Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra mi ďakuje bez slov. Pozrieme sa na seba a cítime to

Spraviť hodinový rozhovor s Matejom Gemzom (44) počas sezóny, to sa tak ľahko nestane. Nájdete ho na svahu, v lyžiarni, pri počítači, kde pripravuje videoanalýzy.

30.03.2022 06:30
Matej Gemza Foto: ,
Matej Gemza (vľavo) - asistent trénera spoločne s Petrou Vlhovou a jej bratom Borisom.
debata (1)

Pred týždňom v Courcheveli to však predsa len bolo inak. Jeden z trénerov Petry Vlhovej si užíval posledné podujatie lyžiarskej sezóny. Bez stresu a neustáleho zhonu.

„Chlapi, poďte na terasu, tá kaviareň je príliš snobská, necítim sa v nej najlepšie,“ vítal nás pri svahu, pred dverami hotela, kde bol celý tím ubytovaný.

Ešte ste si nezvykli?

Vôbec. Je to niečo navyše oproti celoživotnému štandardu. Nám stačí obyčajný hotel. Lezie mi na nervy, keď hotelová služba niekoľkokrát denne klope na dvere. Pýta sa, či nie som hladný, smädný alebo či mi netreba ustlať posteľ. To už si radšej na kľučku zavesím tabuľku – nerušiť.

O tom sa vám pred niekoľkými rokmi zrejme ani nesnívalo…

Je neuveriteľné, čo sme vybudovali. Niekedy s Petriným bratom Borisom spomíname na to, ako chodili na preteky s trénerom Ivanom Iľanovským jedným autom. Potom prišlo väčšie auto. A teraz sa pozrite, koľko tu máme áut.

Neskôr k trénerovi a bratovi prišiel servisman Stano Vozárik, potom nový hlavný tréner a ja, následne ďalší členovia. Teraz je to Petra plus sedem ľudí, ktorí chodia všade. Za šesť rokov sme sa neuveriteľne rozrástli.

Petra Vlhová s malým glóbusom po finálovom slalome Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
2. Petra Vlhová (Slovensko) - 3,2/1.

Sú vôbec ešte veci, ktoré sa dajú zlepšiť?

Každý z nás má svoje auto plné materiálu, kedysi bolo jedno s tromi ľuďmi a materiálom. Petra navyše už aj lieta, čo je tiež veľký posun. Ale pozor, ona si na luxus vôbec nepotrpí.

Po vlaňajšej sezóne povedala, že viac už nepôjde na všetky preteky. Bolo to tentoraz jednoduchšie?

Minulý rok bol naozaj náročný. Vedela, že musí čosi vypustiť. Ak chcela získať v slalome malý glóbus i olympijskú medailu, tak prioritou boli prirodzene technické disciplíny.

Výhodou je, že sme boli v tíme šiesti, nie štyria. Efektívnejšie sme si rozdelili robotu. Navyše, sú tu čerství ľudia. Bolo to živšie, spoznávali sme sa.

Po zisku veľkého glóbusu priznala, že ešte jedna taká sezóna a možno to zabalí. Aj vy ste to tak cítili?

Hoci na konci ročníka príde úspech, únavu je cítiť. Človek ide na výpary a k lyžovaniu získava odpor. To je nebezpečné. Ak chce kariéru dotiahnuť do nejakého veku, musí mať aj sezóny, v ktorej prídu úľavy i od nás trénerov. Netvrdím, že relaxačné, ale s väčším množstvom oddychu.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Zvykne sa to robiť po olympiáde. Bude to váš prípad?

Budúci rok sú majstrovstvá sveta, takže opäť nás čaká nejaký vrchol. Myslím si, že Peťa ako slalomové dievča bude chcieť byť top v slalome a pridať k tomu jednu vynikajúcu disciplínu. Naznačila potenciál v obráku, takže sa možno zameriame naň. Ako sa rozhodne s rýchlostnými disciplínami, zatiaľ neviem.

Je Petra pri vytyčovaní cieľov absolútne slobodná?

Má rozhodujúce slovo spolu s hlavným trénerom Maurom Pinim. Oni sa musia dohodnúť. Ovplyvňuje to aj zloženie tímu, podľa toho, na aké disciplíny sa sústredíme.

Mauro nikoho z nás nepoznal, všetko prebral po Liviovi Magonim. Prišiel do hotového tímu, ktorý fungoval. On musí zhodnotiť, ktorý člen tímu zostane a ktorý odíde.

Magoni vás viackrát označil za najväčšieho profíka v tíme. Ako sa pracuje s Pinim?

