Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sláva, popularita, úspech? Život Vlhovej nie je rozprávka

Kouč by mal poznať svojho zverenca. Kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík (28) dal tomuto základnému pravidlu úplne iný rozmer.

25.02.2022 06:27
Petra Vlhová, Peking 2022 Foto:
Zlatý úsmev Petry Vlhovej.
debata (1)

Spomenul si na preteky Svetového pohára v Kranjskej Gore. Slovenská lyžiarka tam v sobotu nezvládla obrovský slalom a skončila pätnásta. Na druhý deň ovládla slalom.

„Prečo by sa jej niečo podobné nemohlo podariť aj v Pekingu?“ položil rečnícku otázku pár hodín pred olympijským slalomom.

Vlhová na druhý deň získala zlato a tento víkend sa môže v Crans Montane vrátiť na lídersku pozíciu vo Svetovom pohári. Dnes ju čaká tréning, cez víkend dva zjazdy.

Sledovali ste svojich zverencov – okrem Vlhovej aj ďalšiu lyžiarku Martinu Dubovskú či hokejistu Šimona Nemca v akcii na olympiáde? Neprekážalo vám nočné vstávanie?

V práci obvykle začínam o siedmej, zvyknem mať budík na pol šiestu. Toto vstávanie mi veľmi nevonia. Čo by som však pre nich neurobil… (úsmev)

Cítite väčší stres pri hokeji či pri lyžovaní?

Určite pri lyžovaní. Šimon má šesťdesiat minút na to, aby spravil niečo so zápasom. Ak pokazí jedno striedanie, môže to v druhom, treťom napraviť. Maťa s Peťou majú šesťdesiat sekúnd. Buď teraz, alebo nikdy.

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Jedna chyba a je po nádejach. Navyše, olympiáda je špeciálna, aj keď bránky, sneh či trate sú rovnaké. Hry sú raz za štyri roky, majú cveng.

Rozoberali ste s Vlhovou pred odletom do Pekingu olympiádu?

Nie. Počúvala o nej z každej strany. Povedal som si, že nemusí aj odo mňa. Keď sme sa lúčili, povedal som jej, nech si to v rámci možností užije a aby nechala na trati všetko. Človeku musí vyjsť daný deň.

Kvalitu Petra má. Je mentálne niekde inde ako pred štyrmi rokmi na olympiáde v Pjongčangu. V tejto sezóne Svetového pohára to v Kranjskej Gore nebol dobrý výkon v obrovskom slalome. Bojovala s podložkou. Na druhý deň tam vyhrala slalom. Pozná náročné situácie, zvláda ich.

Niekdajšia lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová uviedla, že by nechcela byť v koži Vlhovej, keďže je pod veľkým tlakom. Vy by ste si to s najslávnejšou zverenkou vymenili?

To, že nechcem byť v jej roli, viem už roky. Vidím, čo jej život prináša. Nezávidím jej ho. Možno si to ľudia predstavujú ako krásnu rozprávku – popularita, sláva, úspech. Je tam však kopec vecí, ktoré sú neviditeľné.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Mám radšej obyčajnejší život. Teraz je to ešte vybičovanejšie. Všetka česť našim športovcom, ale Vlhová bola jediná, ktorá išla do Pekingu bojovať o medaily.

Keby sme boli ako Nóri, tlak by sa rozložil na viacerých a tí sa môžu trochu skryť do úzadia. Petra túto možnosť nemá, všetky slovenské oči sú na nej. Či chce alebo nie, vníma to. Ide len o to, ako sa s tým vyrovná.

Vlhová pred sezónou zmenila hlavného trénera. Ovplyvnilo to aj vašu prácu?

Áno. Pri Maurovi Pinim ideme viac do kvality ako kvantity, ako to bolo pri Liviovi Magonim.

Čo to znamená v praxi?

Napríklad: pôjdeme šesť či osem intervalov a nie desať alebo dvanásť. Musí ísť naplno, nie sa zobudiť pri treťom. To isté platí aj v posilňovni. Štyri série po šesť opakovaní a viac nie.

