Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovo dalo slovo už pred zlatom. Igor Vlha nám porozprával o plánoch tímu

Keď sme pred piatimi rokmi cestovali za Petrou Vlhovou do slovinského Mariboru, spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou bývala v priemernom hoteli v centre mesta. Na jednej izbe.

18.03.2022 20:00
Igor Vlha Foto: ,
Igor Vlha.
debata (3)

Z 26-ročnej Liptáčky je dnes lyžiarska hviezda. S jedným veľkým a odteraz už aj s tromi malými glóbusmi. S olympijským zlatom. S nepomerne väčším záujmom, tlakom i očakávaniami, ako kedysi. V päťhviezdičkovom hoteli priamo pod slávnou zjazdovkou vo francúzskom Courcheveli.

Od začiatku až po dnešok sa o jej pohodlie a kariéru stará jej otec, Igor Vlha. Nebyť jeho, Slovensko by dnes nemalo jednu z najlepších alpských lyžiarok na svete.

Do známeho strediska pricestoval v piatok, aby v neďalekom Méribeli sledoval záverečný slalom (v sobotu) a obrovský slalom (v nedeľu) sezóny.

V dobrej nálade nám rozprával o svojej dcére Petre, synovi Borisovi, ktorý je podľa neho jedným z pilierov tímu aj celkového úspechu. O Liviovi Magonim, či Maurovi Pinim. O tom, čím všetkým si prešiel počas uplynulých siedmich sezón, ale aj o svojich víziách do budúcnosti.

„Skúsime štyri roky a končíme,“ naznačí budúcnosť, ktorá by mala podľa neho vyvrcholiť na olympiáde v talianskej Cortine d'Ampezzo 2026. Petra bude mať v tom čase 30 rokov.

Francúzsko Courchevel SP zjazd ženy finále Čítajte viac Pridá ku glóbusu aj výhru? Vlhová odštartuje pred Shiffrinovou

„Aj mňa to vyčerpáva. Celý náš tím riešia traja ľudia – ja, syn Boris a Richard Galovič – manažér tímu. Nedokážete si predstaviť to množstvo zmlúv, ktoré mám na starosti. Okrem toho mám vlastnú firmu, chcem ísť na ryby, zabicyklovať si. Ľudia netušia, koľko je okolo toho roboty,“ rozhovorí sa pre Pravdu.

„Napríklad len také daňové záležitosti. To je obrovská zodpovednosť. Mojou prioritou je, že všetko musí byť štátu zaplatené. Keď to má byť sto euro, tak sto a nie sedemdesiat. To je disciplína, ktorú učím aj ostatných. Priznám sa, že mám toho už aj celkom dosť. Stojí to veľa síl,“ pokračuje.

Práca okolo lyžovania sa pre úspešného podnikateľa nekončí poslednými pretekmi v sezóne.

„Na budúci týždeň letím do Talianska, kde budeme riešiť oblečenie. Novú značku, látku, kombinézy, strihy. Syn Boris zabezpečuje pretekársku činnosť, ale to ostatné je na mne,“ podotkne.

O štyri roky – keď sa celý tento lyžiarsky cirkus skončí – by to preňho mohla byť radikálna zmena. „Nie, kdeže, ja v tom mám úplne jasno. Ryby, bicykel, práca… Baví ma strojárina, sám neraz robím za strojom,“ dodá.

A čo ak Petra príde po ďalšej olympiáde s tým, že chce pokračovať? Napokon, v seriáli je niekoľko skúsených tridsiatničiek.

„Sú to naše deti, spravíme to, čo budú chcieť. Ale nemyslím si to, podľa mňa bude mať toho aj ona dosť. Aj jej telo bude viac opotrebované, ktovie, čo motivácia. Je prirodzené, že už ani tá nebude taká ako doteraz,“ zamyslí sa.

A čo plán na budúcu sezónu? „Tak ten vám ešte neprezradím,“ uškrnie sa.

Vlhová vs Shiffrinová v cieli super G Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová v oslavnom móde.

Aktuálne s ňou vraj nemá problém. „Poviem vám jednu vec. Chce zdolať Mikaelu Shiffrinovú. Som rád, že sme v ére tejto lyžiarky, posúva nás to ďalej,“ usmeje sa. A vzápätí rozpráva o tom, ako Američanka neznáša prehry s 26-ročnou Liptáčkou.

Igor Vlha ďalej prezradil, že Mauro Pini bude aj v nasledujúcej sezóne pokračovať po boku jeho dcéry. „Ponuku som mu dal už pred olympiádou v Pekingu,“ vraví s tým, že slovo dalo slovo a Švajčiar bude viesť slovenskú hviezdu minimálne ešte jeden rok.

Veľký rozhovor si môžete prečítať v našej utorňajšej prílohe denníka Pravda – Šport extra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Igor Vlha