Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rovnaký cieľ, iné problémy. Vlhová môže získať, Shiffrinová stratiť

Šiesteho marca to s ňou vyzeralo zle-nedobre. Po viac ako dvoch rokoch neprišla do cieľa obrovského slalomu. Najväčšia rivalka v boji o veľký glóbus Mikaela Shiffrinová jej unikla už na 117 bodov.

15.03.2022 23:00
Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2.... Foto: ,
Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou (v odraze) na pódiu v Schladmingu.
debata (1)

V tíme Petry Vlhovej si po Lenzerheide, šesť podujatí pred koncom sezóny, znova pripomenuli najdôležitejší fakt: lyžovanie je zábava, až potom práca, ktorá nás živí. Úsmev na tvári priniesol v Aare podstatne lepšie výsledky.

A najmä – zápletku do boja o celkový triumf vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. Vyvrcholí tento týždeň vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel.

„Teším sa na posledný týždeň bláznivej sezóny,“ povedala Vlhová pre JOJ Šport po sobotňajšom slalome v Aare.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová zašla skvelý tréning. Shiffrinová však jazdí ako odtrhnutá z reťaze

Prvé body sa budú rozdávať už zajtra v zjazde (11.30, prenos vysiela JOJ Šport). Teda v disciplíne, v ktorej je medzi oboma lyžiarkami najpriepastnejší výkonnostný rozdiel.

Motivovaná Američanka

Naznačili to aj dva tréningy v Savojských Alpách. V pondelňajšom Vlhová zaostala za Shiffrinovou o viac ako dve sekundy, v utorok rodáčka z Vailu dokonca zvíťazila. Jej rovesníčka z Liptovského Mikuláša sa však zlepšila, na deviatej pozícii mala manko 1,44 sekundy.

„Ak sa cítim dobre na lyžiach i v príprave, viac si verím a som schopná pritlačiť. Mám veľkú motiváciu napraviť niektoré chyby z predošlých pretekov,“ cituje Shiffrinovú agentúra AP.

Spoločne s Vlhovou sú schopné nájsť v kratších slalomových oblúkoch ideálnu stopu na počkanie. Musíte mať na to kvalitu i skúsenosti. Práve viac štartov robí rozdiel medzi výsledkami Shiffrinovej a Vlhovej.

Američanka sa prvýkrát postavila na dlhé lyže v rámci Svetového pohára v decembri 2016 v Lake Louise. O rok neskôr si tam pripísala prvé pódium za tretie miesto a na druhý deň hneď aj premiérový triumf. Dovedna stála na „bedni“ päťkrát, dva razy zvíťazila.

Vlhová vs. Shiffrinová ako ich nepoznáte Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Osemnásťročná Mikaela Shiffrinová na tlačovke...

Vlhová si o zhruba tridsať percent dlhšie lyže ako slalomové obula v elitnom seriáli prvýkrát pred štyrmi rokmi v Aare. V rámci finále Svetového pohára skončila sedemnásta.

Nasledovala dvojročná pauza a sústredenie sa na technické disciplíny. Doteraz Slovenka absolvovala len 15 zjazdov. Na pódium sa ešte nedostala. Maximom sú dve štvrté miesta.

„Nemám skúsenosti a neviem nájsť ideálnu stopu,“ vravela ešte v minulej sezóne.

Radšej glóbus ako medailu

V tej absolvovala všetky preteky a aj vďaka tomu získala veľký krištáľový glóbus. V týchto dňoch ho vo Francúzsku obhajuje ako čerstvá držiteľka malého v slalome i olympijská víťazka v najtočivejšej disciplíne zo zimnej olympiády v Pekingu.

„Ciele sme si splnili, toto je len bonus. Snažím sa nevešať hlavu, ale je to ťažké. Mám toho za sebou veľa a cítim, že už idem z posledného,“ priznala Vlhová po Lenzerheide.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Do aktuálneho ročníka nešla s cieľom získať veľký glóbus. Po zisku zlata sa však kvôli nemu zriekla bojov o ďalšie cenné kovy v Pekingu. Prekvapilo to aj lyžiarskeho experta Karola Krála.

"Bolo odvážne a pre mňa prekvapivé, že po naplnení cieľov pristúpili k boju o veľký glóbus.

Vo svetle okolností sa to síce zdalo logické a samozrejme nie nemožné, ale po takej silnej emócii v Pekingu som očakával skôr útok na medailu v kombinácii," priznal pre Pravdu.

Dôležitý faktor: počasie

Rozdiel 56 bodov na čele hodnotenia nie je zanedbateľný. Avšak momentálne platí, že Vlhová je na tom v technických disciplínach lepšie ako Shiffrinová.

Pre zverenku Maura Piniho bude najdôležitejšie, aby v zajtrajšom zjazde a stredajšom superobrovskom slalome za Shiffrinovou zaostávala čo najmenej. Ideálne ju aj zdolala.

„Obe čaká napínavý duel o celkový titul vo finále Svetového pohára. Deviate miesto v Aare bolo pre Američanku najhorším výsledkom v slalome vo Svetovom pohári od októbra 2014,“ napísala agentúra AP. „Shiffrinová hľadá formu od januára,“ pripomenula MF Dnes.

Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Aj Vlhová sa už stráni od zvyšku sveta. Inak by bola „verejným majetkom“

Dôležitú rolu môže zohrať aj počasie. Uplynulý víkend ukázal, čo dokáže spraviť s Vlhovej výkonmi. Kým v piatok bola podložka kompaktná a tvrdá v oboch kolách, čo Slovenke prinieslo veľké víťazstvo v obrovskom slalome, v sobotu mala na mäkšej a teda aj rozbitejšej trati podstatne väčšie problémy.

