Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo sa deje? Aká vojna? Rus čelí po rozhovore tvrdej kritike

Inváziu nazval záchrannou operáciou a vyvolal pobúrenie. Nad slovami ruského združenára Viačeslava Barkova krútia hlavami hviezdy, fanúšikovia na sociálnych sieťach i zahraničné médiá.

01.03.2022 06:09
Viačeslav Barkov Foto:
Viačeslav Barkov.
debata (85)

Reportér NRK si odchytil lyžiara v dejisku víkendového Svetového pohára vo fínskom Lahti, aby si vypočul jeho názory na situáciu na Ukrajine. Prepis rozhovoru okrem stránky nórskej televízie priniesol aj portál Sport.cz.

„Ako sa vám preteká v kontexte toho, čo sa deje vo svete?“ spýtal sa redaktor lyžiara pohybujúceho sa vo výsledkových listinách na hrane piatej a šiestej desiatky.

„A čo sa deje? Vojna? A kde?“ pýtal sa nechápavo, kým mu reportér nepovedal slovo Ukrajina.

"Ach, na Ukrajine. To je záchranná operácia. Operácia na záchranu životov. Viete, na východe Ukrajiny je veľa ľudí, ktorí sú pod tlakom.

A ja si myslím, že musia… No toto nie je naše pole. My sme športovci, ktorí súťažia a robia šou pre publikum," odvetil.

Na tieto slová reagovala aj hviezda severskej kombinácie Jarl Magnus Riiber.

„Vyzerá veľmi zmätene. Zdá sa, že sú úplne dezinformovaní. V Rusku je veľa propagandy a informácie, ktoré ľudia dostávajú, sú obmedzené. Možno nesledujú iné médiá ako ruské,“ povedal Nór pre NRK.

Jeho krajan, aktuálny olympijský víťaz Jörgen Graabak pre rovnaký zdroj priznal, že bol „dosť v šoku“.

kolaz Čítajte aj Nielen bratia Kličkovci. Ukrajinu bránia najlepší boxeri sveta

„Asi má nejakú inú pravdu, ktorej verí a nás má za idiotov. Je to ťažko pochopiteľné, ale asi má pre to, čo si myslí, nejaké dôvody,“ myslí si.

Na sociálnych sieťach kritizovalo slová Rusa viacero ľudí. Podľa nich sú dôkazom toho, že Rusku treba zakázať účasť vo všetkých športoch.

Redaktor poľskej stanice Kanal Sportowy Maciej Turski sa na twitteri vyjadril, že za slová by mal Barkov dostať od medzinárodnej federácie doživotný zákaz. „Nechutné,“ napísal na záver príspevku.

Dominik Hašek Čítajte aj Rusi sú do krvi urazení: Hašek, si obyčajný nacista, píše tlač
85 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #severská kombinácia #Viačeslav Barkov