Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posmech, aký počúvali Zuzulovci. Škót vošiel do dejín

Pokľakol na zem. Pobozkal sneh. A niekoľko metrov od neho tréner i servisman plakali od šťastia.

23.01.2022 09:02
Dave Ryding Foto: ,
Britský lyžiar Dave Ryding oslavuje triumf v Kitzbüheli
debata (23)

Britské zjazdové lyžovanie má za sebou historickú sobotu. Dave Ryding sa stal prekvapujúcim víťazom slalomu v Kitzbüheli. Prvým z Ostrovov, ktorému sa to v 55-ročnej histórii Svetového pohára podarilo.

„Väčšinou nemám problém hovoriť, ale teraz márne hľadám slová. Moje meno zrejme bude v histórii,“ odhadoval Ryding.

Škót bol po prvom kole šiesty. Pred druhým sa poriadne vyhecoval a v cieľovom priestore legendárneho svahu sledoval, ako poslední piati pretekári urobili veľké chyby a skončili za ním.

Dave Ryding Čítajte viac Senzácia v Kitzbüheli! Slalom prvýkrát v histórii ovládol Brit

„Znamená to celý svet. Nikto si to nezaslúži tak, ako Dave. Je silný a inteligentný lyžiar. Necítil sa dobre, bol prechladnutý. Vyhral navzdory všetkému, je to veľký deň pre britské lyžovanie,“ povedal servisman Jai Geyer.

Na začiatku kariéry sa Rydingovi – podobne ako Zuzulovcom – posmievali, že prišiel na biele svahy z kukuričných polí.

Či dokonca, že je ďalším kokosom na snehu, ako nazývali jamajský bobový tím na zimnej olympiáde v Calgary 1988. S tým rozdielom, že Ryding by na sebe nemal kraťasy ale kilt.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

„Mám 35 rokov, ale nikdy som neprestal veriť alebo sa snažiť. Získať prvý triumf pre Veľkú Britániu práve v Kitzbüheli je ako sen,“ radoval sa.

Ryding mal prakticky nulové podmienky na tréning. Prvé oblúky robil na svahu z umelej hmoty, na sneh sa dostal premiérovo v dvanástich.

„Vyrástol som na plastickom svahu, ktorý som prešiel za jedenásť sekúnd,“ pripomenul Ryding. Vo Svetovom pohári debutoval v Alta Badii v roku 2009. V 97. pre­tekoch kariéry dosiahol životný úspech.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Všetci poznajú môj príbeh. Je úplne odlišný od drvivej väčšiny súperov. Zrejme aj preto som pre všetkých druhý najobľúbenejší jazdec,“ doplnil Ryding.

Päť mužských slalomov tejto sezóny vyhralo päť rôznych pretekárov. O tri týždne – 16. februára – sa pôjde ten olympijský, na ktorom sa môže stať hocičo.

Aj to, že sa Veľká Británia dočká prvého medailistu spod piatich kruhov v alpskom lyžovaní…

Slovenská kolekcia pre Peking 2022 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Adam a Andreas Žampovci, Anastasia Kuzminová a...

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022 #Dave Ryding