Sústrediť sa na techniku a intenzitu, robiť to bez chýb. Rovnaká matematika platí aj na lyžiach. Namiesto desiatich jázd ide šesť kvalitných.

Petra Vlhová so zlatou medailou v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so zlatou medailou po príchode na...

V čom je takýto tréning iný?

Musí sa na to mentálne pripraviť. Nesmie rozmýšľať nad tým, kam ide večer, čo si dá na obed. Musí byť duchom prítomná. Chce to tréning, aby to zvládla. Petra je inde, ako keď sme spolu začínali. Je to prirodzený vývoj.

Spolupracujete spolu už niekoľko rokov. Má nejaké úľavy či špeciálne požiadavky?

Nepovedal by som. Potrebuje dopredu vedieť, čo ideme robiť a koľko toho bude. Papier síce znesie, ale musím sledovať, ako na tom je a nie len sa striktne držať plánu. Vlhová sa neulieva, ale jej výkon môžu ovplyvniť rôzne faktory.

Vie sa lepšie odhadnúť. Už sme viac partneri a ideme spoločne za istým cieľom. Chceme, aby bola najlepšia na svete. To sa dá len vtedy, keď idete na hranu. Tá je však tenká. Benefit a niečo škodlivé môžu byť tesne vedľa seba.

Sú tréningy Dubovskej a Vlhovej iné?

Veľmi podobné. Každá má rada podobné veci a tak isto neobľubujú niektoré cvičenia.

Napríklad?

Intervalové tréningy či zdvíhanie železa v posilňovni nevonia ani jednej. Vedia však, že to musia spraviť. Obe pri tom však frflú. (smiech) Viac ich bavia hry ako napríklad futbal.

Petra Vlhová Čítajte viac Oslava bola hodná zlata. Priateľovi som povedala, že môžem skončiť

Sú tréningy mužov odlišné?

Chlapci vydržia viac, ako dievčatá. Je to prirodzené. Navyše, u žien je viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú výkon. Petra však nie je žiadna primadona. Znesie toho dosť.

Pripravujete aj jedného z najlepších mladých hokejistov. Ak by Nemec súťažil na tréningu s Vlhovou, v čom by mohol prehrať?

Šimon spravil veľký pokrok. Hoci je to sedemnásťročný chlapec, správa sa ako chlap, ktorý vie, čo chce. V šprintoch či behoch by za ním Petra zaostávala. V silovej časti, najmä na nohách, by sa mu mohla vyrovnať.

Vo všeobecnosti sú na tom asi podobne v silových tréningoch. Platí, že muži sú inde. To je ako porovnávať mužské lyžovanie so ženským. Nezdá sa to, ale Mikaela Shiffrinová s Petrou by mali problém dostať sa do druhého kola mužského slalomu.

Mali ste Nemca a Vlhovú na jednom tréningu?

Občas boli na tréningu ako sparingpartneri. Sú si podobní. Vedia, čo chcú, pracujú na tom. Potiahnu sa vzájomne, je to benefit.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Nemec a Vlhová boli spolu na ihrisku pri behoch či intervaloch, ale v posilňovni nie. Zahrali si spolu aj futbal. Avšak zaťaženie v tréningu Petry či Martiny je iné, ako na Šimonovom.

Dávate Šimonovi či ďalším športovcom Vlhovú za príklad?

On to až tak nepotrebuje. Je víťazný typ ako Petra. Snažím sa učiť mladých prístupu, ktorý majú s Petrou spoločný. Zábava musí byť, ale niekedy je to cez čiaru. Prišli sme sem zo seba vyžmýkať maximum.

Niekedy to mladým veľmi nejde. Viac pracujú ústami ako rukami a nohami. Nemám to rád. Keď pristupuješ k povinnostiam, musí to byť bez omáčok. Vytáča ma, keď sú mladí neporiadni.

Čo to znamená?

Jeden si zabudne hodinky, druhý hrudný pás, ďalší nemá vodu… To sú veci, ktoré sú samozrejmosť a mali by byť zautomatizované. Tu je najväčší rozdiel medzi nimi a Petrou.