Podobám sa na svojho syna, ktorý je v predškolskom veku. Hovoria o ňom, že je tímový hráč. Nechýba, keď partia robí neplechu, ale ani keď poslúcha. (smiech)

Viem sa prispôsobiť tímu a šéfovi. Poctivo si robím svoju robotu. Ak ste normálny, nerobíte problémy a plníte si povinnosti, zastanete si svoje miesto.

Petra Vlhová. Čítajte viac Vlhová o zmenách v tíme: Niektorých som vyhodila, iní odišli sami

Vlhová sa cez sezónu viac usmievala. Aj vy?

Pomohlo nám oživenie v tíme. Prišla Ivana (Gašpárek, fyzioterapeutka, pozn.), ktorá sa neustále smeje. Vedia si s Petrou povedať svoje veci a aj preto sa viac usmieva.

Vlhová v minulosti viackrát povedala, že v tíme nechce ženu. Chýbal predtým v tíme ženský element?

Aj Livio jej pred odchodom navrhol, aby sme zobrali fyzioterapeutku. Petra najskôr nechcela, ale potom povolila. Hovorili sme si, že keď príde obmena v tíme, tak na to pristane. A to sa aj stalo.

Prehodnocovali ste spätne rozhodnutie nezabojovať v Pekingu o ďalšie medaily?

Neriešili sme to. Rozhodnutie bolo spoločné. Neberieme to ako chybu a nevraciame sa k tomu. Nerodilo sa to ľahko, nebolo to z hodiny na hodinu. Slalom stál Petru veľa síl, najmä psychických.

Akiste nebolo ľahké povedať Slovensku, že idem domov a obetujem veľkú šancu na medailu z kombinácie…

Určite. V živote sú ťažké rozhodnutia. Ak sa na to necítite, je možno lepšie nepostaviť sa na štart. Zrejme zohrala rolu aj náročná trať zjazdu. Riskovať pád a predčasný koniec sezóny či dokonca ohroziť kariéru, to nechcel nikto. Žiadna medaila by však nebola cennejšia ako zlatá zo slalomu. Ani zlato z kombinácie by sa jej nevyrovnalo.

Petra Vlhová so zlatou medailou v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so zlatou medailou po príchode na...

Shiffrinová po zisku veľkého glóbusu povedala, že to je posledná veľká trofej, po ktorej túžila. Čo čítate medzi riadkami?

Neviem. Netuším, čo plánuje so životom. Stále je top. Prekvapilo by ma, keby skončila.

Keby k tomu došlo, chýbala by vám?

Tieto dievčatá sa naháňajú od žiačok. Ako Lewis Hamilton potrebuje Maxa Verstappena v F1, tak aj Petra s Mikaelou sa vzájomne potrebujú. Obe sú v zlatom veku. Prichádzajú však nové súperky, ktoré ich budú trápiť.

Lezie Vlhovej na nervy, keď sa jej novinári neustále pýtajú na Shiffrinovú?

Nečudujte sa, že sa jej do mixzóny občas nechce… Nezávidím ani vám. Tiež o nej píšete šesť mesiacov. O tom je ten súboj a šport a vy o ňom chcete prinášať nové informácie. Myslím si, že niekedy majú toho obe plné zuby. Odpovedia možno len zdvorilostne, ale myslia si čosi iné. (smiech)

Tešíte sa na domácu posteľ?

Niečo pekné sa končí. V tejto sezóne toho bolo veľa. Na druhej strane, všetci ideme za svojimi rodinami a nebudeme tam len tri dni, ale aj dlhšie. Oddych po sezóne si chceme vychutnať. Smútime, ale sa aj tešíme.

Tretí rok sa bijete o veľký glóbus. Koľko dní ste boli doma počas tejto sezóny?

S Borisom sme to počítali. On bol doma počas celej sezóny od Levi dvanásť dní, ja asi desať. Predpokladám, že teraz po sezóne budem zhruba mesiac a pol.

Petra Vlhová Čítajte viac Iná Petra Vlhová. Slovenka je silnejšia, húževnatejšia i usmievavejšia

Rozmýšľate niekedy nad tým, čo príde, keď Petra skončí?

Aj o tom sme sa v tíme už bavili. Bude náročné zaradiť sa.

Možno budete žiadaným artiklom v iných tímoch…

Žijeme úžasný život. Sme multinárodný tím, ale ja to ako Slovák beriem inak. Je v tom aj kus národnej hrdosti. Som šťastný, že tu som. Užívam si to. Myslím si, že pracovať pre Petru je pre mňa viac, ako pre legionárov v našom tíme. Kariéra športovca nie je dlhá.

Úspechy sú pár rokov, niekedy mesiacov, inokedy je to jediný výsledok za život. Je skvelé, že Petra je na vrchole tak dlho. Verím, že minimálne ešte jeden olympijský cyklus vydrží ona aj ja.

