusov rozhodne nečakalo priaznivé prostredie.

„Nie je to dobré. Rešpekt by sa nemal vytratiť, no v tejto situácii ľudia na všetko zabudli a začali nás všelijako ovplyvňovať, hoci sme športovci a prichádzame súťažiť čestne a čisto,“ reagoval Boľšunov pre Rsport.

voskresensk, putin, ruský hokej Čítajte aj Putin, náš prezident. Takto vyzerá propaganda v ruskom štýle

„V Nórsku bolo veľa negativity. Ak by sme sa zúčastnili na pretekoch, na ktorých bolo veľa nórskych fanúšikov, nebolo by to bezpečné. Stať by sa mohlo čokoľvek,“ dodal hviezdny športovec, ktorý krátko po invázii zverejnil fotografiu v uniforme sovietskych lyžiarov., za čo ho skritizoval aj prezident Nórskeho lyžiarskeho zväzu Erik Röste.

Meno Boľšunova zarezonovalo aj po účasti na propagandistickej akcii Vladimira Putina na štadióne v moskovských Lužnikách.

Alexander Boľšunov Čítajte aj V drese ZSSR. Boľšunov pobúril Nórov, Rus im to vrátil

Predčasné ukončenie sezóny ruským športovcom a zákaz ich účinkovania má podľa Rusa výrazný vplyv na atraktivitu zápolení.

"Keď vylúčia najsilnejších bežcov na lyžiach, bude to len nórsky šampionát, keďže ruský tím je najväčším vyzývateľom Nórov. Na olympiáde sme dokázali, že sme jedným z najkvalitnej­ších tímov.

Zaslúžime si (boj o) olympijské hry, majstrovstvá sveta a Svetový pohár. Na trati by malo ísť o spravodlivý a čistý boj.

Ak to nie je zabezpečené, viac sa už nebavíme o športe," uzavrel 25-ročný Boľšunov, ktorý si z Pekingu odniesol päť medailí – tri zlaté, po jednom striebre i bronze.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Alexander Boľšunov