ZOH 2022: zlaté druhé kolo Petry Vlhovej Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Zlatý úsmev Petry Vlhovej.

S ňou ste nemali taký problém?

Jasné, že každému sa to stane, ale jej naozaj minimálne. Iste, niekedy nám neladili veci, ale nebolo to dramatické. Teraz je už profesionálka. Posledné dva roky má víťaznú mentalitu.

Prejavuje sa to, keď má deň voľna. Nejde na výlet, lebo vie, že na ďalší deň by bola unavená a neodrobila by tak kvalitne, ako keby si oddýchla. Rozmýšľa i vidí komplexnejšie.

Aj to sa však musela naučiť…

Iste, nemôžeme porovnávať jednu z najlepších lyžiarok sveta s niekým, kto len začína. Na druhej strane, Šimon má len sedemnásť. S takýmto prístupom som sa v tomto veku ešte nestretol. Jeho mentálne nastavenie je vynikajúce. Môžem povedať jednu príhodu.

Akú?

Účinkoval v jednej reklame. Zarobil si nejaké peniaze. Pýtal som sa ho: Čo si si kúpil? Odpovedal mi, že lymfodrenážne nohavice. Skoro som odpadol…

Keby som dal túto otázku desiatim ďalším, tak by ich jeden rozflákal v nákupnom centre, druhý šiel s frajerkou na výlet, tretí investoval do auta, štvrtý kúpil hernú konzolu…

Šimon Nemec Čítajte viac Nemca prirovnali k hviezde NHL. Na zápasoch ho sleduje aj 10 skautov

To poteší, keď máte takého zverenca, nie?

Jasné. Musím ho pochváliť, je to super chlapec. Nemec investoval tie peniaze do seba. Môže ho to posunúť vyššie v tréningoch, lebo viac zregeneruje. Vďaka tomu môže tvrdšie a efektívnejšie pracovať a predbehnúť rivalov v neúprosnom boji o NHL.

Má priority inde, ako jeho rovesníci. Mám medzi klientami aj rovnako starých tínedžerov, ale Šimon je mysľou ďaleko pred nimi.

Aký je v tréningu?

Premýšľavý, veľa sa pýta. Prečo musím robiť toto? Poviem mu, vysvetlím prínosy i možné dopady, ak to robiť nebude. Zamyslí sa a potom to akceptuje. Uvedomuje si, že má veľkú šancu uspieť v drafte NHL.

Niekedy mám pocit, že sa rozprávam s tridsaťročným chlapom. Vie, čo chce a čo musí podstúpiť, aby to vyšlo. Vážim si, že mi takí športovci ako Vlhová či Nemec dôverujú. Sú príkladmi pre všetkých. Vedia, že sú športovcami 24 hodín, sedem dní v týždni.

Neskončia tréning a idú potom na večeru do rýchleho občerstvenia. Ľahnú si skôr, lebo spánok je najlepšia regenerácia.

Môžete mať najlepšie stravovacie návyky či doplnky výživy, ale ak málo spíte, prejaví sa to. Dostať sa na vrchol môžete, len keď skladačku vytvoríte zo správnych dielikov.

Video

V čom je individuálny športovec vo výhode proti hráčovi kolektívnej hry a naopak?

To je dobrá otázka… (zamyslí sa) Vždy platí, že kto najviac maká, je v popredí. Talent vám pomôže, ale bez driny ho zahodíte. V kolektíve sa ako športovec môžete trochu skryť, byť viac v tieni.

V individuálnom športe je to len o vás. Lenže na druhej strane, ak chcete vyčnievať v kolektívnom športe, je to náročnejšie ako v individuálnom. Nemec pre to bude musieť urobiť viac. Najmä v NHL.

Je Nemec na ňu pripravený už teraz?

Hokejovo určite, fyzicky vidím rezervy. Potrebuje zmocnieť. Bude to pre nás výzva počas letnej prípravy. Čaká nás makačka.

