Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športový či bežný život? Fialkové spoznali úspech i bolesť

Tri roky po ukončení kariéry Anastasie Kuzminovej hrozí, že do športového dôchodku sa poberú aj pretekárky, ktoré zostali po jej odchode na vrchole slovenskej biatlonovej hierarchie.

23.03.2022 14:59
Sestry Paulína a Ivona Fialkové. Foto:
Paulína a Ivona Fialkové.
debata

Reč je o sestrách Fialkových.

Paulína aj Ivona majú za sebou turbulentnú sezónu, v ktorej striedali solídne výsledky so slabšími. Teraz ich čaká dlhšia pauza a rozhodovanie o budúcnosti.

Či bude aj naďalej spojená so športom, ukážu najbližšie mesiace.

Zle načasovaná forma

Sesterské duo sa trápilo najmä v úvode nedávno skončeného ročníka.

Keď staršia Paulína, šiesta žena Svetového pohára zo sezóny 2018/2019, obsadila začiatkom decembra v šprinte v Östersunde zahanbujúce sté miesto, bolo jasné, že niečo nie je v poriadku.

Sestry Paulína a Ivona Fialkové. Čítajte viac Fialková sa dočkala pódia po dvoch rokoch: Všetko vyšlo perfektne

Zlepšenie výkonov priniesla až druhá polovica ročníka. Fialkové sa predviedli v solídnom svetle na pekinskej olympiáde, čo pomohlo najmä Paulíne.

Do konca sezóny potvrdila, že v ideálnej forme stále patrí medzi elitné pretekárky. Dokumentovalo to predovšetkým tretie miesto v stíhačke na finálových pretekoch v Osle.

"Okrem toho mala výrazný podiel na šiestom mieste mix štafety z Otepää, čo bol pre nás najlepší tímový výsledok za ostatné roky.

Paulína nás v Osle potešila a zároveň neprekvapila, pretože sme vedeli, že na to má. Pre nás to bola len otázka času, kedy sa presadí," hodnotí výsledky reprezentačnej líderky šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

Paulína skončila v celkovej klasifikácii Svetového pohára na 23. priečke, Ivona bola 49.

Nie najhoršie výsledky, ale v porovnaní s tým, kde sa sestry umiestňovali predtým, išlo o sklamanie. Podľa bývalej reprezentantky Martiny Halinárovej do seba nezapadlo viacero faktorov.

Paulína Fialková po najlepšom výsledku sezóny,... Foto: Terje Bendiksby / AFP / Profimedia
Paulína Fialková. Paulína Fialková po najlepšom výsledku sezóny, 3. mieste v stíhacích pretekoch.

"Chvalabohu, že aspoň niečo sa podarilo. Je ale smutné, že z toľkých štartov vyšlo len pár dobrých výsledkov. Na olympiáde išli dobre. Ivona mala skvelú bežeckú formu, ale odstrelila sa zlými výkonmi s puškou.

Paulína sa práve v Pekingu rozbehla a záver sezóny jej vyšiel. Ale celkovo platí, že tréneri im zle načasovali formu," mieni Halinárová, vicemajsterka sveta z roku 1999.

Sezóna pre ženy v konečnom hodnotení nedopadla najhoršie. V poradí národov obsadili 16. priečku, čím splnili cieľ a vybojovali štyri miestenky v individuálnych pretekoch v budúcom ročníku.

Sklamali muži. Najskôr nedosiahli na účasť v olympijskej štafete a na konci im v medzinárodnom renkingu patrilo až 20. miesto.

"U žien prevládajú pozitíva. V budúcej sezóne prestupujú do seniorskej kategórie sestry Remeňové. Urobíme maximum, aby v kariére pokračovali aj Paulína s Ivonou. Plus máme Henrietu Horvátovú a Júliu Machyniakovú. Ak sa všetko podarí, budeme mať relatívne silný šesťčlenný tím.

Muži nás sklamali. Ani nie tak v Pohári národov, ale na olympiáde. Nemať štafetu v Pekingu bolo hanbou. Uvidíme, akými zmenami prejde mužský tím," naznačuje Vozár.

Paulína Fialková Čítajte viac Doprajte dievčatám čas na zlepšenie, prosí fanúšikov Kuzminová

Pokračuje alebo skončí?

Nad pokračovaním kariéry „Fialiek“ teraz visí otáznik.