Čo na to vaša rodina?

Na začiatku môjho pôsobenia v tíme som sa rozprával s manželkou. Povedal som jej, že ak to vezmem, budem doma ešte menej ako predtým. Podporila ma, vravela, že to mám skúsiť, možno sa neosvedčím a o mesiac som doma. Brala to ako risk. Uchytil som sa a tak sme sa dohodli, že zostanem tri roky.

Keď som po nich prišiel domov, bola táto téma opäť na stole. Stiahol som uši aj chvost. (smiech) Nakoniec manželka povedala, aby som šiel. Videla, že ma to baví. Chcela vidieť Petru i mňa naďalej na výslní a v televízii.

Dali sme si však ultimátum na dva roky a aj tie už uplynuli. Bez podpory domácnosti to nejde. Bez nej by sa to rozpadlo. Aj to bol problém pri rozchode s Liviom.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Čo to znamená?

Mal rodinné problémy a bolo to cítiť. Videl som, že sa trápi. Nefungovalo mu to doma a potom boli problémy aj v tíme.

Komunikujete spolu?

Občas si spolu napíšeme, ale len na základnej úrovni. Prehodíme zdvorilostné frázy, ale na pivo spolu asi nepôjdeme. Máme u seba otvorené dvere. Žiaľ, vzťahy sa pokrivili. Keď to trochu prebolí, najmä u Livia, o pár rokov sa možno bude vedieť porozprávať aj s Petrou.

Slovenský národ je zábudlivý. Nebojíte sa, že keď sa Petre prestane dariť, príde kritika?

Momentálne je Petra topšportovkyňou na Slovensku. Niekedy si prečítam články na internete, naposledy pred pár dňami. Hovoril som si: „Bože, ľudia, majte súdnosť. Je ľahké to hodnotiť od piva či z gauča.“ Keď sa niekto udrží na vrchole viac rokov, nie je to náhoda.

Už to nie je, že sa Petre podarilo a ani nevie ako. Aj Sagan je fenomén a naďalej jazdí špičku. Už však má svoj vek, regres je prirodzený. Na športovcov sa veľmi upíname.

Máme ich málo, preto sú očakávania také vysoké. Navyše, po ňom či Petre nikto neprichádza. Potom sa čaká, že budú vyhrávať tridsať rokov a to predsa nejde.

Vlhová vlha otec Čítajte viac Vlhovej otec prezrádza: Skúsime ešte štyri roky, potom končíme

Je pripravená na to, že nie všetky dni budú víťazné?

Ako sa rýchlo vystúpilo na vrchol, tak sa môže rýchlo aj spadnúť. Raz to príde, aj na Petru či mňa. Ako kouč na výslní možno začnem byť tuctový. Budú na mňa ukazovať prstom a hovoriť, že už nedokážem vychovať nikoho iného.

Aj to sa môže stať. Petru však nedostal hore Gemza, ale Magoni a Pini. Ja môžem byť rád, že som sa tu vyskytol a bol som časťou tohto úspechu.

Poďakuje sa vám Vlhová niekedy?

My dvaja sme takí, že to vieme aj bez slov. Pozrieme sa na seba a cítime to. Niekedy povie, že je rada, že sme tam spolu.

Ako starí manželia…

Áno, takto to poznám aj ja. (smiech) Ten vzťah postupne prejde do fázy, keď veľa slov netreba. Máme s Petrou aj jeden spoločný sen.

Aký?

Raz si ísť zalyžovať ako turisti na vleku. Až po skončení jej kariéry, keď bude mať tridsať a ja sedemdesiat. (úsmev) Teším sa, keď mi povie: „Maťko, postráž mi deti a ja si idem polyžovať.“ A ja odpoviem: „Choď si to na dve hodinky užiť.“

Mauro Pini Petra Vlhová Čítajte viac Vlhovci vytvorili majstrovské dielo. Prvá časť kariéry Petry je za nami

Máte vysnívané stredisko?

Vo Val Gardene, kde nás nikto nepozná. V Jasnej by sme sa ani nepohli. Pocit a emócia z Talianska je príjemná. Ľudia, hory, jedlo, príroda. Všetko dokopy vytvára uvoľnenejšiu atmosféru. Tamojší ľudia sú úprimní. Čo na srdci, to na jazyku, žiadne škatuľkovanie. Tam sú si všetci rovní.

Aj si niekedy vyskúšate súťažnú zjazdovku Svetového pohára?

Keď máme dobrý deň a čas, tak áno. Nechodíme však s permanentkou. Aj s rodinou mám sen, že by sme chceli niekam ísť.