Oslavy slovenských hokejistov v Bratislave Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2021/22

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
23. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
13. novembra Lech Zürs – paralelný slalom neštartovala
20. novembra Levi – slalom 1. miesto
21. novembra Levi – slalom 1. miesto
27. novembra Killington – obrovský slalom zrušené
28. novembra Killington – slalom 2. miesto
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
5. decembra Lake Louise – super G neštartovala
11. decembra St. Moritz – super G neštartovala
12. decembra St. Moritz – super G neštartovala
18. decembra Val d´Isere – zjazd neštartovala
19. decembra Val d´Isere – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – obrovský slalom 4. miesto
22. decembra Courchevel – obrovský slalom 5. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 2. miesto
29. decembra Lienz – slalom 1. miesto
4. januára Záhreb – slalom 1. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 15. miesto
9. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
11. januára Schladming – slalom 2. miesto
15. januára Zauchensee – zjazd 26. miesto
16. januára Zauchensee – super G 18. miesto
22. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
23. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 2. miesto
29. januára Garmisch Partenkirchen – zjazd neštartovala
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G neštartovala
7. februára ZOH v Pekingu – obrovský slalom 14. miesto
9. februára ZOH v Pekingu – slalom 1. miesto
11. februára ZOH v Pekingu – super G neštartovala
15. februára ZOH v Pekingu – zjazd neštartovala
17. februára ZOH v Pekingu – kombinácia neštartovala
19. februára ZOH v Pekingu – tímová súťaž neštartovala
26. februára Crans Montana – zjazd 29. miesto
27. februára Crans Montana – zjazd 16. miesto
5. marca Lenzerheide – super G 18. miesto
6. marca Lenzerheide – obrovský slalom nedokončila
11. marca Are – obrovský slalom 1. miesto
12. marca Are – slalom 4. miesto
16. marca Finále SP v Courcheveli – zjazd 16. miesto
17. marca Finále SP v Courcheveli – super G 17. miesto
18. marca Finále SP v Courcheveli – tímová súťaž neštartovala
19. marca Finále SP v Courcheveli – slalom 3. miesto
20. marca Finále SP v Courcheveli – obrovský slalom 3. miesto

Konečné poradie SP (po 37 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1493 bodov, 2. VLHOVÁ (SR) 1309, 3. Brignoneová (Tal.) 1055, 4. Mowinckelová (Nór.) 880, 5. Gisinová 874 (Švaj.), 6. Goggiová (Tal.) 873.

Konečné poradie v slalome (9 z 9): 1. VLHOVÁ 770 b, 2. Shiffrinová 501, 3. Duerrová (Nem.) 437, 4. Liensbergerová (Rak.) 392, 5. Holdenerová (Švaj.) 357, 6. Buciková (Slo.) 277

Konečné poradie v obr. slalome (po 9 z 9 pretekov): 1. Worleyová (Fra.) 567 bodov, 2. Hectorová (Švé.) 540, 3. Shiffrinová (USA) 507, 4. VLHOVÁ (SR) 491, 5. Bassinová 356, 6. Brignoneová (obe Tal.) 316.

Konečné poradie v super-G (9 z 9): 1. Brignoneová 506 b., 2. E. Curtoniová 390, 3. Shiffrinová 380, …, 40. VLHOVÁ 26.

Konečné poradie v zjazde (9 z 9): 1. Goggiová 504, 2. Suterová (Švaj.) 407, 3. Ledecká (ČR) 339, 4. Siebenhoferová 331, 5. Puchnerová (obe Rak.) 296, 6. Mowinckelová 274, 7. Nuferová 257, 8. Delagová (Tal.) 246, 9. Johnsonová (USA) 240, 10. Scheyerová 237, … 37. VLHOVÁ 22

Poradie paralelných súťaží (1): 1. Slokarová 100, 2. Stjernesundová 80, 3. Lysdahlová 60, 4. Bassinová (Tal.) 50, 5. Hectorová 45, 6. Monsenová (Nór.) 40

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Šimon Klimčík #Šimon Nemec