Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výbuch Slovákov vo veľkom vetre. Toto nie je biatlon, tvrdí Fialková

Nórske kvarteto biatlonistov v zložení Marte Olsbuová Röiselandová, Tirill Eckhoffová, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö získalo na ZOH 2022 v Pekingu zlaté medaily v miešanej štafete.

05.02.2022 11:23 , aktualizované: 12:12
Ivona Fialková Foto: ,
Ivona Fialková strieľa počas pretekov mix štafety.
debata (156)

Severania triumfovali s náskokom 0,9 s pred obhajcami zlata Francúzmi v zostave Anais Chevalierová Bouchetová, Julia Simonová, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet. Bronz patrí športovcom Ruského olympijského výboru Ulane Nigmatullinovej, Kristine Rezcovovej, Alexandrovi Loginovovi a Eduardovi Latypovovi (+1,5).

Slovenskú štafetu v zložení Ivona Fialková, Paulína Fialková, Michal Šima, Tomáš Sklenárik na treťom úseku predbehli o kolo a následne ju stiahli z trate. S deviatimi trestnými okruhmi ju klasifikovali na 17. mieste.

„Toto nie je biatlon, ale lotéria,“ povedala Paulína Fialková pre RTVS.

Úvodnú biatlonovú súťaž v najvzdialenejšom centre olympiády v Čang-ťia-kchou sprevádzali náročné podmienky s teplotami hlboko pod bodom mrazu. Na strelnici situáciu komplikoval silný vietor.

Medlová Čítajte viac Medlová sa zranila tesne pred pretekmi. Bolesť bola ukrutná, smútila

Veľké problémy spôsobil Ivone Fialkovej, ktorá po ležke musela absolvovať tri trestné okruhy. Slovenská štafeta sa tak prepadla na posledné 20. mieste so stratou 1:50:2 min na vedúce Taliansko.

Lisa Vitozziová zostala na čele aj po stojke o pol sekundy pred Röiselandovou. Ivona Fialková musela trikrát dobíjať a strelnicu opustila na 19. priečke.

Röiselandová v závere prvého úseku vystupňovala tempo a Eckhoffovej odovzdávala s náskokom 16,7 s. Eckhoffová sa však na ležke trápila. Minula tri terče za sebou, nevyhla sa trestnému okruhu a na čelo sa opäť vrátili Talianky s Dorotheou Wiererovou.

Po nevydarenej stojke musela Eckhoffová bežať ďalšie dva trestné okruhy. Simonová vďaka čistej streľbe vytiahla francúzsku štafetu na druhé miesto a ešte pred odovzdávkou predstihla Wiererovú. Paulína Fialková posunula slovenskú štafetu na 17. priečku.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Francúzi vďaka kvalitnému bežeckému výkonu Jacquelina v úvode tretieho úseku zvyšovali náskok. Na strelnici sa však druhý muž celkového poradia Svetového pohára zasekol a obhajcovia zlata klesli na štvrté miesto.

Na čelo sa dostala štafeta Ruského olympijského výboru. Slovenskú štvoricu po troch trestných okruhoch Šimu stiahli z trate, Sklenárik si tak na olympijskú premiéru musí ešte počkať.

Na štvrtom úseku sa Francúzi s finišmanom Fillonom Mailletom i Nóri s Johannesom Thingnesom Böom vrátili do boja o zlato.

Bö musel na záverečnej stojke dobíjať a na Latypova strácal takmer 10 sekúnd, dokázal však zlikvidovať manko a vďaka skvelému nástupu v cieľovej rovinke zabezpečil pre svoju krajinu druhé olympijské zlato v miešanej štafete.

miešaná štafeta na 4×6 km:
1. Nórsko (Marte Olsbuová Röiselandová, Tirill Eckhoffová, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö) 1:06:45,6 h (3+13), 2. Francúzsko (Anais Chevalierová Bouchetová, Julia Simonová, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet) +0,9 s (3+11), 3. Ruský olympijský výbor (Ulana Nigmatullinová, Kristina Rezcovová, Alexander Loginov, Eduard Latypov +1,5 (1+13), 4. Švédsko +41,0 (0+13), 5. Nemecko +1:05,5 min (2+18), 6. Bielorusko +1:14,6 (2+14), 7. USA +2:12,7 (1+12), 8. Švajčiarsko +2:24,0 (2+11), 9. Taliansko +2:39,7 (2+14), 10. Rakúsko +2:58,6 (2+13)…17. Ivona FIALKOVÁ, Paulína FIALKOVÁ, Michal ŠIMA, Tomáš SKLENÁRIK (SR) +1 kolo (9+13)

Peking 2022: Otvárací ceremoniál Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Olympijský oheň na štadióne Vtáčie hniezdo v...

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #ZOH 2022 #Ivona Fialková #Paulína Fialková