Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Shiffrinová „pohrdla“ glóbusom. V Méribeli bol zrazu každý matematikom

Zostáva posledná tajnička. V disciplíne, ktorá je najvyrovnanejšia. Obrovský slalom žien má spravidla nie dve, ani tri, či štyri adeptky na víťazstvo, je ich ešte viac. Petra Vlhová vraví, že sedem.

20.03.2022 16:08
Mikaela Shiffrinová Foto:
Mikaela Shiffrinová prišla o malý glóbus, ale má veľký. Z Méribelu odchádza spokojná.
debata (12)

Je nedeľa ráno, prichádzame do ospalého Méribelu, hoci sú iba dve hodiny do začiatku pretekov, stále to akosi nežije. Akoby na všetko bol ešte čas…

Pritom Francúzi majú jedinečnú šancu na zisk lyžiarskej trofeje. Jedinej v tejto sezóne. Pre krajinu s obrovskou lyžiarskou tradíciou zostáva poslednou nádejou skúsená Tessa Worleyová.

Matematika vraví, že favoritky sú dve – priebežne vedúca v hodnotení obrovského slalomu Sara Hectorová zo Švédska. Potom spomínaná domáca rodáčka z neďalekého Annemasse. Z povzdialia môže do súboja zasiahnuť hviezdne duo Shiffrinová – Vlhová, ak im tú šancu doprajú súperky.

Pri pohľade na bodový stav to je však len teória…

Tesne pred štartom sú už tribúny plné. Nad hlavami francúzske vlajky, prvú Ragnhild Mowinckelovú vyprevádza na trať rytmická Marseillaisa.

Nórka je po vážnom zranení opäť vo forme. Prvú polovicu trate ju vidieť iba na veľkoplošnej obrazovke, v 37. sekunde, po druhom medzičase, už aj naživo.

Oči laika vidia dobrú jazdu, čas 1:07.16 je ten, s ktorým budeme porovnávať ostatné. Aj Mikaelu Shiffrinovú s dvojkou stojacou na štarte.

Páni, za ňou horí sneh. Ide ako blesk, ladne aj agresívne, rýchlo i bezpečne. Časomer ozelenel, francúzske publikum híka. V cieli je to –0,82 sekundy, na ktoré ani Petra Vlhová nemá nárok.

Dnes však Slovenka nie je hviezdou číslo jedna. Má to byť boj Švédky s Francúzkou. A ony vážne bojujú. S tlakom. S traťou. So sebou. Prvá stráca v cieli vyše dve sekundy, druhá iba o niečo menej.

Petra Vlhová. Čítajte viac Desať mesiacov boli moje nohy v lyžiarkach. Rada ich teraz zaborím do piesku

Všetko je zrazu otvorené. Francúzi berú do rúk prvýkrát kalkulačky a počítajú. Dobre to poznáme, na hokejových MS zväčša robíme to isté, všakže? Ak Shiffrinová vyhrá – a ona má k tomu po 1. kole naozaj blízko – Tessa môže byť maximálne tretia. Worleyová je však po prvej jazde ôsma, Hectorová ešte výrazne nižšie.

Črtá sa dráma…

Dramatické je aj 1. kolo slalomu mužov, ktoré vypĺňa prestávku medzi dvomi kolami obráku. Vo vzduchu však cítiť, že Francúzi dnes prišli oslavovať, že ich zaujíma predovšetkým ich Tessa.

Štartuje druhé kolo a v hlavách sa začínajú odohrávať veľké počty. Na trať sa spúšťa Hectorová a musí zájsť životnú jazdu, aby ubránila priebežné vedenie v hodnotení disciplíny. Ale nie, to, čo ju zdobilo doteraz, akoby roztopil jarný sneh. Švédka nemá deň a v cieli vie, že historický úspech sa jej práve rozplynul.

Dlhé minúty nechápe, čo sa to vlastne stalo, ukrýva svoju tvár, raz rukavicami, potom na ramene trénera.

Francúzske publikum fandí predovšetkým domácim. Keď sa však zo štartového roštu odpichne Worleyová, buráca. Všetko je zrazu „Allez, allez“. A Tessa ide. Všetko alebo nič. V cieli je síce priebežne prvá, ale za ňou čaká ešte sedem lyžiarok. A ona potrebuje byť najhoršie tretia.

Vyzerá to s ňou zle-nedobre. Ale viete čo je na Francúzoch sympatické? Sú naozajstným športovým národom. Vyspelým. Kultúrnym. S hlbokou tradíciou. Keď sa dolu svahom spúšťajú súperky, ani náznakom nepočuť, že by im nedopriali. Alebo naopak, aby im dopriali: smolu.

Rozmýšľame, či by sa takto vyspelo správal aj slovenský fanúšik…

Pre Francúzsko to však vyzerá stále horšie a horšie. Pred Worleyovú sa postupne dostávajú Bassinová, Vlhová aj Brignoneová. Zrazu je štvrtá a na štarte stále stojí Shiffrimová. S luxusným náskokom. Zdanlivo v brutálnej forme.

"Sorry“ Tessa, z toho už nič nebude.

pjimage Čítajte viac Mikaela, a čo tak poslanecká selfie? Vlhová naznačila ďalší veľký cieľ

Lenže Američanka potvrdzuje nevyspytateľnosť obrovského slalomu. A azda aj tú vlastnú. Neraz v tejto sezóne jazdila nevyrovnane, Peking 2022 bol dokonca z jej strany jednou z najväčších katastrof v histórii športu.

Prvý medzičas a polovica náskoku je fuč, na druhom už celý. Keď sa Shiffrinová zjaví na obzore, všetci už tušia, že druhú jazdu spackala. V cieli to je malá pohroma. Pre ňu. Pre Worleyovú malý glóbus. Ako sama priznáva pre tamojšie médiá, veľmi nečakaný.

Niečo o nej…

Worleyová debutovala vo Svetovom pohári ako 16-ročná vo februári 2006 a v nemeckom Ofterschwangu skončila v obráku na 29. mieste. Svojho prvého triumfu sa dočkala už o dva roky v americkom Aspene.

Dnes má 32 rokov, v kariére vyhrala šestnásť pretekov Svetového pohára. Ak tušíte, že všetky triumfy má z obrovského slalomu, tak máte pravdu.

Je po všetkom, glóbusy majú svojich majiteľov. Tento rok sa delilo spravodlivo, žiadna zo žien nebude mať doma dva kusy. Spravodlivé je to aj preto, že Shiffrinovej veľký je odrazom absolútnej všestrannosti, ktorú jej nikto nevezme.

Vlhovej slalomársky tiež sedí – navyše, bol expresný. Ako prvý so známym majiteľom v tejto sezóne.

Slovenka je spokojná. Milá a ochotná. Na otázky odpovedá s úsmevom. Je rada, že je koniec. Že aspoň na pár týždňov zloží lyžiarky z nôh.

Vlhovej posledné preteky sezóny 2021/22. Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová vo finálovom obrovskom slalome...

A jej tréner Mauro Pini? Ten nám zasa potvrdí, že v slovenskom tíme zostáva. On však zostáva aj v zimnej obuvi, čoskoro ho čaká trekovanie v Himalájach.

Sezóna 2021/2022 sa skončila, tá ďalšia sa začne 22. októbra v rakúskom Söldene. Tiež obrovským slalomom žien.

Zostáva 216 dní…

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Méribel #Tessa Worleyová