Vo Francúzsku by malo byť celý týždeň veľmi teplo, väčšinu dní okolo 10 stupňov Celzia. Organizátori sa snažia program na súťažných zjazdovkách okresať na minimum, aby vydržala v adekvátnom stave.

„Shiffrinová je nižšia a teda aj ľahšia o niekoľko kilogramov. Petra je robustnejšia, potrebuje sa oprieť o tvrdšiu podložku,“ vysvetlil Rastislav Mažgút, niekdajší mládežnícky kouč Vlhovej.

Sezónu uzavrie na zjazdovke v Méribeli, kde ešte nikdy nešla. Je v pozícii, keď nemá čo stratiť. Po sobotňajšom slalome a nedeľňajšom obrovskom slalome určite zdvihne nad hlavu malý glóbus v najtechnickejšej disciplíne.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Navyše, je olympijskou šampiónkou. Tento status je Vlhovej výhodou. Dáva jej istotu, že táto sezóna má prívlastok úspešná.

Shiffrinovej bohaté skúsenosti i náskok v rýchlostných disciplínach ju stavajú do úlohy favoritky. Tou však bola aj v Pekingu. Tiaž piatich kruhov neustála.

Pod tlakom je aj vo Francúzsku. V aktuálnom ročníku totiž ešte nezískala žiadnu individuálnu trofej, čo sa jej šesť rokov nestalo.

Bude sa história opakovať?

Triumf Petry Vlhovej v obrovskom slalome v Aare Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Winner Petra Vlhová (v strede) na najvyššej...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2021/22

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
23. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
13. novembra Lech Zürs – paralelný slalom neštartovala
20. novembra Levi – slalom 1. miesto
21. novembra Levi – slalom 1. miesto
27. novembra Killington – obrovský slalom zrušené
28. novembra Killington – slalom 2. miesto
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
5. decembra Lake Louise – super G neštartovala
11. decembra St. Moritz – super G neštartovala
12. decembra St. Moritz – super G neštartovala
18. decembra Val d´Isere – zjazd neštartovala
19. decembra Val d´Isere – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – obrovský slalom 4. miesto
22. decembra Courchevel – obrovský slalom 5. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 2. miesto
29. decembra Lienz – slalom 1. miesto
4. januára Záhreb – slalom 1. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 15. miesto
9. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
11. januára Schladming – slalom 2. miesto
15. januára Zauchensee – zjazd 26. miesto
16. januára Zauchensee – super G 18. miesto
22. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
23. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 2. miesto
29. januára Garmisch Partenkirchen – zjazd neštartovala
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G neštartovala
7. februára ZOH v Pekingu – obrovský slalom 14. miesto
9. februára ZOH v Pekingu – slalom 1. miesto
11. februára ZOH v Pekingu – super G neštartovala
15. februára ZOH v Pekingu – zjazd neštartovala
17. februára ZOH v Pekingu – kombinácia neštartovala
19. februára ZOH v Pekingu – tímová súťaž neštartovala
26. februára Crans Montana – zjazd 29. miesto
27. februára Crans Montana – zjazd 16. miesto
5. marca Lenzerheide – super G 18. miesto
6. marca Lenzerheide – obrovský slalom nedokončila
11. marca Are – obrovský slalom 1. miesto
12. marca Are – slalom 4. miesto
16. marca Finále SP v Courcheveli – zjazd 16. miesto
17. marca Finále SP v Courcheveli – super G 17. miesto
18. marca Finále SP v Courcheveli – tímová súťaž neštartovala
19. marca Finále SP v Courcheveli – slalom 3. miesto
20. marca Finále SP v Courcheveli – obrovský slalom 3. miesto

Konečné poradie SP (po 37 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1493 bodov, 2. VLHOVÁ (SR) 1309, 3. Brignoneová (Tal.) 1055, 4. Mowinckelová (Nór.) 880, 5. Gisinová 874 (Švaj.), 6. Goggiová (Tal.) 873.

Konečné poradie v slalome (9 z 9): 1. VLHOVÁ 770 b, 2. Shiffrinová 501, 3. Duerrová (Nem.) 437, 4. Liensbergerová (Rak.) 392, 5. Holdenerová (Švaj.) 357, 6. Buciková (Slo.) 277

Konečné poradie v obr. slalome (po 9 z 9 pretekov): 1. Worleyová (Fra.) 567 bodov, 2. Hectorová (Švé.) 540, 3. Shiffrinová (USA) 507, 4. VLHOVÁ (SR) 491, 5. Bassinová 356, 6. Brignoneová (obe Tal.) 316.

Konečné poradie v super-G (9 z 9): 1. Brignoneová 506 b., 2. E. Curtoniová 390, 3. Shiffrinová 380, …, 40. VLHOVÁ 26.

Konečné poradie v zjazde (9 z 9): 1. Goggiová 504, 2. Suterová (Švaj.) 407, 3. Ledecká (ČR) 339, 4. Siebenhoferová 331, 5. Puchnerová (obe Rak.) 296, 6. Mowinckelová 274, 7. Nuferová 257, 8. Delagová (Tal.) 246, 9. Johnsonová (USA) 240, 10. Scheyerová 237, … 37. VLHOVÁ 22

Poradie paralelných súťaží (1): 1. Slokarová 100, 2. Stjernesundová 80, 3. Lysdahlová 60, 4. Bassinová (Tal.) 50, 5. Hectorová 45, 6. Monsenová (Nór.) 40

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022