O Saganovi sa tvrdí, že sa na Slovensko nevráti žiť. Čo Petra, dokáže fungovať na mieste, kde ju všetci sledujú?

Ten boom je teraz veľmi silný. Petra sa však stále na Slovensko vracia. Nemá tendenciu sa sťahovať preč. Chce ostať doma na Liptove, kde sa cíti dobre a má zázemie. Sláva trvá päť minút.

Potom bude osobnosťou VIP, ale vráti sa do bežného života. A možno sa nájde niekto, na koho prejde jej sláva a ľudia sa zbláznia zasa do neho.

Lyžiarky s najvyššími zárobkami v SP 2021/22 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Minulý rok som bola krehká ako rastila, teraz...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2021/22

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
23. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
13. novembra Lech Zürs – paralelný slalom neštartovala
20. novembra Levi – slalom 1. miesto
21. novembra Levi – slalom 1. miesto
27. novembra Killington – obrovský slalom zrušené
28. novembra Killington – slalom 2. miesto
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
5. decembra Lake Louise – super G neštartovala
11. decembra St. Moritz – super G neštartovala
12. decembra St. Moritz – super G neštartovala
18. decembra Val d´Isere – zjazd neštartovala
19. decembra Val d´Isere – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – obrovský slalom 4. miesto
22. decembra Courchevel – obrovský slalom 5. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 2. miesto
29. decembra Lienz – slalom 1. miesto
4. januára Záhreb – slalom 1. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 15. miesto
9. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
11. januára Schladming – slalom 2. miesto
15. januára Zauchensee – zjazd 26. miesto
16. januára Zauchensee – super G 18. miesto
22. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
23. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 2. miesto
29. januára Garmisch Partenkirchen – zjazd neštartovala
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G neštartovala
7. februára ZOH v Pekingu – obrovský slalom 14. miesto
9. februára ZOH v Pekingu – slalom 1. miesto
11. februára ZOH v Pekingu – super G neštartovala
15. februára ZOH v Pekingu – zjazd neštartovala
17. februára ZOH v Pekingu – kombinácia neštartovala
19. februára ZOH v Pekingu – tímová súťaž neštartovala
26. februára Crans Montana – zjazd 29. miesto
27. februára Crans Montana – zjazd 16. miesto
5. marca Lenzerheide – super G 18. miesto
6. marca Lenzerheide – obrovský slalom nedokončila
11. marca Are – obrovský slalom 1. miesto
12. marca Are – slalom 4. miesto
16. marca Finále SP v Courcheveli – zjazd 16. miesto
17. marca Finále SP v Courcheveli – super G 17. miesto
18. marca Finále SP v Courcheveli – tímová súťaž neštartovala
19. marca Finále SP v Courcheveli – slalom 3. miesto
20. marca Finále SP v Courcheveli – obrovský slalom 3. miesto

Konečné poradie SP (po 37 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1493 bodov, 2. VLHOVÁ (SR) 1309, 3. Brignoneová (Tal.) 1055, 4. Mowinckelová (Nór.) 880, 5. Gisinová 874 (Švaj.), 6. Goggiová (Tal.) 873.

Konečné poradie v slalome (9 z 9): 1. VLHOVÁ 770 b, 2. Shiffrinová 501, 3. Duerrová (Nem.) 437, 4. Liensbergerová (Rak.) 392, 5. Holdenerová (Švaj.) 357, 6. Buciková (Slo.) 277

Konečné poradie v obr. slalome (po 9 z 9 pretekov): 1. Worleyová (Fra.) 567 bodov, 2. Hectorová (Švé.) 540, 3. Shiffrinová (USA) 507, 4. VLHOVÁ (SR) 491, 5. Bassinová 356, 6. Brignoneová (obe Tal.) 316.

Konečné poradie v super-G (9 z 9): 1. Brignoneová 506 b., 2. E. Curtoniová 390, 3. Shiffrinová 380, …, 40. VLHOVÁ 26.

Konečné poradie v zjazde (9 z 9): 1. Goggiová 504, 2. Suterová (Švaj.) 407, 3. Ledecká (ČR) 339, 4. Siebenhoferová 331, 5. Puchnerová (obe Rak.) 296, 6. Mowinckelová 274, 7. Nuferová 257, 8. Delagová (Tal.) 246, 9. Johnsonová (USA) 240, 10. Scheyerová 237, … 37. VLHOVÁ 22

Poradie paralelných súťaží (1): 1. Slokarová 100, 2. Stjernesundová 80, 3. Lysdahlová 60, 4. Bassinová (Tal.) 50, 5. Hectorová 45, 6. Monsenová (Nór.) 40

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Matej Gemza #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022