Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som človek, ktorý nevie skryť emócie. Pini mi vrátil radosť z lyžovania

Vo výbornej nálade. S úsmevom na tvári. Po noci vo vlastnej posteli. A s chuťou do slovenského jedla. Petra Vlhová sa po pretekoch v Zauchensee vrátila domov do Liptovského Mikuláša.

17.01.2022 15:01
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli slalomu v Schladmingu.
debata (24)

Elitná zjazdárka si cez víkend v Rakúsku pripísala osemnásť bodov do celkového hodnotenia Svetového pohára. S výkonmi v zjazde a superobrovskom slalome bola spokojná.

„Cieľom bolo dostať sa do rýchlosti, neriešili sme body. Účel sme splnili,“ vravela Vlhová slovenským médiám v poslednej tlačovej konferencii pred štartom ZOH 2022 v Pekingu (4. – 20. februára).

Tešili ste sa na cestu zo Zauchensee do Liptovského Mikukáša?

Veľmi! Potrebovala som zmenu. Prísť domov a nemyslieť na lyžovanie. Vo štvrtok idem už späť na lyže. Veľa toho nestihnem. Dám si slovenské jedlo, ale režim je rovnaký. Stále mám tréningy – ráno i poobede.

Prvá polovica sezóny je za vami. Aké je vaše hodnotenie?

Všetko vyšlo tak, ako sme chceli. Boli však aj preteky, ktoré nám nevyšli podľa predstáv. Našim cieľom bolo vyhrať malý glóbus za slalom. Splnili sme ho. Teraz máme pred sebou druhú polovicu. Uvidíme.

Po takmer roku ste stáli na lyžiach v rýchlostných disciplínach. Ako ste sa v Zauchensee počas zjazdu a super G cítili?

Ten pocit bol trochu iný. Prišla som po technických disciplínach, dovtedy som väčšinou stála len na slalomkách alebo obrákových lyžiach.

Prvé dni boli oťukávacie, snažila som sa čo najrýchlejšie adaptovať. Prvé tréningy boli náročnejšie, ale všetko dobre dopadlo. Cieľom bolo dostať sa do rýchlosti, neriešili sme body.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová je pred super G nohami na zemi. Veľké oči nemá

Naďalej platí, že ste šťastnejšia a spokojnejšia?

Som človek, ktorý nevie skryť vnútornú radosť. Veľa ľudí mi hovorilo, že sa veľa smejem. Rozmýšľala som nad tým a vyšlo mi z toho, že ma momentálne lyžovanie veľmi baví.

Užívam si ho, mám radosť. Posledné roky som ju trochu strácala. Všetci to videli, ale príchodom Maura (Piniho, hlavného trénera, pozn.) sa zmenilo veľmi veľa vecí. Iste, som smutná, keď sa mi niečo nepodarí, ale on mi vrátil radosť z lyžovania.

Ste aj viac sústredená na svoje ciele?

Chcem stále vyhrávať. Okolie vníma, že som najlepšia slalomárka. Musím byť ešte viac koncentrovaná, aby som zostala sama sebou. Pomáha mi aj moja bublina, v ktorej som pred pretekmi i počas nich.

Vlani ste sa o takomto čase chystali na MS v Cortine. Ste viac oddýchnutá ako vtedy?

Určite. S vlaňajškom sa to nedá porovnávať. Mala som vtedy za sebou oveľa viac štartov, mali sme iné ciele. Teraz nemám vybité baterky. Cítim sa veľmi dobre. Snažíme sa, aby telo i myseľ boli pripravené.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Teší, že pôjdete do Pekingu s trénerom, ktorý pod piatimi kruhmi už získal medaily?

Nepozerám sa na to takto. Sledujem ho ako človeka. Spolupracujeme spolu pár mesiacov. Mauro mi dáva obrovský pokoj. Aj v momentoch, kedy je ten tlak veľký.

Je to úžasný človek i kouč. Ničoho sa nebojím, lebo mám pri sebe jeho i skvelý tím. Robia maximum, aby som sa ja čo najviac smiala a užívala si lyžovanie.

Čo viete o zjazdovke v Pekingu?

Úprimne? Nič. Videla som videá z trate, aj popis profilu. Niečo viem, ale veľa toho nie je. Uvidím, až keď tam prídem. Neriešim, že to bude nejaký hendikep. Spustím sa dole kopcom a hotovo.

Máte z niečoho obavy?

Len toho, aby som bola stále negatívna. Dávam si obrovský pozor a rovnako aj môj tím. Stále si umývam ruky, nosím rúško, stále sa testujeme. Tí, ktorí chcú byť so mnou, sa musia otestovať tiež.

Petra Vlhová Čítajte viac Zjazdovka pre Vlhovú? Viac ako 230 miliónov litrov čínskej vody

Tešíte sa na ázijskú kuchyňu?

Nedá sa povedať, že ju milujem, ale ani ju nevyhľadávam. Bude tam viac druhov jedál, takže nemám obavy.

Ani z dlhého letu?

To trochu áno, ale budem spať, pozriem si film. Možno sa budem naťahovať, aby som dala dokopy svoje telo. Budeme s tímom. Máme veľkú srandu. Už sa teším, keď budem na svojej izbe.

Nastavíte si pred Hrami špeciálny režim, aby ste sa lepšie prispôsobili na časový posun?

Nie, hoci na olympiáde v Soči som s tým mala problémy. Nebudem to riešiť, lebo musím trénovať. Do Pekingu priletíme dostatočne skoro na to, aby som si na posun zvykla.

Vnímate, že ste najväčšou slovenskou medailovou nádejou na olympiáde v Pekingu?

Nedá sa to nevnímať. Mám úžasnú sezónu, vyrovnané výkony, v slalome som bola prvá alebo druhá. Je normálne, že sú tam očakávania – od verejnosti i seba samej.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Snažím sa brať olympiádu ako ďalšie preteky Svetového pohára. Tlak určite príde, ale ten mávam aj doteraz. Zostávam koncentrovaná a v bubline.

Po Soči 2014 a Pjongčangu 2018 idete na tretiu olympiádu. Sú tam chyby z minulosti, ktorým by ste sa chceli vyvarovať?

Mám veľa skúseností. Snáď ich využijem najviac, ako sa bude dať.

Budete si pred olympijskými štartami v hlave vizualizovať svoje doterajšie veľké triumfy?

Tieto víťazstvá mi pomáhajú lepšie sa spoznať i pracovať s tlakom. Niečo už mám za sebou. Dúfam, že tie skúsenosti využijem vo svoj prospech.

Najväčšie triumfy Petry Vlhovej vo SP Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
,,Na prvý triumf nikdy nezabudnem," vravela...

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #ZOH 2022 #Svetový pohár v alpskom lyžovaní