Paulína po posledných pretekoch sezóny potvrdila, že ťažšie hľadá motiváciu do ďalšej prípravy.

Je takmer isté, že ak by skončila, pokračovať nebude ani Ivona. Domáci biatlon by tak prišiel o dve najlepšie pretekárky.

"Ak sa rozprávame o Paulíne, je to predovšetkým na jej rozhodnutí. Je dospelá a už dostatočne skúsená. Viem ju pochopiť, že toho mala plné zuby. Dosiahnuť s jej menom osemdesiate či sté miesto je ubíjajúce. Bol to nápor na psychiku, stiahla sa aj zo sociálnych sietí. Teraz po dobrých výsledkoch dostala chuť.

Myslím, že si oddýchne a začne odznova. Ak nie, pôjde do bežného života. Sestry vedia, ako to bolí, keď sa nedarí. Najmä Paulína pocítila úspech i neúspech, ale platí, že sezóna sa pre ňu skončila veľmi dobre. Je skúsená natoľko, aby vedela, či jej to všetko ešte stojí za to," myslí si Halinárová.

Fialkové sa už predtým sťažovali na nedostatočné domáce podmienky. Vyhovujúce nájdu len v zahraničí, kde musia absolvovať aj predsezónne sústredenia.

Väčšinu financií si do tímu zháňajú samé, musia preto absolvovať aj reklamné aktivity. Laicky povedané – byť úspešným športovcom na Slovensku nie je len o športovaní.

"Na zväze robíme, čo môžeme. Naštartovali sme mládež, reprezentáciám sme zabezpečili rekordne vysoký rozpočet. Viac by mali pomôcť politici. Nielen sľubovať, ale konať. Žiaľ, šport u nás funguje na úrovni rozvojových krajín.

Nedivím sa vyčerpaniu Fialkových, ale v podobnej situácii je napríklad aj Petra Vlhová a jej tím. Byť úspešný neznamená len dosahovať topvýsledky, musíte mať k tomu aj podmienky," zdôrazňuje Vozár.

Zložitý prechod

Ak by sa naplnil čierny scenár a Paulína Fialková skončí s biatlonom, nebolo by to nepochopiteľné. Tento rok oslávi 30. narodeniny a isto už pomýšľa nad životom po kariére.

Halinárová zdôrazňuje, že priority mladých a skúsenejších pretekárok sú odlišné.

Martina Halinárová. Foto: SITA, Dušan Hein
Halinárová Martina Halinárová.

"Dvadsaťročným dievčatám vyhovuje, že cestujú po svete. Staršie už nemajú toľko ochoty tráviť desať mesiacov mimo domova. Je teda zrejmé, že Paulína chce byť viac doma. Lenže u nás sa nedá robiť špičkový biatlon. Pretekári sa potrebujú pripravovať vo výškach, tie u nás nenájdete.

Paulína vie, že nerobí plávanie, ale biatlon. Sústredenia a cestovanie do zahraničia sú daňou za to, že chce byť úspešná," vysvetľuje Halinárová.

Ak by aj Fialkové pokračovali, súťažiť nebudú večne. V ich zástupe čakajú talenty, ktoré sa presadili na mládežníckych šampionátoch. Rozdiel medzi úrovňami je však markantný.

Čína Peking ZOH2022 Biatlon Fialková Čítajte viac Fialkovej odišla streľba. Štyri chyby ju odstavili od najlepších

"Musím pochváliť súčasné vedenie zväzu pod vedením Petra Vozára. Začali poriadne pracovať s mládežou. Lenže treba tri-štyri roky, aby sa dostavili výsledky. Ale pozor, netreba mať veľké oči. Treba si uvedomiť, kde je mládežnícky biatlon a kde seniorský.

Horvátová sa stala vicemajsterkou sveta, ale tento rok sa medzi dospelými nepresadila. Borguľa dosiahol skvelé výsledky, ale má pred sebou ešte štyri roky v mládežníckych kategóriách. Môže sa zlepšovať, ale jeho kariéra môže ísť aj opačným smerom," upozorňuje účastníčka štyroch olympiád.

Slovenský biatlon teda má nad čím premýšľať. Ako sa k celej veci postavia kompetentní, ukáže začiatok apríla.

Na programe je kongres Slovenského zväzu biatlonu, na ktorom sa bude voliť (staro)nový prezident, prezídium, vytvoria sa a zazmluvnia tímy pre novú sezónu.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková #Martina Halinárová