Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský rébus je vyriešený. Slovenské sestry budú doma, dôvod je očkovanie

Posledná tajnička je objasnená, na osem najlepších čaká už len generálka na blížiacu sa olympiádu. Slovenská biatlonová reprezentácia skompletizovala podujatie 6. kola Svetového pohára, ktoré od stredy hostil Ruhpolding.

16.01.2022 17:00
Biatlon, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (10)

Bodku za účinkovaním v nemeckom stredisku dala Ivona Fialková. V stíhacích pretekoch sa zlepšila o 17 miest, obsadila 31. priečku a brala 10 bodov do hodnotenia seriálu.

Súboj kto z koho

Ruhpolding bol dôležitý najmä pre mužov, ktorí ešte nemali istotu štartu v Pekingu v plnom počte. Po zbabranom šprinte, keď najlepším bol Tomáš Sklenárik na 67. mieste, ich v olympijskej kvalifikácii predbehli Estónci. Hrozilo, že ak Slováci pokazia i štafety, môžu ich predstihnúť aj Japonci.

Kvarteto Michal Šima, Tomáš Hasilla, Matej Baloga a Sklenárik však úlohu zvládlo. Po solídnom výkone finišovalo na 14. priečke a potvrdilo štvrtú miestenku na ZOH. Veľmi dobre išiel Šima, ktorý len raz dobíjal a odovzdával Hasillovi na siedmom mieste.

Švédsko Biatlon SP 1.kolo vytrvalostné ženy Fialková Čítajte viac I. Fialková poskočila na 31. miesto. Vyhrala suverénna Nórka

„Konečne mi to strelecky vyšlo. Som za to veľmi rád, neviem, či som prvý raz v stoji nedal nulu. Aj na trati som sa cítil dobre. Takéto preteky potešia a namotivujú do ďalšieho priebehu sezóny,“ hodnotil Šima.

V rámci štafety sa uskutočnil aj mikrosúboj medzi Balogom a Hasillom o miesto v olympijskej štafete. Po čistej streľbe ho vyhral Baloga, ktorý obsadí tímové preteky v Pekingu spolu so Šimom, Sklenárikom a Šimonom Bartkom.

V Anterselve len OP

V štafetách sa predstavili aj ženy.

Pokazený prvý úsek v podaní Ivony Fialkovej napravila jej sestra Paulína, ktorá predviedla jeden z najlepších výkonov v sezóne. S jediným dobíjaním a 12. najrýchlejším bežeckým časom vytiahla slovenskú zostavu na 16. miesto.

Alexander Loginov Čítajte viac Štafetu v Ruhpoldingu vyhrali Rusi, Slováci 14. Ale s dobrou správou

„Dnes všetko sadlo tak, ako malo – beh, streľba aj lyže. Vravela som si, že si musím ísť svoje, zabehnúť dobré preteky a posunúť telo do vyšších otáčok. Je to pre mňa povzbudenie, pretože keď sa človeku dva roky nedarí, je náročné sa motivovať,“ reagovala staršia zo sesterského dua.

Fialkové v Ruhpoldingu doplnili Júlia Machyniaková a Mária Remeňová. V Pekingu sa však predstaví iná štafeta.

Remeňová sa spoločne so sestrou Zuzanou nemôžu zo zdravotných dôvodov očkovať a na olympiáde budú chýbať. Fialkové tak doplnia Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová.

Svetový pohár pokračuje tento týždeň podujatím v Ansterselve, ktoré bude zároveň generálkou na olympiádu. Pretekárom poskytne ideálnu príležitosť otestovať si výkonnosť vo vysokej nadmorskej výške, ktorá je podobná stredisku, kde sa pôjdu preteky pod piatimi kruhmi.

Okrem individuálu a pretekov s hromadným štartom sú v Anterselve na programe aj štafety a Slovenky sa opäť predstavia v odlišnej zostave. Talianski usporiadatelia spoločne s tamojšími úradmi organizujú preteky v režime OP – očkovaní alebo prekonaní.

Švédsko Biatlon SP 1.kolo vytrvalostné ženy Fialková Čítajte viac Žiadna sláva. Ženská štafeta skončila v poli porazených

Na predchádzajúcich akciách v aktuálnom ročníku táto podmienka nebola. Chýbať tak budú obe Remeňové, k A-tímu by sa mali pripojiť Horvátová s Veronikou Machyniakovou.

Reprezentácia po 7. kole SP zostane v Taliansku a bude dolaďovať formu a detaily pred odletom do Číny. Prvé biatlonové preteky sú v Pekingu na programe 5. februára.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #ZOH 2022